Προκλητική αμέλεια, γνώριζαν εδώ και 6 χρόνια για τις αποθήκες φαρμάκων

Τα περί κτηριολογικής καταλληλότητας και νομιμότητας των αποθηκών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας βγήκαν πλέον στο φως τη στιγμή που ο έλεγχος των αρμοδίων Υπηρεσιών στις χιλιάδες συσκευασίες φαρμάκων που επηρεάστηκαν από τη θεομηνία της Καθαράς Δευτέρας συνεχίζεται με τις ζημιές να μην έχουν ακόμα υπολογιστεί.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει από χθες ότι προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει θέμα επάρκειας φαρμάκων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, προς το παρόν, την όποια έρευνα θα ακολουθήσει στη συνέχεια για να διαπιστωθεί εάν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, ενώ η επιτροπή Υγείας της Βουλής θα συζητήσει σήμερα εκτάκτως το θέμα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αποκάλυψε ότι επισημάνσεις για το συγκεκριμένο υποστατικό άρχισαν να γίνονται στο Υπουργείο Υγείας από το 2018  αφού, μεταξύ άλλων, τίθεται και θέμα νομιμότητας του κτηρίου ενώ, όπως πληροφορούμαστε, και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, το 2019, είχαν καταθέσει γραπτή αναφορά στην οποία έκαναν λόγο, ανάμεσα σε πολλά άλλα και για τη φθορά που ήταν από τότε εμφανής στην ψευδοροφή της αποθήκης. Υπενθυμίζεται ότι το νερό της βροχής αλλά και το χαλάζι που έπληξε τη Λευκωσία στις 18 Μαρτίου, εισήλθαν στις αποθήκες φαρμάκων από την οροφή η οποία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν χιλιάδες συσκευασίες φαρμάκων, αρκετές εκ των οποίων έχουν ήδη αχρηστευθεί, με τη διαδικασία ελέγχου να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Χθες, από νωρίς το πρωί, το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες που ο «Φ» δημοσιοποίησε και αφορούσαν τη μεγάλη καταστροφή φαρμάκων που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, το Υπουργείο παραδέχθηκε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο υποστατικό έχει κριθεί εδώ και αρκετό καιρό ακατάλληλο, τονίζοντας ότι για αυτόν τον λόγο έχουν προωθηθεί και οι απαραίτητες διαδικασίες για τη μεταστέγαση των φαρμακευτικών αποθηκών σε άλλο χώρο.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας για μεταστέγαση δεν ήταν όμως καθόλου άσχετη με τις επισημάνσεις στις οποίες είχε προχωρήσει το 2019 το αρμόδιο Τμήμα του, δηλαδή οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, που αφορούσαν τόσο τη φθορά στην ψευδοροφή του υποστατικού όσο και άλλα προβλήματα που, από τότε, είχαν εντοπιστεί και αφορούσαν την καταλληλότητα της αποθήκης.

Όπως και χθες ανέφερε ο «Φ» στο σχετικό δημοσίευμα του, στην εν λόγω αποθήκη φυλάσσονται εξειδικευμένα φάρμακα τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας, εξειδικευμένες θεραπείες τις οποίες λαμβάνουν οι ασθενείς μέσω του ΓεΣΥ και ανήκουν στον ΟΑΥ αλλά και τα φάρμακα που χρειάζεται ο ΟΚΥπΥ για τη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων.

Όπως εκ των πραγμάτων διαπιστώνεται, η αρμοδιότητα φύλαξης των φαρμάκων δεν μεταφέρθηκε ποτέ στους δύο ημικρατικούς οργανισμούς και ως εκ τούτου και ευθύνη (με ό,τι αυτή συνεπάγεται) για τη διαχείριση της αποθήκης φαρμάκων παραμένει στο υπουργείο Υγείας.

Αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη αποθήκη είχε ενοικιαστεί το 2004 με συμβόλαιο των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών που είχαν τότε την αρμοδιότητα για την αγορά φαρμάκων για τα κρατικά νοσηλευτήρια. Στην συνέχεια όμως, τα δεδομένα άλλαξαν, η αρμοδιότητα της αγοράς φαρμάκων πέρασε στη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας και υπογράφηκαν νέα συμβόλαια από την αρμόδια Αρχή.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, αποκάλυψε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ότι εκθέσεις που αφορούσαν το συγκεκριμένο υποστατικό άρχισαν να ετοιμάζονται από το 2018. «Είχαμε ασχοληθεί με το θέμα σε έκθεση της Υπηρεσίας τον Μάιο του 2018», είπε και εξήγησε ότι το συγκεκριμένο υποστατικό ανήκε στην κατηγορία κτηρίων που το κράτος «ενοικιάζει σε έναν ιδιώτη για περίπου €6.000 και ο ιδιώτης το υπενοικιάζει στο κράτος για €135.000».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, «το συμβόλαιο για το υποστατικό αυτό είχε λήξει στις 31/12/12 χωρίς να έχει υπογραφεί νέο συμβόλαιο. Ο κεντρικός φορέας στέγασης παραχώρησε αρχικά έγκριση για ανανέωση του συμβολαίου από το 2015 μέχρι το 2020 με δυνατότητα παράτασης για άλλες δύο περιόδους των δύο ετών με δεδομένο ότι ο αποθηκευτικός χώρος θα διαθέτει όλες τις κατά νόμο απαιτούμενες προδιαγραφές».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε ενημερωθεί «από το 2018 ότι η άδεια τελικής έγκρισης του υποστατικού δεν είχε εκδοθεί μέχρι τότε». Ως Υπηρεσία πρόσθεσε, «από τις 28 Μαρτίου και όταν είχαμε ενημερωθεί για την πλημμύρα και την καταστροφή φαρμάκων, στείλαμε επιστολή στη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας ζητώντας να μας ενημερώσει για το συνολικό ύψος της ζημιάς αλλά και για τη ζημιά που υπέστησαν ΟΑΥ, υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ ξεχωριστά αφού στην αποθήκη φυλάσσονται φάρμακα και για τα τρία αυτά μέρη. Περιμένουμε απαντήσεις για να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα».

Υπουργείο Υγείας: Δυστυχώς δεν προλάβαμε το κακό

Από πλευράς υπουργείου Υγείας, σε δηλώσεις προέβη χθες ο λειτουργός Τύπου, Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο οποίος αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, ανέφερε ότι «δεν έχουν καταστραφεί όλα τα φάρμακα που βρίσκονταν στην αποθήκη αλλά υπήρξε αρκετά μεγάλη ζημιά». Το υπουργείο Υγείας, είπε, από την πρώτη στιγμή προχώρησε στη σύσταση επιτροπής η οποία ανέλαβε να ελέγξει τα φάρμακα που επηρεάστηκαν από το νερό που εισήλθε στην αποθήκη και η διαδικασία αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «γίνονται συνεχώς προσπάθειες για αναπλήρωση των αποθεμάτων φαρμάκων τα οποία φαίνεται ότι έχουν καταστραφεί. Στόχος του Υπουργείου είναι να μην παρατηρηθεί έλλειψη σε φάρμακα και να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον το συγκεκριμένο υποστατικό ήταν κατάλληλο για τη φύλαξη φαρμάκων, ο κ. Κωνσταντίνου, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι ήταν γνωστά τα προβλήματα που παρουσιάζονταν, λέγοντας ότι «υπάρχει διαδικασία μεταστέγασης των αποθηκών και έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικές διαδικασίες. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να γίνει η μεταστέγαση πριν από τη θεομηνία».

Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας και την πιθανότητα απόδοσης ευθυνών για τη διαφαινόμενη ακαταλληλότητα του υποστατικού, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «πρώτα θα διασφαλίσουμε την επάρκεια φαρμάκων για να μην επηρεαστούν οι ασθενείς και μετά θα μελετηθούν και όλα τα υπόλοιπα. Εάν προκύψουν ευθύνες, σίγουρα θα αποδοθούν».

philenews