Προϊστάμενος ΤΑΕΠ ΓΝ Λευκωσίας: «Επιδεινώθηκαν τα προβλήματα» – Ερωτήματα για ακτινολόγους από ΟΚΥΠΥ

Επιδεινώθηκαν το καλοκαίρι τα προβλήματα παραμονής των ασθενών στα ΤΑΕΠ, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο προϊστάμενος του Τμήματος στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, Ιωάννης Λεοντίου.

Ιδιαίτερα επισήμανε τη διαχείριση κλινών και τη διοχέτευση των ασθενών στις κλινικές με αποτέλεσμα να μένουν για ώρες οι ασθενείς στα ΤΑΕΠ.

Έκανε λόγο για διαφορές μεταξύ ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και για το ότι κατά τη διάρκεια της νύκτας δεν γίνονται ακτινολογικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός περιστατικών στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών.

Ο κ. Λεοντίου τόνισε ότι έχουν εξουθενωθεί οι νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ της Λευκωσίας.

Επιβεβαίωσε ότι οι νοσηλευτές ομαδικά κατάρτησαν ημερολόγιο, πήραν δειγματοληπτικά διάφορα περιστατικά και έγραψαν τις ώρες παραμονής κάποιων ασθενών στο ΤΑΕΠ.

Όσον αφορά το εγχειρίδιο που ετοίμασε ο ΟΚΥΠΥ για την λειτουργία των ΤΑΕΠ είπε ότι δεν έγινε διαβούλευση για την επικαιροποίηση του και ότι αυτό δεν δόθηκε ποτέ στους νοσηλευτές.

Χ.Χαριλάου: «Ο ΟΚΥΠΥ δεν έχει την επιστολή νοσηλευτών για προβλήματα στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας – Υπάρχουν ακτινολόγοι σε βάρδια, ερώτημα γιατί δεν προσέρχονται»

Η διοίκηση του ΟΚΥΠΥ δεν έχει στα χέρια της την επιστολή του νοσηλευτικού προσωπικού με την οποία επισημαίνονται τα προβλήματα στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Είπε ότι ζήτησε από τον διευθυντή του ΤΑΕΠ να αποστείλει τα προβλήματα που αφορούν τις εσωτερικές διαδικασίες στο χώρο του ΤΑΕΠ και αυτός απάντησε ότι δεν έχει χρόνο και ότι θα το πράξει από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κ.Χαριλάου αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του εγχειριδίου για την λειτουργία των ΤΑΕΠ και πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ξεκαθάρισε ότι ο ΟΚΥΠΥ λειτουργεί με το υπάρχον σύστημα εξηγώντας ότι υπάρχει ενεργός εφημερία κατά τη διάρκεια της νύκτας στο ακτινολογικό τμήμα.

Υπάρχουν, είπε και ακτινολόγος και ακτινογράφοι σε βάρδια και άρα το ερώτημα είναι γιατί δεν προσέρχονται. Πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί τρεις αναπνευστήρες τελευταίου τύπου στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας και δεν έχει ζητηθεί επιπρόσθετος.

Όσον αφορά τα μόνιτορ είπε ότι δόθηκαν άλλα τέσσερα και μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν δέκα. Διερωτήθηκε τι κάνουν όλοι αυτοί οι καταγγέλλοντες. Η καταγραφή προβλημάτων δεν βοηθά στην επίλυση τους, τόνισε.

Όσον αφορά τα ιατρεία διαρκούς εξυπηρέτησης υπάρχει πρόταση του ΟΚΥΠΥ προς τον ΟΑΥ, είπε, για να λειτουργούν από την Παρασκευή.

Πρόεδρος ΠΑΣΥΚΙ: «Ο ΟΚΥΠΥ δεν επικοινωνεί με τις διευθύνσεις των νοσοκομείων»

Οι γιατροί εξασκούν ιατρική στο πλαίσιο των υποδομών και της οργάνωσης που τους παρέχεται, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, τονίζοντας ότι στη λέξη έλεγχος πρέπει να προστεθεί περιεχόμενο και ζήτησε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί ότι φταίνε γιατροί να αποδοθούν ευθύνες, αλλά υπογράμμισε ότι τα προβλήματα δεν δημιουργούνται από τυχόν προσεγγίσεις μόνο των γιατρών.

Διερωτήθηκε πως έγινε η επικαιροποίηση του εγχειριδίου για τη λειτουργία των ΤΑΕΠ χωρίς να ερωτηθούν οι διευθυντές των ΤΑΕΠ και οι άλλοι εμπλεκόμενοι.

Κατήγγειλε ότι η κεντρική διοίκηση του ΟΚΥΠΥ δεν επικοινωνεί με τις διευθύνσεις των νοσοκομείων.

Οι γιατροί, είπε, καταγράφουν τις αδυναμίες και πρέπει ο ΟΚΥΠΥ να τους ακούσει και όχι μόνο να τους επιρρίπτει ευθύνες.

Πρόεδρος ΠΑΣΙΝ: «Στον ΟΑΥ η ευθύνη για μη συμμετοχή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα των ΤΑΕΠ»

Στον ΟΑΥ επιρρίπτει την ευθύνη για τη μη συμμετοχή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα των ΤΑΕΠ ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Μάριος Καραϊσκάκης.

Τόνισε ότι υπάρχουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια έτοιμα να ενταχθούν στο σύστημα των ΤΑΕΠ φτάνει να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΟΑΥ.

Για να λύσεις ένα πρόβλημα, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ, πρέπει να το αναγνωρίσεις και πράγματι υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με τα ΤΑΕΠ όπουο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να βοηθήσει εκεί που μπορεί.

Ο κ. Καραϊσκάκης υπογράμμισε ότι το σύστημα των ΤΑΕΠ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται στην ολότητα του και να μην διαχωρίζονται δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Είπε ότι με ευθύνη και επιλογή του ΟΑΥ δεν συμμετέχουν αυτή τη στιγμή τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο σύστημα του ΤΑΕΠ καθώς δεν έγινε η διαβούλευση κατά την συζήτηση για ένταξη στο ΓΕΣΥ.

Πρόσθεσε ότι παρόλο που είναι ένα κοστοβόρο σύστημα, κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε όλες τις πόλεις μπορούν να βοηθήσουν και να ενταχθούν στο σύστημα των ΤΑΕΠ. Ωστόσο, τόνισε η πρωτοβουλία ανήκει στον ΟΑΥ.

πηγή: διάλογος