Πώς σχολιάζει τη σχέση εμβολίων με μυοκαρδίτιδα η Καρδιολογική Εταιρεία

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό για το θέμα της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας και τη συσχέτιση τους με τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA για προστασία από τη COVID-19. Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται με αφορμή την έναρξη του εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω, με σκοπό την επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των συμπολιτών μας που καλούνται να αποφασίσουν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα αποτελούν φλεγμονές της καρδιάς που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ιογενείς λοιμώξεις. Πρόσφατα έχουν ανακοινωθεί περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες που είχαν εμβολιαστεί με εμβόλια τεχνολογίας mRNA. Τα περιστατικά αυτά είναι σπάνια αφού εμφανίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) των ΗΠΑ με συχνότητα 40,6 περιστατικά ανά 1 000 000 δεύτερες δόσεις mRNA εμβολίων σε άτομα ηλικίας 12-29 ετών. Παρόλο που η μυοκαρδίτιδα αποτελεί μία κατάσταση που ενδεχομένως να συνοδεύεται από επιπλοκές, η πλειονότητα των περιστατικών που συνδέθηκαν με τα εμβόλια ήταν ήπιας μορφής και παρουσίασαν πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων εντός μερικών ημερών.

Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας είναι πιο συχνά σε αγόρια και εμφανίζονται πιο συχνά εντός μερικών ημερών (συχνότερα τη δεύτερη μέρα) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Το κυριότερο σύμπτωμά τους είναι ο πόνος στο στήθος ο οποίος συνήθως συνοδεύεται από αύξηση των επιπέδων καρδιακών ενζύμων στο αίμα (αν πρόκειται για μυοκαρδίτιδα), αλλοιώσεις στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και παθολογικά ευρήματα στον απεικονιστικό έλεγχο της καρδιάς. Εάν προκύψουν, η χρονική περίοδος για την επιστροφή στις προηγούμενες δραστηριότητες και στην άσκηση πρέπει να συζητηθεί με καρδιολόγο.

Παρά τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως αλλεργικές αντιδράσεις, πόνος και οίδημα/ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγία, μυαλγία, ρίγος, αρθραλγίες, πυρετός, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα), το όφελος από τα εμβόλια για προστασία από τη COVID-19 υπερτερεί των όποιων κινδύνων. Η λοίμωξη από COVID-19 έχει θνητότητα 0,1-1/100 000 στα άτομα ηλικίας 12-29 ετών. Χαρακτηριστικά, εκτιμάται ότι ο εμβολιασμός 1 000 000 ατόμων ηλικίας 12-17 ετών με mRNA εμβόλια μπορεί να προκαλέσει 8-10 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στα κορίτσια και 56-69 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στα αγόρια. Όμως, θα αποτρέψει 17000 περιστατικά COVID-19 με όσες συνέπειες συνεπάγονται αυτά ως προς τη συμμετοχή των παιδιών στις σχολικές και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Επιπλέον θα αποτρέψει 366 νοσηλείες, 76 εισαγωγές στην εντατική και 2 θανάτους.

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου στηρίζει τον εμβολιασμό για προστασία από τη COVID-19 για όλες τις ηλικίες για τις οποίες υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια. Συνιστούμε στους συμπολίτες μας να λάβουν τις αποφάσεις τους για τον εμβολιασμό των ιδίων και των οικείων τους λαμβάνοντας αντικειμενική ενημέρωση από τους επιστήμονες που εμπιστεύονται να διαχειρίζονται διαχρονικά τα θέματα υγείας τους. Ο εμβολιασμός αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για τον περιορισμό της πανδημίας. Υπενθυμίζουμε τέλος τη σημαντικότητα της τήρησης και των υπολοίπων μέτρων προστασίας (μάσκες, υγιεινή χεριών, αποστάσεις) για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού.

Καθώς η γνώση εξελίσσεται, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου παρακολουθεί τη βιβλιογραφία και θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις εφόσον κριθεί αναγκαίο.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ