Ψάχνουν παραθυράκια για τους 100 παράνομους

Με αλχημείες και με καθαρά συντεχνιακά και ψηφοθηρικά κριτήρια Κυβέρνηση, κόμματα και η ίδια η Αστυνομία επιχειρούν να αντιμετωπίσουν και να λύσουν το πρόβλημα με την ακύρωση από το Δικαστήριο της πρόσληψης με παράνομες διαδικασίες 100 αστυνομικών. Στη συζήτηση χτες  στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής διαφάνηκε η πρόθεση όλων να λύσουν το πρόβλημα χωρίς να αγγίξουν την ουσία και χωρίς κανένας να πληρώσει για το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί. Κανένας λόγος για ευθύνες και συνέπειες. Και όλοι να κόπτονται για την ανάγκη να μη την πληρώσουν οι παράνομα προσληφθέντες, αλλά να ικανοποιηθούν και όσοι δεν προσλήφθηκαν και είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο. Η μόνιμη κυπριακή προσέγγιση που οδήγησε τον τόπο σε τόσα δεινά.

Όπως λέχθηκε χθες στην Επιτροπή Νομικών, η οποία συζήτησε εκτάκτως τις παρενέργειες από την ακυρωτική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, αποφασίστηκε όπως επανεξεταστεί η διαδικασία αντί έφεσης, σε αντίθεση με τις δύο διαδικασίες προσλήψεων 350 νέων αστυνομικών και 99 ειδικών αστυνομικών όπου θα ακολουθηθεί η τροποποίηση του κανονισμού με αναδρομική ισχύ.  Η Επιτροπή Νομικών κάκισε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αλλά και το γεγονός ότι είχαν επισημάνει τις αδυναμίες του νόμου και των κανονισμών όταν συζητούνταν το 2017.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου που κλήθηκε να εξηγήσει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τις προσλήψεις του 2019, ανέφερε ότι τότε κάποιοι κόπηκαν στο ένα από τα δύο ψυχομετρικά τεστ, διαμαρτυρήθηκαν και το θέμα πήγε στη Βουλή, με τη Νομική Υπηρεσία να λέει ότι δεν μπορούσαν να θεωρούνται επιτυχόντες. Τελικά, αυτοί που απέτυχαν, 24 υποψήφιοι, προσέφυγαν στο δικαστήριο και κατάφεραν να ακυρώσουν τις προσλήψεις.

Ο Αρχηγός ανέφερε πως δεν είχε τεθεί τότε οποιοδήποτε θέμα από την Επιτροπή Νομικών σε σχέση με το γεγονός ότι τα ψυχομετρικά τεστ ανατέθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία, αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, ο οποίος απάντησε λέγοντας: «τι εννοείτε δεν τέθηκε θέμα κ. Αρχηγέ; Τέθηκε από μένα και τον κ. Λεωνίδου το 2020». Ο Αρχηγός απάντησε: «δεν θυμάμαι κ. Δαμιανού», με τον βουλευτή να του απαντά: «νιώθουμε θιγμένοι αφού τότε σας το υποδείξαμε».

Μετά από ερωτήσεις των βουλευτών, ο κ. Παπαθεοδώρου ξεκαθάρισε τα εξής: Την περασμένη Τρίτη είχε συνάντηση με την Επιτροπή Ψυχομετρικών. Του εξέφρασαν την αδυναμία να διεξαγάγουν το τεστ γνωστικών ικανοτήτων και αποφασίστηκε να γίνει μόνο το τεστ προσωπικότητας. Έτσι θα κληθούν όλοι οι υποψήφιοι που πέρασαν τις αθλητικές δοκιμασίες να περάσουν από το τεστ αυτό. Μεταξύ αυτών που θα κληθούν θα είναι και οι 100, ο διορισμός των οποίων ακυρώθηκε. Τέλος, θα ακολουθήσει το νάρκοτεστ. Όσοι περάσουν θα προσληφθούν.

Όσον αφορά στους 100 που τώρα φορούν τη στολή, ο Αρχηγός ξεκαθάρισε ότι όταν θ’ αρχίσουν οι διαδικασίες για επανεξέταση, τότε θα ακυρωθεί ο διορισμός τους, αφού δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος ως υποψήφιοι ενώ υπηρετούν στο Σώμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε μετά τη συνεδρία πως το θέμα είναι σοβαρό και πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι απόλυτα σεβαστή.
Ανέφερε πως έγιναν πολλές συζητήσεις ανάμεσα στη Νομική Υπηρεσία, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, και στην ηγεσία της Αστυνομίας και πως στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν τροποποιητικό νομοσχέδιο και κανονισμοί που θα βελτιώνουν το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τουλάχιστον τις περιπτώσεις που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, αλλά και τις περιπτώσεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, και ειδικότερα στο θέμα που αφορά την ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία να πραγματοποιήσει τα ψυχομετρικά τεστ.
Για το θέμα των 100 ατόμων που χάνουν τη δουλειά τους, είπε πως κατατέθηκαν εισηγήσεις από τα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Είπε πως στόχος είναι να επανέλθουν με απόλυτη νομιμότητα στην εργασία τους οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες.