Πως η εκλογή Προέδρου μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο κοινοβούλιο

Ποιοι περιμένουν στη γωνιά για είσοδο στη Βουλή


Του Μιχάλη Παναγιώτου

Ενώ μετρούμε αντίστροφα για την ημέρα που οι κάλπες θα αναδείξουν τον όγδοο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια παράπλευρη, πλην ενδιαφέρουσα, συζήτηση άρχισε να αναδεικνύεται στα πολιτικά πηγαδάκια των κομμάτων. Ποιοι επιλαχόντες βουλευτές των εκλογών του 2016, μπορούν να ενδεχομένως να βρεθούν στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
Από τη μια πλευρά, είναι η ανάγκη επικράτησης του εκλεκτού υποψηφίου και ακολούθως, το ενδεχόμενο υπουργοποίησης εν ενεργεία βουλευτών. Στο διόλου απίθανο αυτό σενάριο, αναμένεται να βγουν από τη ναφθαλίνη, υποψήφιοι του Μάιου 2016, οι οποίοι απέτυχαν να επικρατήσουν των συναδέλφων τους στην προτίμηση σταυρών. Τι ακριβώς θα γίνει σε περίπτωση που επικρατήσει ο κάθε υποψήφιος, ποιοι εν ενεργεία βουλευτές συνδράμουν ενεργά σε επιτελικό επίπεδο, αλλά και ποιοι επιλαχόντες κρατούν ψηλά το λάβαρο του αγώνα;

Ο μετριοπαθής λόγος του Νίκου Αναστασιάδη και ο ρόλος του ΔΗ.ΣΥ.

Ο νυν ΠτΔ σύμφωνα πάντοτε στις δημοσκοπικές μετρήσεις, φαντάζει ως ο επικρατέστερος τη δεδομένη στιγμή να κρατήσει για άλλη μια θητεία τα κλειδιά του Προεδρικού Μεγάρου. Ολόκληρο το επιτελείο του δουλεύει ακούραστα προς επίρρωση αυτού του στόχου, μιας και ο ίδιος ως εκ της θέσεως του, επιλέγει συνειδητά να παρουσιάζει ένα μετριοπαθές πρόσωπο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αφουγκραζόμενος τα σημεία των καιρών, και ακολουθώντας την επιλογή του Σταύρου Μαλά, τοποθετεί στο καίριο πόστο του εκπροσώπου Τύπου του επιτελείου του, την νεοεισελθούσα στη Βουλή, Αννίτα Δημητρίου. Η κυρία Δημητρίου, παρότι πρωτοεμφανιζόμενη στο ευρύ κοινό, επικράτησε με σχετική άνεση παραδοσιακών ονομάτων του εκλογικού συνδυασμού του ΔΗ.ΣΥ στην πόλη του Ζήνωνα. Σε περίπτωση κατά την οποία ο κ.Αναστασιάδης πετύχει την επανεκλογή του και επιλέξει την τοποθέτηση της κ.Δημητρίου σε κυβερνητικό αξίωμα, τότε η κοινοβουλευτική της έδρα, βάσει του νόμου θα δοθεί σε ένα γερόλυκο της πολιτικής σκηνής, τον κ.Γεώργιο Τάσου.

Για τον κ.Αναστασιάδη, ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να υπάρξει και στην περιφέρεια Λευκωσίας, εκεί όπου πρωτοκλασάτα ονόματα του κόμματος, απέτυχαν τον Μάιο του 2016 να εξασφαλίσουν έδρα βάσει προτίμησης των ψηφοφόρων. Πιο τρανταχτό παράδειγμα ο κ.Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος δεν θα ήταν να υπερβολή να πούμε πως αποτελεί το σημαιοφόρο της προεκλογικής εκστρατείας του κ.Αναστασιάδη. Υπό την ιδιότητα του ως εκπροσώπου Τύπου του ΔΗ.ΣΥ., ο κ. Προδρόμου λαμβάνει μέρος σχεδόν σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελ, και γενικότερα επιδεικνύει μια έντονη προεκλογική δραστηριότητα. Σε περίπτωση υπουργοποίησης κάποιων εκ των εν ενεργεία βουλευτών, ο κ. Προδρόμου αυτομάτως θα λάβει βουλευτικό έδρανο ως αμέσως επόμενος του κ. Νουρή ο οποίος κατέχει την 5η έδρα του ΔΗ.ΣΥ. της περιφέρειας Λευκωσίας. Στο ενεχόμενο κατά το οποίο, τόσο ο κ. Προδρόμου, όσο και κάποιος άλλος βουλευτής λάβουν κυβερνητικό αξίωμα, στη σειρά ακολουθούν δυο γυναικείες παρουσίες, κατά σειρά οι κ. Σάβια Ορφανίδου και Ξένια Κωνσταντίνου.

Στην ευαίσθητη ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, καιροφυλακτούν δυο σημαίνουσες προσωπικότητες του ΔΗ.ΣΥ, οι Σωτήρης Σαμψών και Ευγένιος Χαμπουλλάς. Στην περιφέρεια Κερύνειας, το κυβερνών κόμμα κατάφερε να εκλέξει δυο από τους τρεις συνολικά του ψηφοδελτίου. Ο κ. Κλεάνθης Γεωργιαδής ίσως έχει ακόμη μια ευκαιρία. Αγκάθι αποτελεί και η περιφέρεια Λεμεσού, όπου σημαντικές προσωπικότητες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την τέταρτη έδρα από το Α.Κ.Ε.Λ. Ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης έμεινε εκτός βουλής για 15 μόλις ψήφου από τον κ. Ανδρέα Κυπριανού, ο οποίος στην προεκλογική μάχη που διανύουμε, κάθε άλλο παρά αδρανής έχει μείνει. Πέραν του κ. Μιχαηλίδη, στη σειρά αναμονής παραμένει η γνωστή δημοσιογράφος Ελίτα Μιχαηλίδου και ο τέως βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Τέλος στην Πάφο, ο ΔΗ.ΣΥ. εξέλεξε μόνο τον κ. Κωνσταντίνου, αφήνοντας στην αναμονή τον φέρελπι Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.

Σταύρος Μαλάς με ΑΚΕΛική υποστήριξη

Ο τέως Υπ.Υγείας επί Δημήτρη Χριστόφια έθεσε εαυτόν στην κρίση του κυπριακού λαού για δεύτερη συνεχή εκλογική διαδικασία. Όπως το 2013, έτσι και τώρα, βρήκε κομματική υποστήριξη από το Α.Κ.Ε.Λ. το οποίο ως κατεξοχήν κόμμα εξουσίας του παρέχει σε τεράστιο βαθμό την επιτελική υποστήριξη που απαιτεί μια εκλογική διαδικασία.

Ο κ.Μαλάς στοχεύει σε αυτή τη δεύτερη του απόπειρα να πετύχει το στόχο του, κάτι που αν επιτευχθεί θα σημάνει αναπόφευκτα τη στελέχωση του κυβερνητικού μηχανισμού από πρόσωπα φίλα προσκείμενα προς το Α.Κ.Ε.Λ. Ως μια πρώτη ένδειξη των προθέσεων του, ο κ.Μαλάς όρισε ως επικεφαλή του επιτελικού του γραφείου, έναν πρώην βουλευτή του Α.Κ.Ε.Λ Λεμεσού, τον κ. Χρήστο Μέση. Ο κ.Μέσης βρισκόταν και στο 12μελές ψηφοδέλτιο Λεμεσού για τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Εντούτοις τερμάτισε έκτος στις προτιμήσεις των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων και έμεινε εκτός κοινοβουλίου. Σε περίπτωση επικράτησης του Σταύρου Μαλά ενδεχομένως να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στελέχωση του κυβερνητικού σχήματος, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται το ενδεχόμενο εισόδου του στη βουλή, αν και εφόσον προτιμηθούν για υπουργοποίηση δυο εν ενεργεία βουλευτές. Δυνατό χαρτί για το κόμμα της Αριστεράς στην ευαίσθητη αυτή περιφέρεια αποτελεί ο Δρ. Αδάμος Αδάμου, χωρίς βεβαίως να μπορεί να απολειστεί οτιδήποτε. Δεδομένο είναι πως σε σταυρούς προτίμησης ο κ.Μέσης υπολείπεται της ανθυποψηφίου του Αργεντούλας Ιωάννου.

Όπως ακριβώς στην περίπτωση του Νίκου Αναστασιάδη, ο Σταύρος Μαλάς επέλεξε για εκπρόσωπο Τύπου της εκστρατείας του, μια εν ενεργεία γυναικεία κοινοβουλευτική παρουσία. Η κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου αποτελεί προσωπική επιλογή του κ.Μαλά, και αυτό έχει τη δική του σημασία. Εξήλθε της εκλογικής διαδικασίας ως πρώτη σε σταυρούς προτίμησης ανάμεσα σε όλους τους κομματικούς σχηματισμούς, δείγμα της αποδοχής που τυγχάνει στο εκλογικό σώμα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η αξιοποίηση της σε ενδεχόμενη εκλογική επικράτηση, κάτι που θα σημάνει την ανάγκη πλήρωσης της κοινοβουλευτικής της έδρας. Στη σειρά αναμονής συναντάμε μια ιδιαιτέρως προβεβλημένη κομματικά φυσιογνωμία, αυτή του κ. Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος αποτελεί μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος.

Στην περιφέρεια Λάρνακας, ο κ.Μαλάς αναμένεται να στηρίξει ένα σημαντικό μέρος των δυνάμεων του. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ο Ακαδημαϊκός Γιώργος Γεωργίου κατέλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όλα τα κόμματα, ενώ στη γενική κατανομή εδρών, το Α.Κ.Ε.Λ μοιράστηκε όσες ακριβώς και το κυβερνών κόμμα του ΔΗ.ΣΥ. αλλά και το ΔΗ.ΚΟ. του Νικόλα Παπαδόπουλου. Η Λάρνακα αποτελούσε ανέκαθεν πόλη-κλειδί για τις εκλογικές αναμετρήσεις. Σε ενδεχόμενη αξιοποίηση του κ.Γεωργίου, τη σκυτάλη στη βουλή αναμένεται να λάβει ο επιλαχών κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης. Στην περιφέρεια Πάφου το λάβαρο του κόμματος εκπροσωπεί ο κ. Ανδρέας Φακοντής ως μοναδικός βουλευτής του Α.Κ.Ε.Λ. Ως αντικαταστάτης του δύναται να οριστεί ο κ. Μάριος Ιγνατίου, δημοσιογράφος στο επάγγελμα.

Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου χάρισε στο Α.Κ.Ε.Λ τρείς έδρες το 2016, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ως στοιχείο. Γνωστές προσωπικότητες της περιφέρειας φιγουράρουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ο καθένας με το δικό του υπόβαθρο και τεχνογνωσία. Αν αποφασίσει να αξιοποιήσει κάποιον ο Σταύρος Μαλάς στο κυβερνητικό του σχήμα, τότε οι πόρτες της βουλής θα ανοίξουν διάπλατα για το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κυπριακού, κ. Τουμάζο Τσιελεπή. Όσον αφορά την Κερύνεια, η κ. Ελένη Μαύρου θεωρείτο εξ’αρχής το ακλόνητο φαβορί για την κατάληψη κοινοβουλευτικής έδρας. Με πολυετή πείρα, ένεκα και της παρουσίας της ως δήμαρχου Λευκωσίας, η κ. Μαύρου θεωρείται ένα από τα δυνατά ονόματα του κόμματος. Αν επιλέξει να την αξιοποιήσει ο κ. Μαλάς, τότε η έδρα της Κερύνειας θα πληρωθεί από έναν γνώριμο στο κοινοβούλιο, τον κ. Κλαύδιο Μαυροχάννα.

Ο βουλευτής και υποψήφιος Νικόλας Παπαδόπουλος:

Η περίπτωση του εκλεκτού του ενδιάμεσου χώρου παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέρουσες ιδιομορφίες. Πέρα από την αυτονόητη πολυσυλλεκτικότητα και τις διφορούμενες απόψεις κυρίως επί του εθνικού θέματος, οι κύριες φωνές υποστήριξης του Νικόλα Παπαδόπουλου, έχουν ενεργή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Κυρίως όμως, ο ίδιος ο υποψήφιος, είναι κάτοχος βουλευτικής έδρας, κάτι που αυτομάτως συνεπάγεται πως ήδη κάποιοι αρχίζουν να ράβουν το κοινοβουλευτικό τους κοστούμι.

Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέχει κοινοβουλευτικό έδρανο ως αρχηγός κόμματος στην περιφέρεια Λευκωσίας. Αν επιτύχει την εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα του κράτους, αυτομάτως η θέση θεωρείται κενωθείσα. Αυτή βάσει σταυρών επιλογής, θα καταλήξει στον κ. Αλέκο Τρυφωνίδη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και Εκτελεστικού Γραφείου (Επίτροπος Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα). Στην περιφέρεια Λευκωσίας έδρα κατέχει πέραν του κ.Παπαδόπουλου και η κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, από τα πλέον έμπιστα πρόσωπα του προέδρου όλα αυτά τα χρόνια της εσωκομματικής αποδόμησης από τον κύκλο Κάρογιαν. Αν της εμπιστευθεί κυβερνητικό αξίωμα, τότε η έδρα της θα πληρωθεί από τον δεύτερο τη τάξει επιλαχόντα, κ. Νεόφυτο Κωνσταντίνου,τέως βουλευτή Λευκωσίας και κομματικό έμμισθο του ΔΗ.ΚΟ.

Στη Λεμεσό το ΔΗ.ΚΟ εκπροσωπείται από δυο ισχυρές και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες, τους κ. Λεωνίδου και Βότση. Στο ενδεχόμενο κατά το οποίο εις εξ’αυτών στελεχώσει την κυβέρνηση Νικόλα Παπαδόπουλου, τότε ο κ. Άθως Αντωνιάδης θα εισέλθει στο κοινοβούλιο. Δεξί χέρι του Ν.Παπαδόπουλου και αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ο κ.Αντωνιάδης θα αποτελέσει σίγουρα ένα από τα βασικά στηρίγματα του κ.Παπαδόπουλου από όποιο πόστο και αν υπηρετεί.

Όσον αφορά την εκλογική περιφέρεια Λάρνακας, οι κ. Προκοπίου και Ορφανίδης εκπροσωπούν το κόμμα στο κοινοβούλιο. Σε περίπτωση που εις εκ των δύο εκπροσωπεί τη Λάρνακα στο κυβερνητικό σχήμα, τότε ο κ. Τρύφωνας Τρύφωνος θα αντικαταστήσει κάποιον εξ’αυτών. Στην Αμμόχωστο ο Ζαχαρίας Κουλίας, χωρίς υπερβολή είναι σαν να αγωνίζεται χωρίς αντίπαλο. Εντούτοις στις βουλευτικές του 2016, επιλαχών του ΔΗ.ΚΟ είναι ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Δημήτρης Σούγλης, κάτι που δεν κλείνει κανένα παράθυρο σεναριολογίας. Στην Κερύνεια το κόμμα δεν κατάφερε να εκλέξει κάποιον βουλευτή αρά δεν τίθεται κανένα θέμα διαδοχής.

Το «αμάρτημα» Σιζόπουλου και ο ρόλος της ΕΔΕΚ

Από τις πλέον αξιομνημόνευτες ιστορίες των βουλευτικών εκλογών του 2016, αποτέλεσε η απόφαση του προέδρου του κινήματος, Μαρίνου Σιζόπουλου να ασκήσει το δικαιώμα που παρέχει ο νόμος για κατάληψη έδρας ως αρχηγός κόμματος στην εκλογική του περιφέρεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μια και μοναδική έδρα της Λεμεσού να την καταλάβει ο ίδιος ο κ.Σιζόπουλος, αφήνοντας εκτός βουλής υποψήφιο που έλαβε σταυρούς προτίμησης.

Σήμερα, ο κ.Σιζόπουλος αποτελεί εκ των βασικών πυλώνων στήριξης του Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ ως πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, βλέπει τη δημοτικότητα του να ανεβαίνει μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση στους κανονισμούς των Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Το ενδεχόμενο ως αρχηγός συγκυβερνώντος κόμματος να κατέχει υπουργικό θώκο, μπορεί εκ πρώτοις να θεωρείται απομακρυσμένο ,αλλά σε μια τέτοια περίπτωση την κοινοβουλευτική του έδρα θα καταλάβει η κ.Φανή Παπαβασιλείου, προέδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης Λεμεσού.

Στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, η ΕΔΕΚ εκπροσωπείται από τον κ.Κωστή Ευσταθίου ο οποίος δραστηριοποιείται ενεργά για την προώθηση της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου. Στο σενάριο της κυβερνητικής του αξιοποίησης, η έδρα Λευκωσίας θα καταλήξει στον τέως Υπ.Άμυνας κ. Κούλλη Μαυρονικόλα. Η ΕΔΕΚ κατέχει επίσης κοινοβουλευτική έδρα στην περιφέρεια Πάφου από τον κ.Ήλια Μυριάνθους, με βασικό επιλαχόντα τον κ. Βάσο Δημητρίου, μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ο ρόλος της Αλληλεγγύης σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό

Σε περίπτωση νίκης του Νικόλα Παπαδόπουλου, μερίδιο της νίκης αναπόφευκτα θα καρπωθεί και το κίνημα Αλληλεγγύης, της Δρ. Ελένης Θεοχάρους. Η ευρωβουλευτής μετά την απόσχιση της από το ΔΗ.ΣΥ ,ίδρυσε το νέο αυτό κίνημα, με το όποιο κατήλθε μάλιστα ως επικεφαλής σχηματισμού στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική προς το κάλεσμα της κ.Θεοχάρους, δίδοντας της το απαιτούμενο ποσοστό εισόδου στο κοινοβούλιο με τρείς συνολικά έδρες.

Η κ.Θεοχάρους δεν άσκησε το δικαίωμα της ως αρχηγός κόμματος και τέθηκε στην κρίση των ψηφοφόρων στην περιφέρεια Λεμεσού. Όπως ήταν αναμενόμενο πρώτευσε σε σταυρούς προτίμησης για το κίνημα, παρόλα αυτά η ίδια γνωστοποίησε στις 27 Μαίου 2016 ότι θα διατηρήσει τη θέση της ως ενεργεία ευρωβουλευτής, παραχωρώντας ταυτόχρονα την κοινοβουλευτική της θέση στον αμέσως επόμενο ανθυποψήφιο της Γεώργιο Παπαδόπουλο. Πλέον ως επιλαχόντας το κινήματος μετά την παραίτηση του κ. Καρεκλά, λογίζεται ο Χριστόφορος Αυγουστή, πολιτικός επιστήμονας στο επάγγελμα.

Τη δεύτερη έδρα για την Αλληλεγγύη κατέλαβε ο πρώην πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, που μετά τη διάλυση του κόμματος συνέπραξε ενεργά με την κ.Θεοχαρούς στη δημιουργία του κινήματος. Ο κ.Συλλούρης πλέον αποτελεί τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, και παρόλο που δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες εμπλοκής του σε ενδεχόμενο κυβερνητικό σχηματισμό του Νικόλα Παπαδόπουλου, για την ιστορία αναφέρεται ως επιλαχούσα η καταξιωμένη ραδιοφωνική παραγωγός Ρούλα Γεωργιάδου. Την Τρίτη και τελευταία έδρα της Αλληλεγγύης, κατέχει ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, με επιλαχούσα την κ. Αγγέλικα Σεργίου, μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Κέντρου Μελετών.

Η δυναμική των Οικολόγων στην πρωτεύουσα:

Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, λίγο μόνο καιρό πριν το στήσιμο των καλπών το 2016, η κυβέρνηση ήλπιζε πως θα μειωνόταν ο αριθμός των «μικρών» κομμάτων στη νέα βουλή, κάτι που θα την καθιστούσε πιο λειτουργική. Στο νέο αυτό μέτρο, ο πρόεδρος του κινήματος προέβαλε την πιο σθεναρή αντίσταση, χρησιμοποιώντας μάλιστα και σκληρή γλώσσα έναντι της κυβερνήσεως. Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής απόφασης ήταν το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό, και οι οικολόγοι εισήλθαν στη βουλή με δυο μάλιστα εκπροσώπους. Ο Γιώργος Περδίκης και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αποτελούν και τους μοναδικούς εκπροσώπους του κινήματος παγκύπρια.

Το γεγονός πως στηρίζουν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου με σθεναρότητα, τους καθιστά αυτομάτως έναν από τους δυο ως βασικούς υποψήφιους κατόχους κυβερνητικού εισιτήριου σε περίπτωση νίκης του κ.Παπαδόπουλου, ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος. Σε μια τέτοια περίπτωση την κενωθείσα θέση θα κληθεί να αναπληρώσει η κ. Έφη Ξάνθου, αντιπρόεδρος του κινήματος.

Η επιλογή Παύλου Μυλωνά:

Ο Παύλος Μυλωνάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Επί σειρά ετών δημοσιογράφος και παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών, ο κ.Μυλωνάς αρχικά πέτυχε την κοινοβουλευτική του είσοδο ως εκλεγμένος από τη Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα. Οι έντονες όμως διαφωνίες του με την ηγεσία του κινήματος, τον οδήγησαν στην απόφαση να καταθέσει επιστολή στις 18 Μαΐου 2017 προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας την αποχώρηση του από τη Συμμαχία, και την ανεξαρτητοποίηση του.

Ο Παύλος Μυλωνάς είναι σήμερα ο μόνος ανεξάρτητος βουλευτής της βουλής των αντιπροσώπων, αλλά έχει ενώσει τη φωνή του με τη νεοσύστατη Αυτόνομη Πλατφόρμα Πολιτών, η οποία με τη σειρά της έχει ταχθεί μέσω του Συνεδρίου της υπέρ της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου. Αν επιλέξει να τον αξιοποιήσει ο κ.Παπαδόπουλος θα τεθεί αυτομάτως ζήτημα πλήρωση θέσης, μιας και η Αυτόνομη Πλατφόρμα Πολιτών δεν δικαιούται κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η μοναχική «Συμμαχία» του Λιλλήκα:

Σε επίπεδο προεκλογικών συμμαχιών, η Συμμαχία του Γιώργου Λιλλήκα ομοιάζει μόνο κατ’όνομα. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρισθεί πως ο ρόλος μιας τέτοιας πρότασης είναι πέρα για πέρα ουσιαστικός. Όπως διαφαίνεται με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι προσεχείς εκλογές θα είναι δύο γύρων, και ο σχηματισμός συμμαχιών θα κρίνει εν πολλοίς τον τελικό νικητή. Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα του κ.Λιλλήκα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Οι ψηφοφόροι τίμησαν με τη ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές τον ιδρυτή της Συμμαχίας Πολιτών, στέλνοντας τον στη βουλή με δύο μάλιστα βουλευτές. Στην περιφέρεια Λευκωσίας ο κ.Λιλλήκας ως αρχηγός κόμματος και σε αυτή της Αμμοχώστου η κ. Άννα Θεολόγου. Σε περίπτωση κατά την όποια το κίνημα συμπράξει με κάποιον υποψήφιο τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών και αποκτήσει νομή εξουσίας, η έδρα Λευκωσίας θα πάει στον Κυριακό Ιεζεκίηλ, τέταρτο σε σειρά προτίμησης ψηφοφόρων, μιας και οι άλλοι δυο επιλαχόντες, Στέλιος Αμερικάνος και Στέλιος Στυλιανού, ακολούθησαν το δρόμο του Παύλου Μυλωνά προς την ίδρυση της Αυτόνομης Πλατφόρμας Πολιτών. Στο ενδεχόμενο κατά το οποίο προσφερθεί κυβερνητικό αξίωμα στην κ.Θεολόγου, η έδρα Αμμοχώστου θα πάει στον κ.Πέτρο Ασσιώτη, μιας και η κύρια επιλαχούσα, κ.Νικολέττα Νικολαιδου Λαδά, έχει εδώ και καιρό ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου.

Καμία μεταβολή για Ε.ΛΑ.Μ:

Τα πράγματα για το Ε.ΛΑ.Μ και τον υποψήφιο του Χρίστο Χρίστου ,είναι ίσως πιο ξεκάθαρα από οποιονδήποτε άλλο κοινοβουλευτικό χώρο της Κύπρου. Όπως έχει ήδη προαναφερθεί, η αλλαγή του εκλογικού νόμου αντί να ζημιώσει τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα, τα ευνόησε, επιτρέποντας την πρώτη εθνικιστική παρουσία εντός κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος του κινήματος και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Χρίστος Χρίστου κατέλαβε την μια θέση στην περιφέρεια Λευκωσίας ως αρχηγός κόμματος, ενώ στην Αμμόχωστο ο Λίνος Παπαγιάννης εξασφάλισε και μια δεύτερη εκπροσώπηση για το κίνημα. Παρόλο που το τελευταίο διάστημα αφήνεται να εννοηθεί πως υπήρξε προσέγγιση δυο υποψηφίων προς τον κ.Χρίστου για διερεύνηση πιθανής στήριξης από τον τελευταίο, θεωρείται ιδιαιτέρως απομακρυσμένο ως σενάριο. Η λογική λέει πως οι κοινοβουλευτικές έδρες θα μείνουν αναλλοίωτες για το Ε.ΛΑ.Μ, εντούτοις σε περίπτωση οποιασδήποτε σύμπραξης στη δεύτερη Κυριακή, τον κ.Χρίστου αντικαθιστά ως επιλαχόντας, ένα πρόσωπο με ιδιαίτερο ενεργό λόγο στη χάραξη πολιτικής του κινήματος, ο Γεάδης Γεάδη. Στην Αμμόχωστο τον Λίνο Παπαγιάννη θα αντικαταστήσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θεοφυλάκτου.