Πρώτα σε αριθμό τα παράπονα για τις μεταφορές

{loadposition ba_textlink}

Ο τομέας των μεταφορών εξακολουθεί να προσελκύει τα περισσότερα παράπονα των καταναλωτών τόσο στην Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή (ΕΚΚ) και του δικτύου Solvit  στη Κύπρο. Τα αποτελέσματα της έρευνας για το 2014 παρουσιάστηκαν την Τρίτη σε διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της ΕΕ.

Το ΕΚΚ, που φέτος γιορτάζει τα δέκα χρόνια λειτουργίας, το 2014 δέχτηκε 181 παράπονα και συνολικά εξέτασε 460 αιτήματα. Από τα 181 παράπονα τα 110 αφορούσαν άτομα που διαμένουν στην Κύπρο και τα 71 από καταναλωτές που διαμένουν στην ΕΕ.

Το 47% των παραπόνων αφορούσαν το τομέα των μεταφορών, το 15% το τομέα των ξενοδοχείων, εστιατορίων κλπ  και το 11% το τομέα της ένδυσης και υπόδησης, λόγω και της ραγδαίας αύξησης των online αγορών.

Οι καταναλωτές υποβάλλουν παράπονα συνήθως για προϊόντα ελαττωματικά, γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι για το επίπεδο των υπηρεσιών, για λόγους καθυστέρησης στην παράδοση ή για αλλαγές που επήλθαν μονομερώς σε θέματα πληρωμών.

Ορισμένα από τα παράπονα που υποβλήθηκαν και υπήρξε αποτελεσματική και επιτυχής επίλυσή του αφορούσαν την απώλεια αποσκευών και την καταβολή αποζημίωσης από άτομο που ταξίδευε από Σόφια προς Λάρνακα και την καθυστέρηση στις πτήσεις με αποτέλεσμα την απώλεια δεύτερης πτήσης ανταπόκρισης (transit) από Κύπριο που ταξίδευε προς Σαρδηνία.

Παρουσιάζοντας την έρευνα η Διευθύντρια του ΕΚΚ `Ελενα Παπαχριστοφόρου εξήγησε ότι στόχος του Κέντρου είναι η προώθηση και στήριξη των δικαιωμάτων των καταναλωτών στα οποία βασικό στοιχείο είναι να πρόκειται για διασυνοριακή διαφορά. Τόσο τα ΕΚΚ όσο και το Solvit αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης διαφορών εξωδικαστικά.

Η κ. Παπαχριστοφόρου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του ΕΚΚ με στόχο την παροχή πληροφόρησης στους καταναλωτές για να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Οι δραστηριότητες αφορούν παρουσιάσεις σε εκπομπές, διεξαγωγή ημερίδων, δημοσιοποίηση άρθρων, έκδοση φυλλαδίων κλπ. Μεγάλη σημασία δίδεται και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Twitter).
To EKK λαμβάνει επίσης μέρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα και εκστρατείες. Στις 8 Ιουλίου προγραμματίζεται μεγάλη εκστρατεία για τα δικαιώματα των επιβατών ενώ πολύ χρήσιμο θεωρείται και το application ECC Net Travel App.

Ο υπεύθυνος του δικτύου Solvit, Aνώτερος Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Χρίστος Σολομωνίδης δήλωσε ότι τα δίκτυα ιδρύθηκαν το 2002 και βοηθούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επιλύσουν τα διασυνοριακά τους προβλήματα και παράπονα που προκύπτουν κυρίως από ελλειπή εφαρμογή της νομοθεσίας ή κακή εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου από τις δημόσιες αρχές (κράτη, δημοτικές αρχές, ημικρατικός και δημόσιος τομέας).

Οι τομείς παρέμβασης αφορούν θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων (συντάξεις από Ελλαδίτες που διαμένουν Κύπρο), ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εγγραφής οχημάτων, φορολογίας, αδειών οδήγησης κλπ.

Οι ρυθμοί διεκπεραίωσης θεωρούνται αρκετά γρήγοροι αν ληφθεί υπόψη και ο όγκος των παραπόνων. Το 2014 υποβλήθηκαν 131 παράπονα και από αυτά που υποβλήθηκαν εναντίον της Κύπρου ένα ποσοστό 72% αφορά θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων.
`Οπως αναφέρθηκε το ποσοστό επίλυσης των παραπόνων ανέρχεται στο 99% ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι στο 85%. Η ετοιμασία του παραπόνου παίρνει συνήθως δύο μέρες και η υπόθεση κλείνει σε περίπου 43 μέρες ( στην ΕΕ  χρειάζονται 73 μέρες).

Τα τελευταία 11 χρόνια που λειτουργεί το Solvit έχει δεχτεί 800 παράπονα. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους καταναλωτές.

`Όπως αναφέρθηκε στην διάσκεψη Τύπου ο θεσμός αυτός θεωρείται σημαντικός και στόχος είναι να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ειδικά προς τις online αγορές και να θωρακίζονται οι πολίτες με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν ώστε να είναι προσεκτικοί στις συναλλαγές τους. Το 2014 επισκέφθηκαν τα κέντρα 3,5 εκ πολίτες σε όλη την ΕΕ.

Στην διάσκεψη απηύθυνε χαιρετισμό και ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απολαμβάνουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας στον κόσμο. Ωστόσο την ίδια ώρα μελέτες δείχνουν ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν πάντα τα δικαιώματά τους ή ότι δεν αισθάνονται αρκετά σίγουροι για τους κανόνες που διέπουν τις διαδικτυακές αγορές. Με βάση στοιχεία, το 53% των Ευρωπαίων και το 41% των Κύπριων προέβησαν σε αγορές μέσω ίντερνετ μέσα στο 2012.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για σωστή πληροφόρηση των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους υπενθυμίζοντας ότι πέρσι η Κομισιόν διεξήγαγε δύο εκστρατείες στην Κύπρο για να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2014 .

Η οδηγία αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

-Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν γνώμη σχετικά με ένα προϊόν το οποίο έχουν αγοράσει ηλεκτρονικά από οποιοδήποτε μέρος της Ε.Ε, μπορούν να το επιστρέψουν και να πάρουν πίσω τα χρήματά τους εντός 14 ημερών από την ημέρα που παρέλαβαν το  προϊόν και το μόνο που πρέπει να καταβάλουν είναι η δαπάνη  για την επιστροφή του.
-Επίσης απαγορεύονται οι προσαυξήσεις για ηλεκτρονικές πληρωμές πιστωτικών καρτών – από τώρα και στο εξής οι έμποροι θα επιτρέπεται να χρεώνουν μόνο αυτό που τους κοστίζει πραγματικά.
-Απαγορεύονται επίσης τα προσημειωμένα εικονίδια επιλογής σε διαδικτυακούς τόπους, από τα οποία προκύπτει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους καταναλωτές, για παράδειγμα όταν πραγματοποιούνται κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσω του Διαδικτύου.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης τόνισε ότι για να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ηλεκτρονικό εμπόριο αγαθών, πρέπει να τους εμφυσήσουμε το αίσθημα της εμπιστοσύνης ότι τα δικαιώματά τους θα είναι σεβαστά και το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή και των κέντρων Solvit αποτελούν θεσμούς οι οποίοι ακριβώς είναι ταγμένοι στην προστασία αυτών των δικαιωμάτων.

Πηγή: KYΠΕ