Προβλήματα με τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν για αυτοστέγαση

 

{loadposition ba_textlink}

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων, ανακοινώνοντας ότι το γραφείο του θα αναλάβει τον συντονισμό της προώθησης επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Κυβέρνηση απαιτεί την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης, πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η απόφαση του ΕΔΑΔ για τους εγκλωβισμένους και ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση θα επεξεργαστεί σχέδιο επανεγκατάταστασης.

Ο κ. Φωτίου, που προέβη σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση σειράς θεμάτων που αφορούν τους εγκλωβισμένους από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ανέφερε ότι για την Κυβέρνηση το θέμα των εγκλωβισμένων είναι ύψιστης σημασίας.

Πρόσθεσε ότι τονίστηκε στην Επιτροπή ότι θα συντονίζεται η επίλυση για τα προβλήματα των εγκλωβισμένων με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση θα εκπονήσει σχέδιο επανεγκατάστασης.

Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα για σχέδιο επιδιόρθωσης κατοικιών και κτηρίων, καθώς η κατάσταση τους άπτεται της ασφάλειας των εγκλωβισμένων, ενώ είπε πως θα επανασχεδιαστεί η μεταφορά τροφίμων και θα εξετασθεί η κτιριακή βελτίωση της αποθήκης όπου φυλάγονται τα τρόφιμα που μεταφέρονται για τους εγκλωβισμένους.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι είναι μεγάλης σημασίας η απόφαση του ΕΔΑΔ για το θέμα των εγκλωβισμένων, επισήμανε ότι συνιστά όπλο της πλευράς μας που πρέπει να αξιοποιείται με την κάθε ευκαιρία.

Υπενθύμισε, επίσης, τη Συνθήκη της 3ης Βιέννης που προβλέπει απρόσκοπτη διακίνηση των εγκλωβισμένων προς τις ελεύθερες περιοχές και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, όπως στην εκπαίδευση και την επιτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων, η ιατρική περίθαλψη από δικούς τους γιατρούς και τόνισε ότι οι πρόνοιες της Συνθήκης πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς εκπτώσεις.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά αναφέρθηκε σε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι ως αυτά τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, λέγοντας ότι έγινε αναφορά στις οικιακές φροντίστριες για τις οποίες απαιτούνται διπλές διαδικασίες αδειοδότησης καθώς οι διαδικασίες που απαιτεί η Δημοκρατία απαιτούνται και από το κατοχικό καθεστώς, όπως και η καταβολή εγγύησης.

Σημειώνοντας ότι οι εγκλωβισμένοι ζουν σε ιδιαίτερες συνθήκες και ότι πρέπει τα προβλήματα να επιλύονται με αμεσότητα εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχουν παιδιά εγκλωβισμένων που είναι νοσοκόμοι που θα μπορούσαν με επισκέψεις να συμβάλουν στην ιατρική φροντίδα των εγκλωβισμένων, οι πλείστοι των οποίων είναι ηλικιωμένοι.

Είπε ακόμα ότι αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι παρατηρείται πρόβλημα με τα τρόφιμα που το καλοκαίρι αλλοιώνονται τις περισσότερες φορές και ότι η αποθήκη στην οποία φυλάγονται είναι κτήριο του 1954, που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να προωθηθεί η επιδιόρθωσή του κατά τρόπο που να μην εγερθεί απαίτηση του καθεστώτος επί του κτίσματος.

Περαιτέρω ανέφερε ότι υπάρχουν κατοικίες εγκλωβισμένων που δεν επιδιορθώθηκαν με το προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά τώρα η κατάσταση τους υπαγορεύει επιδιορθώσεις. Είπε ακόμα ότι το γεγονός πως η τηλεφωνική επικοινωνία τους με τις ελεύθερες περιοχές γίνεται μέσω Τουρκίας, γεγονός που αυξάνει το κόστος, και ότι θα εκπονηθεί πρόγραμμα επανεγκατάστασης σε Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα, Κορμακίτη.

Αλλο θέμα που συζητήθηκε, είπε, είναι το θέμα των χορηγιών των κοινοταρχών, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η μετάβαση τους στις κατεχόμενες δημιουργεί μεγάλο κόστος με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για ικανοποιητική επιτέλεση των καθηκόντων τους.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι το σήμα εκπομπής του ΡΙΚ είναι αδύνατο μέχρι μη λαμβανόμενο, γεγονός δεν επιτρέπει την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους, ενώ όπως πρόσθεσε συζητήθηκε και το θέμα της 4ης διακρατικής προσφυγής στο ΕΔΑΔ. Εξήγησε ότι μελετάται το πλαίσιο για κατανομή των 60 εκατομμυρίων που επιδίκασε το ΕΔΑΔ ως αποζημίωση στους εγκλωβισμένους και ανέφερε πως στο πλαίσιο πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες έκαστου, με τη συναφή παραβίαση των δικαιωμάτων για τη δίκαιη παραχώρηση αυτών των κονδυλιών.

Διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΕΔΑΔ που προέβλεπε ότι μέχρι τον Αύγουστο έπρεπε να είναι πληρώσει τις αποζημιώσεις.

Προβλήματα με τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν για αυτοστέγαση

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι με απόφαση του Υπουργικού προχωρεί η διαδικασία τιτλοποίησης των οικοπέδων αυτοστεγάσεων και ειδικά όσων δικαιούχων πήραν δάνειο από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης ώστε να υποθηκευτεί το ακίνητο. Πρόκειται για τις περιπτώσεις σε συνοικισμούς στους οποίους έχουν ανεγερθεί κατοικίες, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα τίτλος, επειδή το ακίνητο δεν μεταβιβάστηκε στη Δημοκρατία για να καταστεί δυνατή η έκδοση τίτλων, εξήγησε.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι εντονότερη ανησυχία προκαλεί η υπόθεση με τα 900 οικόπεδα που παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους, είναι ακόμα υπό διαχωρισμό και οι δικαιούχοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σύμβαση με το κράτος για να δανειοδοτηθούν με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να έχουν ξοδέψει όλες τις οικονομίες τους χωρίς να έχουν αποπερατώσει κατοικία και χωρίς να μπορούν να υποθηκεύσουν για να πάρουν δάνειο να προχωρήσουν

Πρόσθεσε ότι κάποιοι άλλοι επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην ανέγερση κατοικίας αναγκάζονται να επιστρέψουν το οικόπεδο.

Η κ. Κουκουμά είπε επίσης ότι πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο απόφαση που ρυθμίζει το θέμα των κατόχων τίτλων ιδιοκτησίας σε συνοικισμούς που παραχωρήθηκαν το 1997 και 1998 οι οποίοι αφορούν μόνο το οικόπεδο και όχι το κτίσμα και θα εκσυγχρονισθούν οι τίτλοι ώστε να περιλάβουν και το οικόπεδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ