Πρώτος νεκρός στη Γαλλία από τον κορωνοϊό-Σε συναγερμό η Ευρώπη

Καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός στην Γαλλία από τον κορωνοϊό, όπως μετέδωσαν πριν από λίγο διεθνή ΜΜΕ.

Πρόκειται για έναν άνδρα 60 ετών που απεβίωσε στο Παρίσι -ο πρώτος Γάλλος υπήκοος που πεθαίνει από τον κορωνοϊό- όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής της γαλλικής υγειονομικής αρχής, Τζερόμ Σαλωμόν.

Ο άνδρας πέθανε στο νοσοκομείο Pitie Salpetriere στη γαλλική πρωτεύουσα, δήλωσε ο Salomon.

Στο μεταξύ έχουν αναφερθεί ακόμη δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, ένας 55χρονος Γάλλος που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στην Amiens σε σοβαρή κατάσταση και ένας 36χρονος Γάλλος άνδρας στο Στρασβούργο, οποίος ήταν πρόσφατα στην Λομβαρδία, την ιταλική περιοχή όπου επιβεβαιώθηκαν περισσότερες από 250 περιπτώσεις του ιού.

Ιταλία

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία έχουν φτάσει τα 357, ενώ οι νεκροί είναι 11.

Συνολικά, υπάρχουν ασθενείς σε εννέα περιφέρειες της χώρας. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο ιός μεταδόθηκε και σε ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών στην Λομβαρδία, αλλά η κατάσταση του δεν θεωρείται σοβαρή. Επίσης, άλλα τρία παιδιά στην Λομβαρδία μολύνθηκαν με τον κοροναϊό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από την δημόσια τηλεόραση Rai να χρησιμοποιεί εφεξής πιο χαμηλούς τόνους στο θέμα του κορωνοϊού για να μην καλλιεργηθεί υπερβολική ανησυχία στους πολίτες και παράλληλα να μην προκληθούν καταστροφικές συνέπειες στην ιδιωτική και δημόσια οικονομία της χώρας.

Μ.Βρετανία

Κλείσιμο σχολείων και περιορισμούς στις μετακινήσεις ανά τη χώρα προβλέπει το σχέδιο των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίπτωση έξαρσης του κορωνοϊού.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν επιβεβαιωθεί 13 κρούσματα του ιού επί βρετανικού εδάφους, με τους οκτώ πρώτους ασθενείς να έχουν αναρρώσει πλήρως και να έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Τα τελευταία τέσσερα περιστατικά αφορούν επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που επέστρεψαν με ειδική πτήση στη Βρετανία, έχοντας προσβληθεί στο πλοίο – όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων.

Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ παραδέχθηκε ότι περιμένει περισσότερα κρούσματα στη χώρα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας, έως και 600 άνθρωποι την εβδομάδα εξετάζονται για τον κορωνοϊό, ακόμα και αν δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρες «υψηλού ρίσκου». Συνολικά έχουν εξεταστεί 6.795 άτομα με πιθανά συμπτώματα του ιού.

Ένας τρίτος χώρος, ξενοδοχείο στην περιοχή του Χίθροου, ορίστηκε ως μία ακόμα ζώνη καραντίνας για φορείς του ιού, μετά από ένα νοσοκομείο στο Γουίραλ της βορειοδυτικής Αγγλίας και ένα άλλο ξενοδοχείο στο Μίλτον Κινς, βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση ευρύτερης μετάδοσης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο οριστικοποιείται αυτή την περίοδο από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Η παγκόσμια επέλαση της νόσου Covid-19 που προκαλείται από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, αρχίζει πλέον να φαίνεται ασταμάτητη, όπως δείχνει η αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων σε ολοένα περισσότερες χώρες.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανότατο ότι ο ιός εξαπλώνεται «στα μουλωχτά» σε πολύ περισσότερα μέρη από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα. Επιδημιολόγοι του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιστατικών που μόνο η Κίνα έχει «εξάγει» σε άλλες χώρες μέσω ταξιδιών, δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί, σύμφωνα με το «Science».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφεύγει ακόμη να χρησιμοποιήσει τον όρο «πανδημία» και προτιμά να αναφέρεται σε «επιδημίες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου». Όμως πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι, άσχετα με την ονομασία, το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού έχει πια σχεδόν σίγουρα κλείσει.

«Μοιάζει σαν ο ιός να έχει πραγματικά ξεφύγει από την Κίνα και να μεταδίδεται ευρύτατα. Νιώθω πλέον πολύ πιο απαισιόδοξος ότι είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο επιδημιολόγος Κρίστοφερ Ντάι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Η αναταραχή στην καθημερινή ζωή μπορεί να είναι σοβαρή. Ζητούμε από το αμερικανικό κοινό να συνεργαστεί μαζί μας για να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση που μπορεί να είναι άσχημη», δήλωσε η Νάνσι Μεσονιέ, αρμόδια για τον κοροναϊό στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν έχει πια τόσο νόημα να εστιάζονται οι προσπάθειες στην ανάσχεση του ιού στα σύνορα, όσο στη σωστή προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας των χωρών για τη σωστή ανταπόκριση στα κρούσματα. Εφόσον ο ιός αποκτά σταδιακά παγκόσμια διάσταση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να γίνουν ολοένα λιγότερο αποτελεσματικοί, από ό,τι τα κατοπινά μέτρα για τη μείωση της επίπτωσής του (προετοιμασία νοσοκομείων, κλείσιμο σχολείων, καραντίνες κ.α.).

Η έμφαση αναμένεται να δοθεί περισσότερο στην -χωρίς πανικό- κατά τόπους αντιμετώπιση της νόσου, έως ότου υπάρξει διαθέσιμο ένα εμβόλιο σε μεγάλες ποσότητες -κάτι που πάντως θα πάρει αρκετό χρόνο. Πρακτικά, η κατάσταση μπορεί μελλοντικά να θυμίζει μια πολύ άσχημη περίοδο γρίπης ή κάτι οριακά χειρότερο.

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας διαφωνούν όμως πόσο γρήγορα πρέπει να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί κατά την πρώτη φάση της επιδημίας. Μερικές χώρες π.χ. έχουν απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν «δουλέψει» σε ένα βαθμό, λένε οι επιστήμονες. «Αν δεν είχαμε εφαρμόσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, θα είχαμε πολλά, πολλά, πολλά περισσότερα περιστατικά από ό,τι έχουμε τώρα», δήλωσε ο δρ Anthony Fauci, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ