«Ψάρι σαλιγκάρι»: Βίντεο με ψάρι στα βαθύτερα ύδατα όλων των εποχών

Οι επιστήμονες κατέγραψαν σε βίντεο ένα  ψάρι σαλιγκάρι να κολυμπά σε μια τάφρο νότια της Ιαπωνίας – που εντοπίστηκε πάνω από 27.000 πόδια κάτω. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι  είναι ίσως το μέγιστο βάθος στο οποίο θα μπορούσε να επιβιώσει ένα ψάρι.

Η προηγούμενη βαθύτερη παρατήρηση ψαριών έγινε στα 8.178 μέτρα, νοτιότερα στον Ειρηνικό στην Τάφρο Μαριάνα. Επομένως, αυτή η ανακάλυψη ξεπερνά το ρεκόρ βάθους κατά 158 μέτρα.

«Εάν αυτό το ρεκόρ καταρριφθεί, θα είναι μόνο με αυξήσεις μόλις λίγων μέτρων», δήλωσε ο καθηγητής Άλαν Τζέιμισον στο BBC News.

Ο επιστήμονας βαθέων υδάτων του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας έκανε μια πρόβλεψη πριν από 10 χρόνια ότι τα ψάρια πιθανότατα θα βρεθούν σε βάθος από 8.200 μέτρα έως 8.400 μέτρα. Μια δεκαετία ερευνών σε όλο τον κόσμο το έχει επιβεβαιώσει.

Το ανήλικο Pseudoliparis κινηματογραφήθηκε από ένα σύστημα κάμερας συνδεδεμένο σε ένα σταθμισμένο πλαίσιο που απελευθερώθηκε από την πλευρά ενός πλοίου, το DSSV Pressure Drop. Στο πλαίσιο προστέθηκε δόλωμα για να προσελκύσει τη θαλάσσια ζωή.

Αν το δείγμα δεν πιάστηκε για να ταυτοποιηθεί πλήρως ο τύπος του είδους του, αρκετά ψάρια παγιδεύτηκαν ελαφρώς ψηλότερα στη στήλη του νερού στην κοντινή Ιαπωνική Τάφρο σε βάθος 8.022 μέτρων.

Αυτά, πάλι, ήταν ψάρια σαλιγκάρια, Pseudoliparis belyaevi, και σημείωσαν ρεκόρ για το βαθύτερο ψάρι που αλιεύτηκε ποτέ.

Τα ψάρια σαλιγκάρια είναι πραγματικά αξιόλογα. Υπάρχουν πάνω από 300 είδη, τα περισσότερα από τα οποία είναι στην πραγματικότητα πλάσματα των ρηχών νερών και μπορούν να βρεθούν στις εκβολές ποταμών.

Αλλά η ομάδα των ψαριών σαλιγκαριών έχει επίσης προσαρμοστεί στη ζωή στα κρύα νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, καθώς και κάτω από τις ακραίες συνθήκες πίεσης που υπάρχουν στα βαθύτερα ορύγματα του κόσμου.

Στα 8 χιλιόμετρα κάτω, αντιμετωπίζουν περισσότερα από 80 megapascal, ή 800 φορές την πίεση στην επιφάνεια του ωκεανού.

Το ζελατινώδες σώμα τους τους βοηθά να επιβιώσουν.

Η έλλειψη κύστης κολύμβησης, το όργανο γεμάτο με αέριο για τον έλεγχο της άνωσης που βρίσκεται σε πολλά άλλα ψάρια, είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα.

Ομοίως, η προσέγγισή τους στα τρόφιμα – είναι τροφοδότες αναρρόφησης και καταναλώνουν μικροσκοπικά καρκινοειδή αρθρόποδα(Crustacea), από τα οποία υπάρχουν πολλά σε χαρακώματα.

πηγή: SIGMALIVE