Πώς μπορεί η Κύπρος να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση; (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντίθετα φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα των μέτρων της Ε.Ε. για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα υδρογονανθράκων, Charles Έλληνα, τα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10%.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η απόφαση της Ε.Ε. για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5%, δεν αναμένεται να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς με το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθούν μόλις 1.2 δισ. κυβικά μέτρα από τα 500 δισ. που καίει η Ένωση τον χρόνο.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία έχει αυξήσει τη χρήση άνθρακα κατά 35%, ενώ έχει μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 20%, σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο κ. Έλληνας υπέδειξε ότι η Κύπρος έχει μείνει πίσω στην υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η χώρα μας να μπει πιο δυναμικά στον τομέα αυτό.

Διερωτήθηκε δε, τι κάνει η κυβέρνηση με τα χρήματα που εξοικονομούνται από την είσπραξη φόρων από ρύπους, καθώς και από την ψηλή τιμή της ενέργειας.

Εκτός από τις ΑΠΕ, θα πρέπει η Κύπρος να βελτιώσει την υποδομή της για αποθήκευση ενέργειας και το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται και η φορολόγηση των υπερκερδών.

Τέλος, ο κ. Έλληνας προέβλεψε ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ το κόστος ενέργειας στην Ε.Ε. θα ξεπεράσει το ένα τρισ., σημειώνοντας ότι θα πρέπει η Ε.Ε. να λάβει πιο δυναμικά μέτρα.

πηγή: alphanews.live