Προστίθεται κι άλλο χρήμα στον προϋπολογισμό του ‘23

Με 37 κυβερνητικές τροπολογίες, οι οποίες αυξάνουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 κατά €55 εκατ., αναμένεται να εμβολιαστεί ο οικονομικός σχεδιασμός του κράτους για την επόμενη χρονιά. Από τα €55 εκατ., κονδύλια €20 εκατ. θα διατεθούν για την εφαρμογή του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Την προσεχή Παρασκευή τα νομοσχέδια που αφορούν το νέο συνταξιοδοτικό θα τεθούν προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Την ίδια ώρα, τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων εργάζονται πυρετωδώς για την ετοιμασία των κομματικών τροπολογιών, με τις οποίες θα μπει ψαλίδι και θα σταυρωθούν κάποια κονδύλια για τα οποία θεωρούν πως μπορούν να μειωθούν. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, τα κόμματα αναμένεται να ακολουθήσουν την πεπατημένη, μειώνοντας τις πιστώσεις των λειτουργικών δαπανών και των κονδυλίων που αφορούν εκπαίδευση και αγορά υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, πιθανόν να ακολουθήσουν και τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος τα κάλεσε να σταυρώσουν και φέτος οριζόντια τα κονδύλια που αφορούν την αγορά κτηρίων από το κράτος και την παραχώρηση χορηγιών ή την πραγματοποίηση δαπανών υπό μορφή διαφήμισης προς οποιοδήποτε μέσο μαζικής ενημέρωσης. Πάντως, λόγω των προεδρικών εκλογών, φέτος οι τροπολογίες των κομμάτων ίσως να είναι κάπως πιο περιορισμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Και αυτό γιατί όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν διαφορετικούς υποψηφίους ευελπιστούν πως θα συμμετέχουν στο εξής στη διακυβέρνηση και επιθυμούν να έχουν στη διάθεσή τους όσο το δυνατό περισσότερα κονδύλια.

Χθες, μετά από οκτώ εβδομάδες συζητήσεων, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών η εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συζητούν στην Επιτροπή οι κομματικές τροπολογίες. Την ίδια ημέρα, τα κόμματα θα εγκρίνουν την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών για τον προϋπολογισμό. Την Παρασκευή το πρωί, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναμένεται να μιλήσει στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό. Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια και την Πέμπτη 8 του μήνα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

πηγή: Philenews