Πρωταθλήτρια η Ελληνική Τράπεζα

Ο Αιχμηρός

Ο τραπεζικός τομέας, αυτή η πονεμένη ιστορία του τόπου μας, συνεχίζει να συμπεριφέρεται ασύδοτα. Λειτουργεί χωρίς όρια και φραγμούς, παραβιάζει και αγνοεί κανονισμούς και νομοθεσία και εργάζεται έχοντας το ελεύθερο να αποφασίζει κατά το δοκούν. Κι όταν λέμε αποφασίζει εννοούμε ότι προχωρεί στην επιβολή χρεώσεων και αποκοπή χρημάτων από τους πελάτες του με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες που εκφεύγουν κάθε λογικής. Η Κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές, είτε αυτές ονομάζονται Κεντρική Τράπεζα είτε ότιδήποτε άλλο παρακολουθούν αμήχανοι χωρίς να δείχνουν βούληση να επέμβουν για να ανακόψουν την αυθαιρεσία.

Οι πολίτες έγιναν έρμαιο και βορά στα χέρια των τραπεζών. Αφού μας υποχρέωσαν όλους να γίνουμε πελάτες αυτών των στυγνών ιδρυμάτων, μισθοί, συντάξεις, πληρωμές και κάθε οικονομική δοσοληψία γίνεται πλέον μέσω των τραπεζών, έρχονται τώρα και μας αφαιρούν λίγα-λίγα από τα λίγα που παίρνουμε από την εργασία μας ή τη σύνταξή μας.

Οι αυθαίρετες υπερχρεώσεις, αναγνωρισμένες και αποδεδειγμένες απ’ όλους, που ανενόχλητα επιβάλλονται από τις τράπεζες καθιστούν τα χρηματοπιστωτικά αυτά ιδρύματα σε ληστρικούς οργανισμούς. Αφού με τις πολιτικές τους και την ασύνετη εταιρική διακυβέρνηση των προηγούμενων χρόνων οδήγησαν την οικονομία του τόπου στην κατάρρευση και τις ίδιες στη χρεοκοπία από την οποία τις έσωσε ο φορολογούμενος πολίτης, οι τράπεζες έρχονται τώρα και αντί ευχαριστώ απομυζούν κάθε οικονομική ικμάδα του εργαζόμενου και του επιχειρηματία.

Πρωταθλήτρια στην κούρσα αυτή εμφανίζεται η Ελληνική Τράπεζα. Η Τράπεζα που κατ’ εξοχήν ευνοήθηκε σε βαθμό σκανδαλώδη από την Κυβέρνηση. Η Τράπεζα που καρπώθηκε τον Συνεργατισμό αντί πινακίου φακής, εμφανίζεται σήμερα ξεδιάντροπα να βάζει το χέρι στις τσέπες των φορολογουμένων και των εργαζομένων παίρνοντας ακόμα και τα… ψιλά, απ’ όσα μας άφησαν. Τόσο έχει ανοίξει η όρεξη της διεύθυνσης της Ελληνικής Τράπεζας που δεν χάνει ευκαιρία να επιβάλει τέλη και επιβαρύνσεις, χρεώσεις και αποκοπές, συρρικνώνοντας τα όποια εισοδήματα των πολιτών. Αφού μηδένισαν το επιτόκιο καταθέσεων πέρασαν ήδη σε αρνητικό επιτόκιο, αφού εκεί οδηγούν οι συνεχείς χρεώσεις είτε για την τήρηση λογαριασμού, είτε η ανάληψη χρημάτων, είτε η εξόφληση λογαριασμών. Τέλος πάντων επέβαλαν χρεώσεις σε κάθε επαφή που έχει ο πελάτης με την Τράπεζα.

Μέχρι πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Μέχρι πότε η Κυβέρνηση θα παρακολουθεί απαθής; Αυτή ήταν η συμφωνία όταν το κράτος παρέδιδε στην Ελληνική Τράπεζα τον Συνεργατισμό εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες στα πλοκάμια της Ελληνικής Τράπεζας. Οι δηλώσεις και οι υποσχέσεις ότι θα δουν το θέμα, ότι θα προβούν σε παραστάσεις και άλλα φληναφήματα δεν ικανοποιούν. Χρειάζεται δράση και αποφάσεις. Αν χρειαστεί και νομοθεσία να εγκριθεί, αλλά αυτό να γίνει τάχιστα. Ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλο την αφαίμαξη από την Ελληνική Τράπεζα και τα άλλα τραπεζικά ιδρύματα.