Πρωταπριλιάτικο αστείο με 20 μήνες καθυστέρηση

Το απόγευμα της Τρίτης (3/12) δημοσιεύτηκε ότι χωριό στις Σέρρες επέστρεψε στην δραχμή και μάλιστα ανέλυε δηλώσεις και καταστάσεις χάρη στις οποίες συνέβη αυτό.

Σήμερα Τετάρτη 4/12, έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο, το οποίο αναδημοσιεύθηκε και προκάλεσε αίσθηση μετά την πρώτη του δημοσίευση πριν 20 μήνες.

Ελπίδα και πόθος για επιστροφή στη δραχμή;

Αγανάκτηση για την οικονομική κατάσταση που έχουμε οδηγηθεί με το ευρώ;

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, αλλά 20 μήνες  μετά την πρώτη του δημοσίευση, πολλοί άνθρωποι που το διάβασαν χαμογέλασαν, ο κάθε ένας για δικούς του λόγους φυσικά. 

Η ιστορία όμως πέρα από φανταστική έχει και μια δόση αλήθειας, καθώς το να επιστρέψει η Ελλάδα και όχι μόνο ένα μικρό χωριό στη δραχμή δεν ήταν και το πιο απίθανο σενάριο πριν από πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Έξαλλου και το ενδεχόμενο επιστροφής μιας πόλης ή ενός χωριού στο εθνικό νόμισμα της χώρας του πριν το ευρώ δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Μην ξεχνάμε άλλωστε το χωριουδάκι στην Ιταλία το οποίο κατάργησε τα χρήματα και οι κάτοικοι του έκαναν όλες τους τις συναλλαγές με την μορφή της ανταλλαγής προϊόντων ή και πάλι στην Ιταλία  σε πόλη του νότου στην οποία προχώρησαν στην έκδοση ειδικών ομολογιών, ή χαρτονομισμάτων αν θέλετε  «τα ‘νάπο’» τα οποία χρησιμοποιούνται ως τοπικό νόμισμα.

Ο δημοσιογράφος Άγγελος Αγγελίδης που έγραψε το «θέμα» παραμονή της πρωταπριλιάς, μίλησε στο newsbeast.gr, το οποίο είναι και επίσημος συνεργάτης μας (24h.com.cy).

– Πώς προέκυψε η ιδέα του δημοσιεύματος ότι ένα χωριό στις Σέρρες επέστρεψε στη δραχμή;

«Δική μου πρόταση ήταν. Πέρασε στην εφημερίδα και δημοσιεύτηκε την Κυριακή, 1η Απριλίου, 2012. Το θέμα που απασχολούσε τότε ήταν ευρώ ή δραχμή, κρίση κ.λπ. Έτσι, έφτιαξα μία ιστορία, βρήκα ένα ανύπαρκτο χωριό στις Σέρρες και στήσαμε το κομμάτι. Είχαμε βάλει μάλιστα και έναν φίλο να κρατάει χαρτονομίσματα σε δραχμές έξω από κάποιο μαγαζί στη Θεσσαλονίκη».

– Πάντως, 20 μήνες μετά κάνει το γύρο του διαδικτύου και παρουσιάζεται ως αληθινή είδηση. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

«Ίσως να είναι πολύ ρεαλιστικό το αστείο, ίσως και πολλοί να θέλουν την επιστροφή της. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι με κολακεύει. Δημιουργήσαμε ένα θέμα με ένα ανύπαρκτο χωριό και τώρα προβάλλεται ως αληθινό».

Ειλικρινά πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν την έξοδο από το ευρώ και  την επιστροφή της χώρας τους στο εθνικό τους νόμισμα.