Δελτίο Τύπου
Η Συμμαχία ενάντια στην Ακροδεξιά, τον Φασισμό και τον Ρατσισμό απευθύνει ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής στις αντιρατσιστικές αντιφασιστικές πορείες που διοργανώνει το Σάββατο, 22 Μαρτίου 2025, για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στον Ρατσισμό και τις Φυλετικές Διακρίσεις.
Δυόμιση χρόνια μετά τα οργανωμένα φασιστικά πογκρόμ ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες στη Λεμεσό και τη Χλώρακα, οι ανισότητες, οι διακρίσεις, ο ρατσισμός και οι ρατσιστικές επιθέσεις εντείνονται και οξύνονται στην κοινωνία, τους εργασιακούς χώρους και τον δημόσιο λόγο. Όπως συμβαίνει πάντα, αυτές οι κοινωνικές ομάδες είναι τα πρώτα θύματα. Οι συνεχιζόμενες τραμπούκικες επιθέσεις σε ντελιβεράδες, ως η πιο πρόσφατη μορφή του ρατσισμού και των εγκλημάτων μίσους εναντίον μεταναστών και προσφύγων, η αντιμετώπισή τους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή ακόμα και υπανθρώπων, ο κατατρεγμός τους από την Αστυνομία, οι απάνθρωπες συνθήκες ακραίας φτώχειας στις οποίες υποβάλλονται και η εργασιακή υπερεκμετάλλευσή τους, οι μαζικές απελάσεις και οι παράνομες επαναπροωθήσεις, στο πλαίσιο του θεσμικά ρατσιστικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, δεν μπορούν παρά να μας κινητοποιούν να διεκδικούμε μια πιο δίκαιη κοινωνία, απαλλαγμένη από τη βαρβαρότητα του ρατσισμού και των διακρίσεων.
Ήταν αναμενόμενο ότι η στάση αυτή της Πολιτείας απέναντι στις ευάλωτες αυτές ομάδες δεν θα σταματούσε εκεί. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στον Ρατσισμό μας βρίσκει απέναντι σε μια πρωτοφανή επίθεση σε βασικά δικαιώματα που μέχρι χτες θεωρούσαμε δεδομένα. Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο επιχειρεί να περιορίσει δραστικά το δικαίωμα στη διαμαρτυρία αλλά και να ελέγξει τον τρόπο διαμαρτυρίας, η αστυνομική βία και καταστολή δείχνει τα δόντια της κατά διαδηλωτών σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.
Αυτές οι πολιτικές και πρακτικές, που είναι αποτέλεσμα της λαίλαπας της ανερχόμενης ακροδεξιάς στην Κύπρο αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη και της κυριαρχίας του Τραμπισμού στην παγκόσμια σκηνή, ενισχύουν και κανονικοποιούν τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον φασισμό, τη φίμωση της διαμαρτυρίας και της αντίστασης και όσα άλλα συνεπάγονται.
Ο χώρος της ελεύθερης έκφρασης, διαμαρτυρίας και αντίστασης συμπιέζεται από το ίδιο το κράτος, κι αυτό οφείλει να μας βρει ενωμένους, ντόπιους και μετανάστες. Ο δρόμος είναι κεκτημένο δικαίωμά μας και οφείλουμε να τον προστατεύσουμε. Να μην περάσει το νομοσχέδιο-φίμωτρο για να αντισταθούμε στην ακροδεξιά, τον φασισμό και τον ρατσισμό.
Μαζί, ενάντια στον ρατσισμό, την καταστολή και τον αυταρχισμό.
Μαζί, για να δηλώσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας.