Πως μας κλέβουν οι τράπεζες

Των Κώστα Ντάλτα – Σωτήρη Παπαδόπουλου

Θέλετε ή δεν θέλετε επιτέλους να πάρει μπροστά η οικονομία αυτού του ταλαιπωρημένου τόπου;

Ακούει κανείς στην κυβέρνηση, στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα; Προφανώς και δεν ακούει.

Καθημερινά από τους λογαριασμούς μας όλες οι Τράπεζες και Συνεργατικά κλέβουν συνολικά εκατομμύρια ευρώ για «υπηρεσίες».

Και όταν ο κακόμοιρος ο πολίτης πάει να διαμαρτυρηθεί στον «Banker» παίρνει την γνωστή απάντηση:Δεν φταίμε εμείς αλλά αυτές είναι οι οδηγίες που έχουμε από την Κεντρική Τράπεζα“.

Ή ακόμα καλύτερη δικαιολογία “ξέρετε είναι λόγω Διατάγματος που σας καθυστερούμε“.

Θέλετε να μάθετε πως μας κλέβουν;

Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων από επιχειρηματίες και απλούς πολίτες, αναγνώστες μας και αναζητώντας την άκρη του κουβαριού εντοπίσαμε ότι οι πάντες έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε αν εκδώσουμε μια επιταγή, την επόμενη ημέρα θα πρέπει να καταθέσουμε (αν δεν έχουμε) τα μετρητά στον λογαριασμό μας για να κάνει την πληρωμή της η Τράπεζα.

Αυτός όμως που παίρνει την επιταγή μας και είναι σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, περιμένει από 4 εώς 10 ημέρες και βάλε εάν πέσει σε σαββατοκύριακο και αργίες για να κατορθώσει (περί κατορθώματος πρόκειται) να πάρει τα χρήματά του.

Δηλαδή η κάθε Τράπεζα και το Συνεργατικό, χρησιμοποιούν τα λεφτά μας, άτοκα, γι αυτές τις ημέρες σε μια περίοδο που η ρευστότητα είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Για να κάνουμε πιο ενδιαφέρον το θέμα μας, κάναμε ένα πείραμα.

Εκδώσαμε Τραπεζική επιταγή την λεγόμενη «bankers draft». Τι σημαίνει αυτό; “ότι την επιταγή την εκδίδει η τράπεζα και όχι εμείς, άρα είναι εγγυημένη“.

Πόσο γελοίοι ήμασταν που το υποθέταμε αυτό. Εμπορική Τράπεζα μας είπε ότι θέλει πέντε (5) εργάσιμες για να την “καθαρίσει”.

Δηλαδή με το Σαββατοκύριακο μπροστά επτά (7). Το Συνεργατικό… ακόμη χειρότερα.

Μας είπε επτά (7) εργάσιμες δηλαδή πάνω από εννέα (9) μέχρι έντεκα (11) αν προσθέσεις και το Σαββατοκύριακο.

Με αυτόν τον τρόπο αυτοί που έκλεψαν τις καταθέσεις του κόσμου συνεχίζουν και κλέβουν καθημερινά εκατομμύρια ευρώ από όλους μας.

Και το χειρότερο; Τους ανεχόμαστε.

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Σύνδεσμο Τραπεζών. Ολοι όσοι μπορούσαν να μιλήσουν για το θέμα είναι… διακοπές. Έτσι και με την κρίση που μας φόρτωσαν μπορούν ακόμη να κάνουν τις διακοπές τους.

Μιλήσαμε με τον Εγκεκριμένο Λογιστή, Χρίστο Χριστοδούλου, άνθρωπο που καθημερινά φθάνουν  στον γραφείο του τέτοια θέματα.

Μας είπε: «Πρέπει άμεσα να αλλάξει αυτή η κατάσταση, για να μπορέσει να βοηθηθεί η οικονομική ρευστότητα του τόπου. Το “Bankers draft» είναι σαν να συναλλάσσεσαι με μετρητά».

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μάριου Μαυρίδη: «Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση που παρατηρείται. Η τεχνολογία σήμερα ακόμη και σε περιπτώσεις περιοριστικών μέτρων είναι τέτοια που δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών ημερών. Άλλωστε οι επιταγές μέσα σε 24ώρες πηγαίνουν στην Κ.Τ. και επιστρέφουν μετά στα τραπεζικά ιδρύματα».

 Μιλώντας με τραπεζίτες μας ανέφεραν ότι αυτό γίνεται κατά το δοκούν! Πράγματι μας ανέφεραν πριν την ανακεφαλαιοποίηση της Τρ. Κύπρου υπήρχε θέμα με τις συγκεκριμένες επιταγές. Πια όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Αξίζει να σας αναφέρουμε ότι μιλώντας με έμπειρο στέλεχος Τράπεζας στην Αγγλία μας αποκάλυψε ότι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να στέλνονται φωτογραφίες των επιταγών από τα κινητά στις Τράπεζες για να πληρώνονται άμεσα οι πελάτες τους, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στην Αμερική.

Για αυτό πρέπει να ξυπνήσουμε όλοι μας.

Ντροπή κύριοι τραπεζίτες και κυρίως εσείς κ. Δημητριάδη, που όχι μόνο δε βάζετε φρένο σε αυτές τις πρακτικές, αλλά τις παροτρύνετε με τις ενέργειες.

Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών προχωρήστε άμεσα σε κάτι ουσιαστικό, ας σταματήσουν τα λόγια.

Ας ξεκινήσουν τα πραγματικά έργα κύριε Πρόεδρε, που θα καταλάβουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους.

Ας σταματήσουν τα λόγια και οι ευχές κύριε Πρόεδρε.

Πράξεις και μόνο πράξεις.

Και εμείς όλοι μας πρέπει να προχωρήσουμε σε πράξεις, μην αφήνουμε να μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας.

Και λύσεις υπάρχουν. 

Εάν ξεκινήσουν οι ομαδικές αγωγές κατά των τραπεζών θα μάθουν επιτέλους να μας αντιμετωπίζουν βοηθώντας μας και όχι βάζοντας μας τρικλοποδιές.

Δεν ζητάμε χάρες, αλλά να κάνουν τη δουλειά τους.