“Πράσινα στρατόπεδᔨ- Αρχίζει η περιβαλλοντική εκπαίδευση των εθνοφρουρών

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου. Στη συνάντηση παρίσταντο επίσης μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Άμυνας καθώς και λειτουργοί από το Γραφείο της κας Παναγιώτου.  

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι κατά τη συνάντηση με την Επίτροπο είχαν την ευκαιρία να αποφασίσουν και να καταγράψουν συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές οι οποίες, όπως σημείωσε: «Θα υλοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο ενός στρατηγικού πλάνου. Στο πλαίσιο ενός περιβαλλοντικού στρατηγικού σχεδιασμού, τον οποίο θα εξαγγείλουμε σύντομα, και θα αποτελέσει τον ολοκληρωμένο οδικό μας χάρτη για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει “παρών” στην πράσινη πολιτική, ενισχύοντας τις προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη και εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Και πρόσθεσε: «Η Εθνική Φρουρά ευαισθητοποιείται και συμμετέχει ενεργά στη συνολική αυτή προσπάθεια της κοινωνίας και της πολιτείας για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού μας πλάνου, σχεδιάζουμε την εφαρμογή Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σε 10 στρατόπεδα, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια και αποτέλεσε και βασική εξαγγελία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η περιβαλλοντική συνείδηση που θέλουμε να αναπτύξουμε στους νέους μας είναι μέρος αυτής της στρατηγικής, ασφαλώς, και είναι καθοριστικής σημασίας, όπως και καθοριστικής σημασίας είναι και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, η οποία αφενός θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου, στη μείωση των λειτουργικών εξόδων. 

Το Υπουργείο Άμυνας έχει θέσει σαν βασική του προτεραιότητα την περιβαλλοντική εκπαίδευση των εθνοφρουρών μας και νομίζω ότι η διαπαιδαγώγηση και η συμμετοχή τους σε τέτοια προγράμματα εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων θα αποτελέσει, αν θέλετε, τον πυρήνα ώστε αυτή η ευαισθητοποίηση να στευθεί με επιτυχία». 

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση με την Επίτροπο είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν ακόμη ένα σημαντικό θέμα που αφορά τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι, σε συνεργασία με την Επίτροπο και μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια, στόχος είναι πολλές από τις δράσεις αυτές να μπορέσουν να συγχρηματοδοτηθούν. 

«Η Εθνική Φρουρά σήμερα πληρώνει γύρω στα 6,5- 7 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια. Μέσα από αυτή τη στρατηγική των ‘πράσινων στρατοπέδων’ και ειδικότερα την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν αυτά τα 7 εκατομμύρια», ανέφερε. 

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε την Επίτροπο για τη σημαντική στήριξη και τη βοήθεια της  τονίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή και η κοινή πορεία θα συνεχίσει και ότι σύντομα θα εξαγγείλουν μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική στρατηγική όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. 

Από πλευράς της η Επίτροπος Περιβάλλοντος στις δηλώσεις της είπε: «Οι περιβαλλοντικοί στόχοι του Υπουργείου Άμυνας χρειάζονται επικαιροποίηση. Αλλάζουν τα δεδομένα με γρήγορους ρυθμούς. Αυτό που αλλάζει πιο πολύ έχει να κάνει με την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε μεγάλα στοιχήματα για να κερδίσουμε». 

Πρόσθεσε ότι ευελπιστούμε μέσα από τη βοήθεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και μέσα από ένα πολύ καλό σχεδιασμό, ένα καλό χρονοδιάγραμμα και καταγραφή συγκεκριμένων στόχων, με τη συνεργασία του γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Άμυνας αλλά και άλλων φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

«Αρχίζουμε δουλειά με την καταγραφή και το χρονοδιάγραμμα» είπε και κατέληξε λέγοντας ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν νοουμένου ότι πιστεύουμε στην πράσινη ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Εθνικής Φρουράς.