Πρέσβης της Ελλάδας: Επιδιώκουμε βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση

Την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και στο πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τη Διάσκεψη του Crans-Montana, και στην επιδίωξη μιας βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, εκφωνώντας τον Πανηγυρικό της ημέρας στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, όπου τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο 25ης Μαρτίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι η αρνητική και καθόλου εποικοδομητική στάση της Τουρκίας αποσκοπεί στο να κλείσει ένα κύκλο έντονων και κοπιαστικών προσπαθειών για την οριστική επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι «αυτή η μεθοδολογία δεν είναι αποδεκτή». Διαβεβαίωσε πως ο αγώνας «συνεχίζεται σταθερά και συντονισμένα, μέχρι τη δικαίωσή του, για γίνει η Κύπρος ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κανονικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και στρατούς κατοχής”.

Ο κ. Φωτόπουλος αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι αποτελεί παράδειγμα του προσανατολισμού της Ελλάδας στην επίλυση των όποιων διαφορών δια μέσου του διαλόγου με πνεύμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, και απόλυτου σεβασμού στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να επιβιώσουμε έχει επιβάλει σκέψεις και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα αποπνέουν για το μέλλον.

Εμείς ως Έλληνες, προέτρεψε, «ας προσπαθήσουμε με τις πράξεις μας να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα. Να αντικαταστήσουμε τον αυταρχισμό με τη δημοκρατία, τη βία με τη συμφιλίωση, τον ατομικισμό με την αδελφοσύνη, τα λαμπερά ανταλλάγματα με το ταπεινό κλαδί της αγριελιάς και πάνω από όλα να προσδιορίσουμε την πορεία του έθνους μας πάνω σε στέρεες βάσεις με προοπτική και όχι σε πρόσκαιρα ωφελήματα».

«Η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες κυρίαρχες και ανεξάρτητες, έχοντας επίγνωση της ιστορικής τους διαδρομής, στηριζόμενες σε κοινά ιδεώδη, γλώσσα, πολιτισμό, θρησκεία ενισχύουν από κοινού τις δράσεις τους ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευάλωτη περιοχή μας», σημείωσε.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας συνέχισε λέγοντας ότι «το ιστορικό φορτίο που φέρουμε είναι βαρύ, και επιβάλλει να σταθούμε και στο μέλλον, αντάξια των προγόνων μας εκείνων στους οποίους οφείλουμε τη θέση μας στην ιστορία, αλλά και το ευ ζην».

Η Ελλάδα, διαβεβαίωσε, «στέκεται διαχρονικά σταθερά προσανατολισμένη στην αναζήτηση της ειρήνης, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα από συνομιλίες, διάλογο με πνεύμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, και απόλυτου σεβασμού στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου να επιλύει τις οποίες διαφορές τη χωρίζουν με άλλες χώρες».

Τέτοιο παράδειγμα, είπε, «αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών, με τη Βόρεια Μακεδονία, με την οποία παύει μία πολυετής διαφορά, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ειρήνευση της ταραγμένης περιοχής των Βαλκανίων».

«Ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες, παρά τις πολύχρονες συνομιλίες, σχέδια, διαπραγματεύσεις, ένα κορυφαίο ζήτημα παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου απαιτεί την άμεση επίλυσή του. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ζήτημα εισβολής και κατοχής του 38% τους εδάφους της Κύπρου μας που παραμένει υπό την κυριαρχία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και απαιτεί λύση», σημείωσε.

Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι «παραμένοντας σταθεροί υποστηρικτές των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τη Διάσκεψη του Crans-Montana, επιδιώκουμε τη βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική επίλυσή του».

Ο αγώνας όμως, είπε, «συνεχίζεται σταθερά και συντονισμένα, μέχρι τη δικαίωσή του, για γίνει η Κύπρος ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κανονικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και στρατούς κατοχής. Για να επιτύχουμε τη γαλήνη και την ευημερία σ΄ αυτή την πολύπαθη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή: ΚΥΠΕ