Πρόεδρος Βουλής: H παγκόσμια εκπαίδευση σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της κοινωνίας

H παγκόσμια εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της κοινωνίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης σε ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Παγκόσμια Εκπαίδευση (GENE) στη Βουλή.

Ο κ. Συλλούρης χαρακτήρισε το συνέδριο ως εξόχως σημαντικό «αν λάβει κανείς υπόψη ότι αυτό επικεντρώνεται σε ένα τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο και κομβικό, τόσο για το παγκόσμιο όσο και για την Κύπρο, αφού η παγκόσμια εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της κοινωνίας, την οποία όλοι μοιραζόμαστε και ιδιαίτερα για την Κύπρο, ένα μικρό νησί που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα».

Η παγκόσμια εκπαίδευση, πρόσθεσε, που πρωτοξεκίνησε το 2002, με τη διακήρυξη του Μάαστριχτ, επικεντρώνεται στην παροχή μιας ολιστικής εκπαίδευσης που «ανοίγει τα μάτια και το νου των ανθρώπων στις πραγματικότητες του κόσμου και τους αφυπνίζει να δραστηριοποιηθούν για ένα κόσμο με περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».

Η παγκόσμια εκπαίδευση, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, «εμπεριέχει τα στοιχεία της αειφόρου ανάπτυξης, της εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της εκπαίδευσης για την ειρήνη και την πρόληψη των συγκρούσεων, τη διαπολιτιστική εκπαίδευση και την εκπαίδευση για την πολιτότητα, στοιχεία και αξίες πανανθρώπινες και διαχρονικές, που τόσο έχει ανάγκη η σύγχρονη κοινωνία σαν μια διέξοδος στα σημερινά προβλήματα που την ταλανίζουν, όπως η κρίση αξιών, η τρομοκρατία, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αδιαφορία για τα κοινά, η αειφόρος ανάπτυξη και άλλα».

«Τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της εκπαίδευσης στα σχολεία», ανέφερε σημειώνοντας ότι το αυριανό πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου περιλαμβάνει εργαστήρια για την αειφόρο ανάπτυξη, την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στο σχολείο, τη συνεργασία κράτους και κοινωνίας και άλλα θέματα.

Συνεχάρη, τέλος, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συνεδρίου σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Παγκόσμια Εκπαίδευση «και αναμένω τα πορίσματα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την Κύπρο, για την οποία η πρώτη έκθεση έγινε το 2004».

 

Πηγή:ΚΥΠΕ