Την πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου απόλαυσαν οι Αυστραλοί (vid)


Διαβάστε επίσης για τις Πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Διαβάστε ακόμα για το 23χρονο που έβαλε στο πλυντήριο τη γάτα.


Ορατή από το νότιο ημισφαίριο της Γης ήταν η εφετινή ολική έκλειψη Ηλίου. Οι μόνοι που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά το πολυαναμενόμενο σπάνιο φαινόμενο ήταν οι κάτοικοι του βορειοανατολικού τμήματος της Αυστραλίας.

”Κυνηγοί” εκλείψεων είχαν ταξιδέψει μέχρι την ήπειρο των καγκουρό για να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα, ενώ επιστήμονες της NASA και πλήθος κόσμου είχαν συγκεντρωθεί στα παράλια του Κουίνσλαντ, για το δίλεπτο ”κρυφτό” του Ήλιου.

”Στη χορευτική αυτή πανδαισία των εκλείψεων τρεις είναι πάντοτε οι πρωταγωνιστές που παίρνουν μέρος: ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη και φυσικά μόνο όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται σε ευθεία γραμμή, αφού οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη περνάει μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου και τον καλύπτει είτε μερικώς είτε ολικώς” εξήγησε ο διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, κύριος Διονύσης Σιμόπουλος.

”Αιτία δηλαδή των ηλιακών εκλείψεων είναι η περιφορά της Σελήνης γύρω από τη Γη και η σκιά που αυτή αφήνει πάνω στον πλανήτη μας. Η σκιά αυτή αποτελείται από δύο διαφορετικές περιοχές: έναν εσωτερικό κώνο πλήρους σκιάς, που λέγεται ”κύρια σκιά” και μια περιοχή μερικής σκιάς, που λέγεται ”παρασκιά”.

Όταν παρατηρούμε μια έκλειψη του Ήλιου από μια περιοχή της Γης στην οποία πέφτει η παρασκιά, η Σελήνη καλύπτει ένα μόνο τμήμα του και τότε λέμε ότι πρόκειται για μια ”μερική έκλειψη” Ηλίου. Όταν όμως κοιτάζουμε τον Ήλιο από μια περιοχή που καλύπτει η πλήρης σκιά της Σελήνης, ο Ήλιος είναι τελείως αθέατος και τότε η έκλειψή του είναι ολική” προσέθεσε.

 

Για περισσότερες ειδήσεις από το περιβάλλον διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.