Πώς απαντά η Κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Πολιτική μας παραμένει η επιμονή στον δημιουργικό διάλογο για εξεύρεση της λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας.

Η αντίδραση μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την προσφυγή σε διεθνή Σώματα και ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο.

Δεν προκαλούμε και βεβαίως δεν είναι η πρόθεση μας να αντιπαρατεθούμε στρατιωτικά με την Τουρκία. Επιθυμία μας είναι η ειρηνική συμβίωση με τους συμπατριώτες0 μας Τουρκοκύπριους.

Αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία πράττει εκ καθήκοντος είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής της δύναμης, προκειμένου να προασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, και όχι η επιθετική διάταξη όπως καταφαίνεται από τη ρητορική και τις ενέργειες της Τουρκίας.

Πολιτική μας παραμένει η επιμονή στον δημιουργικό διάλογο για εξεύρεση της λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει ως επιλογή κινήσεων, είτε ο διμερής διάλογος είτε η προσφυγή σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα λάβει κάποια προληπτικά μέτρα σε σχέση με τις πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να καταθέτει προσφυγή στα ΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συνεχώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, παρακολουθούμε τις δηλώσεις, παρακολουθούμε τα δημοσιεύματα. Μόλις πριν από λίγες μέρες είχαμε από τουρκική εφημερίδα άλλο δημοσίευμα για ενδεχόμενο έναρξης απευθείας πτήσεων. Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα δέοντα μέτρα για να προασπίσουμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης, υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπενθυμίζοντας το πρόσφατο νέο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και «την ξεκάθαρη (προεδρική) δήλωση (του ΣΑ των ΗΕ) για το πλαίσιο λύσης».

Πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας, επικεντρωνόμαστε στο να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την κάθοδο στην Κύπρο της Βοηθού ΓΓ των ΗΕ κ. Ρόζμαρι ντι Κάρλο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι  «αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες να ενημερωθούμε για το θέμα αυτό».

Δείτε τις δηλώσεις του:

πηγή: OMEGALIVE