Προβληματισμός Τσίπρα για Κωνσταντοπούλου

{loadposition ba_textlink}

Προβληματισμό εξέφρασε στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για “την θεσμική δυσαρμονία” της, διαφοροποιούμενη από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης στη Βουλή.

Περισσότερες από 2 ώρες διήρκεσε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ τους, την επόμενη μέρα της υπερψήφισης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, επί του οποίου η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε έντονη αντίδραση και το καταψήφισε.

Εξερχόμενη από το πρωθυπουργικό γραφείο, η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε για «κοινή στράτευση» με τον κ. Τσίπρα, και τόνισε εντούτοις ότι παρά τις διαφορές σε απόψεις και προσεγγίσεις, σημασία έχει οι δυο τους, ως εκπρόσωποι θεσμών, να συνομιλούν ευθέως, να συνεννοούνται και να βρίσκουν λύσεις.

Ταυτόχρονα όμως, εξεδόθη και σύντομη ανακοίνωση από το Μαξίμου, στην οποία αναφέρεται ότι κατά την συνάντηση, που έγινε έπειτα από αίτημα της κ. Κωνσταντοπούλου, ο Πρωθυπουργός «άκουσε προσεκτικά τις απόψεις» της Προέδρου της Βουλής, «και της εξέφρασε τον προβληματισμό του για την θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα σεβαστή, επιλογή της να διαφοροποιείται από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει».

Κατά τη χθεσινή μακρά συζήτηση στη Βουλή, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 4 τα ξημερώματα με την υπερψήφιση με 230 «ναι», 63 «όχι» και 5 «παρών», του νομοσχέδιου με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, διατυπώθηκε ευθέως προς τον Πρωθυπουργό από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, η απαίτηση να απομακρύνει την Πρόεδρο της Βουλής, θεωρώντας ότι με τη στάση της “προσβάλλει εκείνον, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Βουλή, και το κύρος της χώρας, και ότι δεν μπορεί να κατακεραυνώνει ένα νομοσχέδιο που η κυβέρνησή της θα κληθεί να εφαρμόσει”.

Κατά την αγόρευσή της η κ. Κωνσταντοπούλου γνωστοποίησε πως λίγο νωρίτερα είχε στείλει επιστολή στον κ. Παυλόπουλο και στον κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας «την βάναυση και απροκάλυπτη παρέμβαση ξένων κυβερνήσεων της ΕΕ» στα εσωτερικά της ελληνικής Δικαιοσύνης, αφού χθες συζητήθηκε κυρίως η διάταξη με προτεινόμενες αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής χρησιμοποίησε τον όρο «πραξικοπηματική παρέμβαση» εκ μέρους των εταίρων, λέγοντας ότι με αυτήν «επιβλήθηκε εκβιαστικά στην κυβέρνηση η συμφωνία», την οποία η Βουλή καλείται, «υπό πρωτοφανή πίεση» να επικυρώσει.

Μίλησε για «αδυναμία προστασίας του Συντάγματος», και ζήτησε από Πρόεδρο και Πρωθυπουργό να ενημερώσουν σχετικά τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Ο κ. Παυλόπουλος της απάντησε ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του, και της συνέστησε να απευθυνθεί η ίδια στους πολιτικούς αρχηγούς και αρχηγούς κρατών υπό την δική της θεσμική ιδιότητα.

Με τον Πρωθυπουργό, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι συζήτησε για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που όπως είπε, επιβάλλεται να αναληφθούν, προκειμένου «να προστατευθούν τα αδιαπραγμάτευτα δίκαια και δικαιώματα του λαού μας, και σε σχέση με τη θωράκιση της Δημοκρατίας η οποία δοκιμάζεται πολύ σκληρά στην Ευρώπη με θύμα την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό».

Είπε ότι την συνδέει σχέση συντροφικότητας με τον κ. Τσίπρα, και μίλησε για «υγιεινή διάθεση, δέσμευση και επιθυμία να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας, την προοπτική αυτού του τόπου, αλλά και την συνοχή της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποιοι πολύ θα επιθυμούσαν να δουν να διαρρηγνύεται».

Και κατέληξε λέγοντας πως «σε τέτοιες στιγμές όπου δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις, έχει σημασία οι εκπρόσωποι ακριβώς των θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια, με αμεσότητα, ακόμα και εάν έχουν διαφορετικές απόψεις ή προσεγγίσεις, να μιλούν με ευθύτητα, να συνεννοούνται και να καταλήγουν σε λύσεις».

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η Πρόεδρος της Βουλής, συμφώνησαν στις ξεχωριστές τους δηλώσεις ότι η σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου έγινε «σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας».

Πηγή: KYΠΕ