Προκριματικά Euro 2024/Στο 5ο γκρουπ δυναμικότητας η Κύπρος

Στις 9 Οκτωβρίου η κλήρωση των προκριματικών του Euro 2024. Θα έχει δύσκολη… αποστολή η Εθνική μας, καθώς βρίσκεται στο 5ο γκρουπ δυναμικότητας. Μαζί της και η Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία και Μάλτα, δηλαδή χώρες με τις οποίες δεν μπορεί να κληρωθεί.

Στο 4ο γκρουπ η Ελλάδα με Βουλγαρία, Τουρκία,  Κόσοβο, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Γεωργία,  Λουξεμβούργο, Βόρεια Μακεδονία και Νησιά Φερόε!

Έξι τα γκρουπ δυναμικότητας, συν το γκρουπ του Nations League, που περιλαμβάνει τις τέσσερις ομάδες που θα βρεθούν στο Final Four του τουρνουά το Μάρτιο του 2024 (Κροατία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία) και οι οποίες θα τοποθετηθούν επικεφαλής σε όμιλο πέντε ομάδων, ώστε να έχουν δύο λιγότερες αγωνιστικές στο πρόγραμμά τους για να μπορούν να δώσουν τα παιχνίδια του Final Four.

Από την κλήρωση θα σχηματιστούν δέκα προκριματικοί όμιλοι, με τους επτά εξ αυτών να απαρτίζονται από πέντε ομάδες και τους υπόλοιπους τρεις να έχουν από έξι ομάδες. Στην τελική φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, καθώς και τρεις ομάδες από το Nations League που δεν θα τερματίσουν σε αυτές τις δύο πρώτες θέσεις. Η 24η ομάδα (ή η πρώτη χρονικά) είναι η Γερμανία, που προκρίθηκε απευθείας ως διοργανώτρια.

  • Nations League: Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία
  1. Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία
  2. Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Ισραήλ, Βοσνία, Σερβία, Σκωτία, Φινλανδία
  3. Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία, Αρμενία
  4. Γεωργία, Ελλάδα, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Σκόπια
  5. Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα
  6. Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν