Προυπολογισμός 2014: Οι 4 άξονες για να βγούμε από το τουνελ(vid)

Ο Υπουργός Οικονομικών, στην ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων για τον προϋπολογισμό του 2014, είπε ότι οι δυσκολίες δεν έχουν περάσει όμως και από τα πρόσφατα ταξίδια του σε Ουάσιγκτον και Μόσχα φάνηκε ότι πολλοί τομείς της οικονομίας παραμένουν δυναμικοί.

Τα κύρια στοιχεία του προϋπολογισμού του 2014

•    Μείωση των δαπανών 10% εξαιρουμένου τόκων, αποθεματικών και αποπληρωμών.

•    Αισθητά ελλειμματικός. 

•    Καμία αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς.

•    μεταρρυθμίσεις που θα αγγίξουν τους τις δομές και λειτουργίες της δημόσιας υπηρεσίας, την κοινωνική και επιδοματική πολιτική, το σύστημα ασφάλειας υγείας, τις φορολογικές αρχές αλλά και τους Κρατικούς Οργανισμούς.

Αλλάζει η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «Ριζική μεταρρύθμιση θα προκύψει ακόμη και σε σχέση με την διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Δηλαδή την διαδικασία καταρτισμού του προϋπολογισμού, την υλοποίηση και το έλεγχο του. Με τον καταρτισμό Μεσοπρόθεσμού Δημοσιονομικού Πλαισίου, με καθορισμό δεσμευτικών ορίων αλλά και με αυξημένη ευελιξία και δυνατότητα διαχείρισης σε κάθε υπουργείο. Προς αυτή την κατεύθυνση εντός των ημερών θα κατατεθεί ενώπιων της Βουλής Νόμος Πλαίσιο, που αποτελεί το αποτέλεσμα μιας εντατικής και πολύμηνης προσπάθειας εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών».

“Εάν…”

Ο κ. Γεωργιάδης είπε η Κύπρος δεν θα είχε βρεθεί στην σημερινή δύσκολη κατάσταση «Εάν διαχρονικά ακολουθούσαμε τον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, εάν οι προϋπολογισμοί μας ήταν ισοσκελισμένοι, εάν το δημόσιο μισθολόγιο δεν έφτανε να είναι το μεγαλύτερο, αναλογικά, σε ολόκληρη την Ευρώπη, εάν, το δημόσιο χρέος παρέμενε σε διατηρήσιμα επίπεδα, εάν διατηρούσαμε ταυτόχρονα την αξιοπιστία μας αλλά και την πρόσβαση στις αγορές, δεν θα έπρεπε σήμερα να περιορίζαμε τις δαπάνες».

Τα δημοσιονομικά λάθη και η λεγόμενη διασύνδεση με τις τράπεζες

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι “Το δημόσιο χρέος το 2008 ήταν στα 8.4 δις. Στο τέλος του 2012 ανέβηκε στα 15.4 δις.  Μια αύξηση 7 δις  μέσα σε μια περίοδο 4 μόλις ετών κατά την οποία το ΑΕΠ, σε πραγματικούς αριθμούς, αυξήθηκε οριακά και μόνο. Από αυτά τα 7 δις πρόσθετου χρέους το 1,8 δις αφορούσε το ποσό που διατέθηκε επί προηγούμενης διακυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία θυμίζω, λίγους μήνες αργότερα κατέρρευσε και τα υπόλοιπα 5,2 δις προσθετού χρέους προέκυψαν από τα συνεχή και διευρυνόμενα ελλείμματα”.

Εάν δεν γινόταν το κούρεμα

“Εάν η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή επιβαρύνοντας το δημόσιο, το χρέος ως ποσοστό θα έφτανε στο 160% του ΑΕΠ, θα έπρεπε ο φορολογούμενος να αποπληρώσει άλλα 7,5 δις και θα έπρεπε ο προϋπολογισμός του 2014 να προβλέψει άλλα 200 εκ για τόκους.” είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Το βασικό τραπεζικό πρόβλημα

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι “Με βασικότερο πρόβλημα, κατά την άποψη μου, αυτό που σχετίζεται με την αλόγιστη και μη-βιώσιμη πιστωτική επέκταση της προηγούμενης δεκαετίας. Δηλαδή τον υπερδανεισμό. Όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Μια πιστωτική επέκταση που χρηματοδοτούσε δυστυχώς όχι τόσο τις επενδύσεις αλλά κυρίως την κατανάλωση και την εξίσου αλόγιστη επέκταση στον τομέα των ακινήτων. Γεγονός που τελικά υπονόμευσε το ενεργητικό στους ισολογισμούς των τραπεζών και κατέστησε απαραίτητη την κεφαλαιουχική ενίσχυση”.