Προφυλακίστηκε ο Γερμανός κατάσκοπος “Μουσταφά”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Στις φυλακές Κορυδαλλού με με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 72χρονος Γερμανός, που συνελήφθη την Παρασκευή στη Χίο, κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Χίου, “Αλήθεια”, σύνδεσμος του Γερμανού στην Τουρκία ήταν ένας άνδρας με την κωδική ονομασία “Μουσταφά”.

Ο συλληφθείς έμενε από το 2010 στα Αρμόλια της Χίου και φωτογράφιζε αντί αμοιβής, που κυμαίνονταν από 500 έως 1.500 ευρώ, στρατόπεδα και κρίσιμες υποδομές του νησιού για λογαριασμό άγνωστων, όπως ισχυρίστηκε, Τούρκων υπηκόων.

Ο σύνδεσμός του στην Τουρκία

Στην προανακριτική του κατάθεση πάντως, ο 72χρονος αποκάλυψε ότι επικοινωνούσε με τους “συνεργάτες” του μέσω αριθμού που αντιστοιχούσε σε σταθερό τηλέφωνο στην περιοχή “Μαρμαρίς” της Τουρκίας.

Το άτομο με το οποίο ερχόταν σε συνεννόηση του είχε συστηθεί ως “Μουσταφά”.

Από την περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση προέκυψε ακόμα ότι ο 72χρονος αμείβονταν για τις υπηρεσίες του μέσω τράπεζας με έδρα το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, φέρεται να ομολόγησε ότι η πληρωμή του γινόταν, κατόπιν υπόδειξης των Τούρκων συνδέσμων, μέσω λογαριασμού σε τράπεζα της Γερμανίας. Στην αρχή, το ύψος της αμοιβής του είχε καθοριστεί στα 500 ευρώ, ωστόσο, στην πορεία αυξήθηκε στα 1.500 ευρώ.

Ο Γερμανός είναι συνταξιούχος μηχανικός και από το 2010 είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή Αρμόλια Χίου. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που μετέχει στην έρευνα, στο διάστημα πριν την άφιξή του στην Ελλάδα ο συλληφθείς ζούσε στην περιοχή “Μαρμαρίς” της Τουρκίας, όπου και προφανώς ανέπτυξε επαφές με τα άτομα που τον στρατολόγησαν.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, ο 72χρονος έστελνε τις φωτογραφίες των στρατοπέδων και των άλλων εγκαταστάσεων της Χίου μέσω κωδικοποιημένου email, το οποίο στη συνέχεια διέγραφε.

Δεν πρόλαβε να σβήσει τις φωτογραφίες

Κατά τη σύλληψή του, ωστόσο, φέρεται να αιφνιδιάστηκε με συνέπεια να μην προλάβει να εξαφανίσει τις φωτογραφίες που ταχυδρόμησε στους Τούρκους συνδέσμους του.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και οχημάτων που στάθμευαν μέχρι πριν από μερικές ημέρες στο λιμάνι της Χίου. Στο ίδιο email ο 72χρονος περιέγραφε συνοπτικά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα δύο Ελλήνων και δύο Τούρκων υπηκόων για μεταφορά οπλισμού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών.

Επιπλέον, στη μνήμη των δύο φωτογραφικών μηχανών και δύο καρτών αποθήκευσης που είχε μαζί του τη στιγμή της σύλληψης βρέθηκαν φωτογραφίες ενός στρατοπέδου (τις είχε τραβήξει μόλις την περασμένη Πέμπτη), καθώς και ενός φράγματος που βρίσκεται περιμετρικά ενός ακόμα στρατοπέδου σε άλλη περιοχή του νησιού.

Στο σπίτι του κατηγορούμενου για κατασκοπεία Γερμανού βρέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο φωτογραφικές μηχανές, 14 κάρτες μνήμης, πέντε usb, χάρτες, καθώς και ένα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή.

Περισσότερα στο news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.