Πρόεδρος: Ενημέρωσε την Υφυπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλλει για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νιούλαντ, για τις προσπάθειες που καταβάλλει και για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του για άρση του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, τονίζοντας τη σημασία προς αυτή την κατεύθυνση του διορισμού ενός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κ. Νιούλαντ χαρακτήρισε την ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό πολύ θετική και είπε πως θεωρεί πολύ σημαντικό το να διορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ έναν απεσταλμένο. Σημείωσε μάλιστα πως είναι σημαντικό το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα διοριστεί.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη να τεθεί το συντομότερο δυνατόν σε ισχύ η απαλλαγή θεωρήσεων αδειών εισόδου από και προς Κύπρο και ΗΠΑ.

Επίσης, συμφωνήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πραγματοποίηση συνόδων του σχήματος 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ + ΗΠΑ) πρώτα σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας και στη συνέχεια σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Ακόμη έγινε συζήτηση για τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και πέραν αυτής, και για το θέμα της χρονικής επέκτασης της άρσης του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο ώστε να μην χρειάζεται η ανανέωσή της κάθε χρόνο, με στόχο να υπάρξει τελικά μόνιμη άρση του εμπάργκο. Εξάλλου τέθηκε το θέμα της αναβάθμισης της Δήλωσης Προθέσεων Κύπρου – ΗΠΑ.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε πως στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την κ. Νιούλαντ για τις προσπάθειες που καταβάλλει και για την ανάληψη πρωτοβουλίας για άρση του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος επεσήμανε, επίσης, ότι ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι ο διορισμός ενός απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ώστε να διερευνηθούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών που θα δημιουργήσουν τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ακόμη, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν εκατέρωθεν οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αναγάγει τις δυο χώρες σε στρατηγικούς εταίρους, καθώς και η κοινή βούληση και αποφασιστικότητα για περαιτέρω ενίσχυσή τους, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων, καθώς και το ζήτημα που αφορά την απαλλαγή θεωρήσεων αδειών εισόδου από και προς Κύπρο και ΗΠΑ, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.