Πρωτοποριακή Απόφαση Ποινικού Δικαστηρίου σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα

Της Αλεξίας Καφετζή

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας με πρόσφατη απόφαση του στις 22 Νοεμβρίου 2019 αποδέχθηκε ως μαρτυρία την ψηφιακή προσομοίωση / αναπαράσταση τροχαίου ατυχήματος με την χρήση ειδικού λογισμικού προγράμματος (software)  PC Crash και σύγχρονων τεχνολογικών οργάνων ανάλυσης των δεδομένων τροχαίου ατυχήματος.

Συγκεκριμένα ο έντιμος Επαρχιακός Δικαστής κ. Χρ. Ρασπόπουλος αποφάσισε μεταξύ άλλων αποδεχόμενος πλήρως την μαρτυρία του μάρτυρα υπεράσπισης και πραγματογνώμονα κ. Λάμπρου Παπασάββα τα εξής: «Έχω περαιτέρω ικανοποιηθεί ότι χρησιμοποίησε λογισμικό πρόγραμμα εγνωσμένου κύρους, το οποίο βασίζεται στους νόμους της φυσικής και μηχανικής και αφού καταχώρησε σε αυτό τα δεδομένα που αφορά το επίδικο δυστύχημα, κατέληξε στον τρόπο με τον οποίο μπορούσε αυτό να συμβεί.»

Τα Δικαστήρια στην Κύπρο άρχισαν ορθά κατά την άποψη μας να ακολουθούν την εξέλιξη της τεχνολογίας  στα θέματα αναπαράστασης τροχαίων ατυχημάτων κάτι το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνον. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση στην απονομή της δικαιοσύνης αναπόφευκτα επιτυγχάνεται με τέτοιες προσεγγίσεις όπως του αναφερόμενου Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Το Μαύρο Κουτί:

Να θυμίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέβαλε πρόταση για νόμο που θα καθιστά υποχρεωτική την παρουσία μιας συσκευής καταχώρισης δεδομένων σε όλα τα νέα οχήματα στο μέλλον, την γνωστή ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ. Μόλις ψηφιστεί ο σχετικός νόμος και λυθούν όλα τα ζητήματα γύρω από το θέμα των προσωπικών δεδομένων, τότε η εφαρμογή του θεωρείται δεδομένη, λύνοντας τα χέρια των εμπειρογνωμόνων. Όπως δήλωσε κι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας για τις μεταφορές, η οριστική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του 2019. Αναμένεται μέχρι το 2022 να το ακολουθήσουν  όλες οι χώρες τις Ε.Ε. Μια τέτοια συσκευή θα καθιστούσε δυνατή την καταγραφή δεδομένων «πριν, κατά τη διάρκεια και μετά» από ένα ατύχημα. Επιπλέον παράγοντες όπως η ταχύτητα του οχήματος, πως λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου, π.χ. αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, σύστημα διατήρησης λωρίδας κ.α.!

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η τεχνολογία μπαίνει για τα καλά στην διερεύνηση τροχαίων ατυχημάτων και αναπόφευκτα θα πρέπει να την ακολουθήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και η αστυνομία.

Το πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με τον Ρώσσο:

Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που έγινε στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού Λευκωσίας με τον Ρώσσο ύποπτο εμπλεκόμενο οδηγό για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, πιστεύουμε ότι η αστυνομία μπορεί αν το θελήσει να ζητήσει τέτοιες υπηρεσίες αναπαράστασης ή προσομοίωσης του τροχαίου ατυχήματος.

Οφείλουμε να επικροτήσουμε την δικαστική απόφαση η οποία άνοιξε τον δρόμο στην ορθή και πλήρη διαλεύκανση των αιτιών των τροχαίων ατυχημάτων με την χρήση σύγχρονων οργάνων και λογισμικού και ελπίζουμε να ακολουθήσουν ασφαλιστικές εταιρείες και αστυνομία.