Πονοκέφαλος για ΕΕ τα σιτηρά και η εκτόξευση τιμών

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες στη γεωργοκτηνοτροφία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας. Άλλωστε οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μέχρι στιγμής από την ΕΕ στη Μόσχα θα έχουν συνέπειες στους αγρότες, αλλά και στους καταναλωτές. Αναμένεται να εκτιναχθούν οι τιμές των σιτηρών από τη στιγμή που Ρωσία και Ουκρανία μαζί εξάγουν μαζί πέραν του 30% του σιταριού και του κριθαριού, 20% του καλαμποκιού και 50% των ηλιελαίων και των σπόρων.

Τα κυριότερα σημεία της ατζέντας αφορούν την κατάσταση της αγοράς για τα αγροδιατροφικά προϊόντα. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η εισβολή στην Ουκρανία κινδυνεύει να διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές γεωργικών προϊόντων και εμπορευμάτων που απαιτούνται για τη γεωργική παραγωγή, όπως η ενέργεια και τα λιπάσματα. Από την αρχή της σύγκρουσης, σημειώνεται, έχει ήδη σημειωθεί απότομη αύξηση των παγκόσμιων τιμών. Αυτό επηρεάζει περαιτέρω τις αγορές, οι οποίες πρόσφατα γνώρισαν ιστορικά υψηλές τιμές για βασικά εμπορεύματα.

Επομένως, στόχος της άτυπης τηλεδιάσκεψης την οποία θα προεδρεύσει εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Julien Denormandie, είναι να μοιραστούν πληροφορίες και προβλέψεις για την προσφορά και τις τιμές, να εντοπίσουν ζητήματα που απαιτούν ιδιαίτερη επαγρύπνηση, ενώ θα εξετάσουν τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν τόσο στο εσωτερικό όσο και σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας. Πρόσθετα, οι υπουργοί θα συζητήσουν ακόμη τον εφοδιασμό τροφίμων και την ασφάλεια για τον ουκρανικό λαό.

Θεωρείται ζωτικής σημασίας για την Κομισιόν να δώσει τη μέγιστη δυνατή προβολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον γεωργικό τομέα, αγρότες, μεταποιητές και εμπόρους, προκειμένου όσο το δυνατό να αποφευχθούν οι αυξήσεις στις τιμές.

Ο υπουργός Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει στην τηλεδιάσκεψη τα σοβαρά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγροδιατροφική αλυσίδα και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι. Στην Κύπρο, που είναι μια χώρα απομακρυσμένη γεωγραφικά από την κεντρική αγορά της ΕΕ, τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα και, μετά και το κτύπημα της πανδημίας, η βιωσιμότητα ειδικά των κτηνοτρόφων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στήριξη που θα λάβουν.

Οι πιο πάνω ενέργειες από πλευράς Κομισιόν δεν είναι άσχετες με το γεγονός ότι οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές, Ουκρανία και Ρωσία, είναι από τους σημαντικότερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά δημητριακών και ελαιούχων σπόρων. Συγκεκριμένα, η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 11% της παγκόσμιας αγοράς σιταριού, το 16% για το κριθάρι, το 15% για τον αραβόσιτο, το 16% για την ελαιοκράμβη, το 50% για το ηλιέλαιο, το 9% για τον ηλιόσπορo και το 61% για το κέικ ηλίανθου. Για τη Ρωσία, τα στοιχεία αυτά είναι 20% σιτάρι, 16% κριθάρι, 2% καλαμπόκι, 3% για την ελαιοκράμβη και 20% για το κέικ ηλίανθου.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία είναι ο κύριος προμηθευτής καλαμποκιού της ΕΕ, ενώ καλύπτει μεγάλες εισαγωγές σε κραμβόσπορο ηλιόσπορο και κέικ ηλίανθου. Η Ρωσία επίσης είναι από τους σημαντικότερους προμηθευτές για κέικ ελαιοκράμβης, κέικ ηλίανθου και ηλιόσπορο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή της σύγκρουσης, έχει ήδη σημειωθεί απότομη αύξηση των παγκόσμιων τιμών που κυμαίνονται από 5% – 10% ανάλογα με το προϊόν.

Από την άλλη, μεγάλη εξάρτηση έχουν χώρες της Ευρώπης στο ρωσικό φυσικό αέριο και δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν λήφθηκαν κυρώσεις, αλλά ούτε αντίμετρα στις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού. Συγκεκριμένα, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων της ΕΕ και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 18% των εισαγωγών της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία. Πάνω από το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού πετρελαίου και περισσότερο από το ένα τρίτο των εισαγωγών φυσικού αερίου είναι ρωσικής προέλευσης.

Ικανοποιητικά αποθέματα για ζωοτροφές και ανθρώπινη χρήση

Αποθέματα σιτηρών 3,5 μήνες για ανθρώπινη κατανάλωση και 1,5 μήνα για ζωοτροφές υπάρχουν στις αποθήκες των Κύπριων εμπόρων, όπως διαβεβαίωσαν χθες τον υπουργό Γεωργίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης με αντικείμενο την προοπτική εξασφάλισης επάρκειας σε σιτηρά στην Κύπρο. Ουσιαστικά, οι εμπλεκόμενοι κλάδοι, παρέθεσαν τα δεδομένα με την υφιστάμενη κατάσταση. Περαιτέρω εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα για συνεργασία με τους εισαγωγείς ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι μέσα στην επόμενη περίοδο ανεξαρτήτως των συνθηκών θα υπάρχει επάρκεια σιτηρών για όλες τις χρήσεις.

Αφού παρατέθηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων, ο υπουργός Γεωργίας ανέθεσε στους συνεργάτες του στο υπουργείο όπως η κάθε εναλλακτική πρόταση να κοστολογηθεί, να προσδιοριστούν τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε περίπτωσης, ώστε αν είναι δυνατό ακόμα και εντός της εβδομάδας, να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως λειτουργοί του υπουργείου να είναι σε καθημερινή επαφή με τους εισαγωγείς ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τις νέες παραγγελίες και πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο να παραγγείλουν νέα φορτία για την Κύπρο.

Όπως διαπιστώθηκε, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα η Κύπρος με τα σιτηρά. Καταγράφονται ήδη κάποιες αυξήσεις στις τιμές διεθνώς, κάτι που αναμένεται σε επηρεάσει και τις τιμές στην Κύπρο.

Αφού γίνει καταγραφή όλων των δεδομένων, ακολούθως θα συνέλθει η Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις.

Το σχέδιο δράσης που θα καταρτιστεί θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα ακόμα και το σενάριο εισαγωγής ζωοτροφών από το ίδιο το κράτος σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο οι έμποροι αδυνατούν να κρατήσουν αποθέματα για μεγάλο διάστημα.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι πρώτη σε παραγωγή σιτηρών σε ολόκληρο τον κόσμο και η Ουκρανία πέμπτη, και επομένως αν φύγουν αυτές οι χώρες από το χάρτη των εισαγωγών τίθεται αμέσως θέμα επάρκειας και τιμής.

Philenews