Προκαλεί και πάλι ο Μπαγίς…

Προκλητικός και κυνικός ο Τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, μετέτρεψε σε “αρένα” τη συνεδρίαση της της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, στην οποία συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος, παρά τις αντιρρήσεις Κυπρίων και Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σχετικά με το γιατί η Τουρκία αρνείται να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο κ. Μπαγίς, ομολόγησε, με κυνικό τρόπο, ότι “η Αγκυρα δεν υπογράφει αυτή τη σύμβαση εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν με την Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου” και πρόσθεσε ότι “η Τουρκία δεν πρόκειται να υπογράψει μία τέτοια σύμβαση, μέχρις ότου ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ενωση”.

Παρακάμπτοντας το γεγονός ότι, όπως του επισημάνθηκε από τον Ελληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο, η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς όλα τα κράτη-μέλη, η ίδια η ΕΕ και όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη -πλην Τουρκίας- είναι συμβαλλόμενα μέρη της.

Η περιφρονητική προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο απάντηση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών υποθέσεων, σχολιάσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, δυσμενώς από τους ευρωβουλευτές-μέλη της μικτής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, που υπογράμμισαν ότι:

“Μέσω της απάντησης του κ. Μπαγίς καταδεικνύεται ότι, μία υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μόνον όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις της, μ` αποτέλεσμα να εγείρεται, ένα πολλαπλώς σοβαρό ζήτημα όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την ΕΕ”.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης ετέθη στον κ. Μπαγίς ευθέως το ερώτημα ” εάν θα δεχθεί ή όχι την πάγια πρακτική πρόσκλησης της εκάστοτε Προεδρίας στις συνεδριάσεις της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας”.

Εάν η Τουρκία εξακολουθήσει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να διακόψουμε, για το εξάμηνο που θα διαρκέσει η προεδρία της Κύπρου, τις εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, πρότεινε ο Ελληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς αφορά στον ίδιο τον πυρήνα των αρχών και κανόνων λειτουργίας της ΕΕ και εάν η Τουρκία επιμείνει στην άρνησή της, τότε δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις της Επιτροπής, για το προσεχές εξάμηνο, κάτι που θα είναι εις βάρος και των δύο μερών, αλλά κυρίως της Τουρκίας, επεσήμαναν με τη σειρά τους Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι εκ μέρους της Τουρκικής Αντιπροσωπείας, ούτε ο κ. Μπαγίς αλλά ούτε και o συμπρόεδρος της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας κ. Ντερμιρκιραν απάντησαν στα εν λόγω ερωτήματα, συνηγορώντας δια της σιωπής τους στην διαπίστωση ότι, με αυτά τα δεδομένα δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν συνεδριάσεις της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.