«Ψάχνονται» ακόμη αλλά βλέπουν την προοπτική για μειώσεις επιτοκίων

Κόβεται ο ομφάλιος ρόλος ΗΠΑ και Ευρώπης, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο τους.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να δουν οικονομικά δεδομένα για τους μισθούς, τα κέρδη και την παραγωγικότητα.
Πολύ ήρεμες οι αγορές συναλλάγματος.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμμένουν στα σχέδια τους  για μείωση των επιτοκίων φέτος, παρόλο που ο ψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ καθυστερεί τη χαλάρωση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή διατηρούν τις τιμές του πετρελαίου υψηλές.

Από την άλλη, οι επενδυτές επανεξετάζουν την κατάσταση πιστεύοντας ότι  η αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ επιβράδυνε το σχέδιο της Fed να κινείται σε μείωση του κόστους δανεισμού, το οποίο θεωρείται το «όπλο» και για άλλες κεντρικές τράπεζες.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι «η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης πιθανό να αρχίσει να μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων από το υψηλό ρεκόρ 4% τον Ιούνιο», φροντίζοντας ταυτόχρονα να αφήσει ανοιχτές όλες τις επιλογές της.

Σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί της από τις 20 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δήλωσαν ότι «αναμένουν να ακολουθήσουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σταδιακά υποχωρεί για να φτάσει τον στόχο της ΕΚΤ στο 2% μέχρι το επόμενο έτος».

Μερικές ακόμη μειώσεις

Όλοι συμφωνούν ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα βασίζονται σε συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα για τους μισθούς, τα κέρδη και την παραγωγικότητα.

«Εφόσον οι οικονομικές εξελίξεις είναι σύμφωνες με τις προσδοκίες μας, είναι λογικό να αναμένουμε μερικές ακόμη μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνιο μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε στο Reuters ο Madis Muller, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας.

Ακόμη και ο Klaas Knot, ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι «δεν αισθάνεται άβολα» με τρεις περικοπές το 2024.

Ο Λιθουανός Gediminas Simkus σε δηλώσεις του ανάφερε ότι» είναι πιθανές περισσότερες από τρεις κινήσεις» και ο Γερμανός Joachim Nagel μίλησε για «προσεκτική πτήση με αιωρόπτερο».

«Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρήθηκαν γενικά ως λόγος για μεγαλύτερη προσοχή, αλλά δεν άλλαξαν θεμελιωδώς την εικόνα στην ευρωζώνη», υποστήριξε ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλάου.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώνεται σε όλες τις κατηγορίες εκτός από τις υπηρεσίες.

«Πιστεύω ότι έχουν επιλεγεί όλα τα πλαίσια για να αρχίσουν να κόβονται τον Ιούνιο και στη συνέχεια έχω μια περικοπή κάθε τρίμηνο με κίνδυνο να κάνω ένα ακόμη τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Pictet Wealth Management.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές άρχισαν να αμφιβάλλουν για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ, καθώς οι αγορές χρήματος δεν τιμολογούν πλέον τις τρεις περικοπές ως τον Δεκέμβριο.

Ο εμπορικός κόσμος στοιχηματίζει ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί τελικά να ακολουθήσει τη Fed, αν μη τι άλλο για να ανακόψει την αδυναμία του ευρώ.

«Το κανάλι FX-πληθωρισμού είναι αυτό που μας προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη έναντι της πιο επιθετικής πορείας (μείωσης επιτοκίων) που είχαμε προηγουμένως», ανέφεραν σε σημείωμα οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ωστόσο, ήταν γενικά άνετοι με τη συμπεριφορά του ενιαίου νομίσματος.

«Οι αγορές συναλλάγματος ήταν πολύ ήρεμες μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Κροάτης διοικητής Μπόρις Βούιτσιτς σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ιταλός συνάδελφός του Fabio Panetta τόνισε ότι «η χαλάρωση ενός ασθενέστερου ευρώ αντισταθμίζεται συνήθως από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και τις τιμές των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα την καθαρή αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης».

Αποσύνδεση οικονομιών

«Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της ευρωζώνης έχουν αποσυνδεθεί», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου και ρυθμιστής των επιτοκίων της ΕΚΤ, Πιερ Βουνς. «Το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ δεν είναι νέο και μπορεί να διευρυνθεί».

Ο Γάλλος Villeroy, μια φωνή με επιρροή στο Διοικητικό Συμβούλιο, εκτίμησε ότι «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί περιορισμούς στην οικονομία για όσο διάστημα το επιτόκιο καταθέσεων παραμένει πάνω από το 2,5% ή ακόμα και το 2%».

«Δεν ξέρω κανέναν που να λέει ότι το ουδέτερο επιτόκιο είναι πάνω από 3%», δήλωσε ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο στο Reuters. «Πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί; Έχουμε χρόνο».

Μια ανησυχία είναι και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών που συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή δυναμική στη ζώνη του ευρώ, η οποία ενισχύθηκε από τις αυξήσεις των μισθών.

«Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, η αύξηση της παραγωγικότητας θα παρέμενε πτωτική στον ορίζοντα προβολής και η ζήτηση για λιγότερο ευαίσθητες στα επιτόκια υπηρεσίες θα μπορούσε να παραμείνει αρκετά ισχυρή», δήλωσε σε εκδήλωση το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel.

πηγή: Brief / Χρύσω Αντωνιάδου