Πορνεία – Τώρα ξέρεις…

Το άκρον άωτον της υποκρισίας

Άποψη – Ν.Π.


Κάθε φορά που ανοίγω το ραδιόφωνο τις τελευταίες μέρες βομβαρδίζομαι με το σποτ της νέας εκστρατείας του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Τώρα ξέρεις…»

Σύμφωνα με το Υπουργείο η «ενημερωτική εκστρατεία στοχεύει στην αποθάρρυνση της ζήτησης σεξουαλικών υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων» για να συνεχίσει ότι «η εμπορία προσώπων είναι η σύγχρονη μορφή δουλείας και αποτελεί έγκλημα ευμετάβλητο και δύσκολα ελεγχόμενο, που διαπράττεται συχνά στα πλαίσια του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος».

Τώρα ξέρεις…

Πάντα το ξέραμε κύριοι. Πάντα το ήξεραν όλοι. Δεν είδαμε να αλλάζει κάτι.

Τώρα, η Πολιτεία αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά και να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα (not). Σύμφωνα με το ανακοινωθέν: «Αυξάνονται αφενός οι ποινές για τα αδικήματα της εμπορίας προσώπων, περιλαμβανομένης και της ζήτησης υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων, ενώ αφετέρου, το αδίκημα της ζήτησης υπηρεσιών από θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης καθίσταται ως αυστηρής ευθύνης.»

Δηλαδή, όσοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για σεξουαλικές υπηρεσίες θα αποθαρρυνθούν επειδή αυξήθηκε η ποινή για κάτι που ήταν ήδη παράνομο και το έκαναν έτσι κι’ αλλιώς και οι αδίστακτοι εγκέφαλοι των κυκλωμάτων εμπορίας προσώπων θα φοβηθούν επειδή θα προστεθούν κάποια χρόνια στην ποινή τους σε περίπτωση που πέσουν στα χέρια του νόμου.

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ;

Υπάρχει λόγος που η πορνεία θεωρείται το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο.

Δεν κατάφεραν να την ξεφορτωθούν ακόμα σε πεφωτισμένες περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας όταν η ποινή ήταν ο θάνατος.

Η πορνεία δεν θα πάει πουθενά. Η αντιμετώπιση πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να υπάρξει πραγματική πρόοδος.

Σταματήστε να στρουθοκαμιλίζετε και να επιτρέπετε να αυξάνονται τα συνεχώς τα θύματα επειδή αρνείστε ή φοβάστε να παλέψετε για την αλλαγή που χρειάζεται.

Θέλεις να σταματήσεις τα κυκλώματα εμπορίας προσώπων; Χτύπα εκεί που πονά. Στην τσέπη. Ρύθμισε την πορνεία μέσα από την νομιμοποίησή της.

Κατ’αρχήν, ας ξεπεράσουμε το παραμύθι ότι όλοι όσοι ασχολούνται με την πορνεία είναι θύματα. Δεν ισχύει.

Δεν λέω ούτε στιγμή ότι  δεν υπάρχουν άτομα που παγιδεύτηκαν σε ανυπόφορες καταστάσεις όπου κινδυνεύει η ζωή και η σωματική και ψυχική τους υγεία. Αλλά από την άλλη, ας αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν άτομα που θεωρούν την πορνεία επάγγελμα, παροχή υπηρεσιών και θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα να το ασκήσουν εάν αυτό επιθυμούν.

Στήσε ρυθμιστικό πλαίσιο, καθόρισε δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Ο «πελάτης», που θα την έκανε την παρανομία έτσι κι’ αλλιώς, θα έχει την επιλογή να αγοράσει υπηρεσίες νόμιμα, με ασφάλεια και από άτομα που είναι πρόθυμα να τις προσφέρουν χωρίς να κινδυνεύει.

Από την άλλη, όσοι εργάζονται, θα το κάνουν σε εγκεκριμένους χώρους, με ασφάλεια, με προστασία από τυχόν βίαιους πελάτες και με υποχρεωτικούς υγειονομικούς ελέγχους.

Πάρε τη δύναμη από τα κυκλώματα εμπορίας προσώπων και δώσε την επιλογή εκεί που πρέπει.

Τώρα ξέρεις.