“Πράσινος Δήμος” ο Δήμος Σωτήρας

{loadposition ba_textlink}

Ο Δήμος Σωτήρας ξεκίνησε να εφαρμόζει και να συμμετέχει σε προγράμματα τα οποία θα τον μετατρέψουν σε «Πράσινο Δήμο» μέχρι το 2016.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας «με αφορμή την έναρξη συνεργασίας με την Green Dot για περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών από πόρτα σε πόρτα (Door 2 Door), στόχος του Δήμου είναι η μηδενική παραγωγή αποβλήτων, κάτι που θα συντελέσει αφενός στην οικολογική συνείδηση των δημοτών και αφετέρου θα μειώσει κατά πολύ την φορολογία, την οποία επιβαρύνονται οι κάτοικοι της Σωτήρας».

Πρόσθεσε ότι «από την 1η Μαΐου στη Σωτήρα εγκαινιάστηκε ένα νέο σύστημα περισυλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών PMD και χαρτί από πόρτα σε πόρτα, το οποίο θα γίνεται κάθε Παρασκευή. Παράλληλα, με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας έχει προχωρήσει στην έγκριση για συμμετοχή του Δήμου στο νέο σχέδιο που προκηρύσσει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος «Πληρώνω Όσο Πετώ».

Όπως εξήγησε ο κ. Τάκκας «το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο τον έλεγχο του όγκου απορριμμάτων του κάθε δημότη, με ειδικές σακούλες τις οποίες θα προμηθεύονται οι δημότες, με την επιβολή φορολογίας να είναι δικαιότερη αλλά και χαμηλότερη από την ήδη υφιστάμενη. Το σχέδιο επιχορηγείται με ποσοστό μέχρι και 95% από το Υπουργείο Γεωργίας, κάτι που δεν θα επιβαρύνει ιδιαίτερα το Δήμο, ενώ με ιδιαίτερη επιτυχία εφαρμόζεται στο Δήμο Αγλαντζιάς».

Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Τάκκας, «μελετάται και η χορήγηση ειδικών κομποστοποιητών στα σπίτια, αφού σύμφωνα με έρευνα που έγινε, έχει αποδειχθεί ότι περισσότερο από 40% των απορριμμάτων του κάθε σπιτιού αποτελείται από χώμα, χόρτα και άλλα υλικά, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν μέσω του κομποστοποιητή».

Ένα άλλο σημαντικό σχέδιο, συνέχισε, «είναι και η δημιουργία στη Σωτήρα ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Ο σταθμός αυτός θα αποτελεί ένα επαρχιακό σταθμό μεταφόρτωσης των σκυβάλων για την επαρχία Αμμοχώστου, γεγονός που θα συντελέσει δραστικά στη μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κόσιη αλλά και σε επιπλέον οικονομική και αντισταθμισιτικά οφέλη για το Δήμο».

Είπε ακόμα ότι «μέσα από αυτά τα σχέδια, ο κάθε δημότης της Σωτήρας θα νιώσει περισσότερο υπεύθυνος για την παραγωγή των σκυβάλων του, ενώ η κατανομή της φορολογίας θα είναι δικαιότερη αλλά και χαμηλότερη από την ήδη υψηλή φορολογία που καταβάλλεται, αφού αυτή εξαρτάται από το βάρος των σκυβάλων που μεταφέρονται στο σκυβαλότοπο της Κόσιης».

Πηγή: KYΠΕ