Ψηφίστηκε ο μνημονιακός προϋπολογισμός του 2013

 


Διαβάστε επίσης: Θρίλερ με την ημερομηνία πληρωμής των δημόσιων υπαλλήλων και Στο 18% από τις 14/01 ο ΦΠΑ


 

Η βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2013 μετά από υποτονική συζήτηση, από την οποία έλειψαν οι ψηλοί τόνοι των προηγούμενων ετών.  Τα κόμματα κατέθεσαν δεκάδες τροπολογίες για περικοπές και δεσμεύσεις δαπανών. Οι πλείστες από τις τροπολογίες που κατέθεσαν από κοινού ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ψηφίστηκαν.

Οι σημαντικές ομιλίες


Αβέρωφ: Ευθύνες έχει και η Κεντρική Τράπεζα

Δεν απαλλάσσουμε την Κεντρική Τράπεζα και τον επόπτη από ευθύνες είπε σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κάνοντας για πρώτη φορά λόγο για εποπτικά ελλείμματα. 

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι η “απαρχή ενός νέου δρόμου και ενός νέου ξεκινήματος για τον τόπο μας, δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή ενός δύσκολου δρόμου”.

Χαρακτήρισε σκληρές μεν τις πρόνοιες του μνημονίου που διέπει τη δανειακή σύμβαση, προσθέτοντας όμως ότι το κυπριακό Κοινοβούλιο βρίσκεται ενώπιον του “βασανιστικού διλήμματος” μεταξύ της υπερψήφισης του προϋπολογισμού με τα σκληρά μέτρα της δανειακής σύμβασης ή μια καταστροφικής χρεοκοπίας.

Όπως ανέφερε, “το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα είναι βαρύ και σκληρό. Είναι όμως περιορισμένο και θέλω να το υπογραμμίσω, σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν το απορρίπταμε και οδηγούσαμε την Κύπρο μας στη χρεοκοπία”.

Ο κ. Νεοφύτου παρέθεσε τις συνέπειες της απόρριψης του προϋπολογισμού, που είναι η αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, αδυναμία κάλυψης βασικών λειτουργιών, το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων, κίνδυνο των αποταμιεύσεων  υπέρμετρη ανεργία, η έξοδος από το ευρώ, αλλά και μακρά ύφεση, αστάθεια, ανεργία, εξαθλίωση.

Κατσουρίδης: Για την κρίση φταίνε οι τράπεζες

Απάντηση σε όσους από τους προλαλήσαντες αξίωσαν «συγγνώμη» από βουλευτές που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση, για την οικονομική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και το αντίκτυπό στην κοινωνική συνοχή, έδωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος είπε ότι «ορισμένα πράγματα δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά για αυτό ζητώ συγγνώμη γιατί χαράχθηκε η ‘πράσινη γραμμή’ το 1963 – 64 και γιατί πριν το 1964 γιατί ‘εκποιήθηκαν όπως μας ελέχθη, όνειρα και προσδοκίες’ και δεν εκποιήθηκε το όραμα της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Σε ομιλία του κατά την συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κατσουρίδης, ζήτησε «συγγνώμη γιατί εκποιήθηκαν όνειρα και προσδοκίες και εμείς ως ΑΚΕΛ στις 15 του Ιούλη προκαλέσαμε την εισβολή» ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην ομιλία του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, είπε ότι «νόμιζα ότι ζούμε στην χώρα των θαυμάτων».

Για την διακυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Κατσουρίδης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην «οργίλη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ρουσφέτι» και στο γεγονός ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ να διοριστούν συνταξιούχοι στις διάφορες θέσεις αλλά κατά τα άλλα το είπατε και το κάνετε : το παρακάνατε στο ψέμα. Έλεος. Γιατί ο λαός παρακολουθεί, και ξέρει και αντιλαμβάνεται, τι κάνατε και τι δεν κάνατε».

Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι «ακούσαμε ότι αυτή η Κυβέρνηση σκότωσε το επιχειρείν και μάλιστα αυτό οφείλεται στο ότι διοίκησαν πρόσωπα που δεν ήταν στην αγορά και την ίδια στιγμή φταίνε οι τρείς τραπεζίτες Υπουργοί που ήταν στην καρδιά της αγοράς» ενώ αναφέρθηκε σε δήλωση κάποιου εκ δεξιών του είπε ότι «η πρωτοφανής κρίση που σάρωσε τον κόσμο και που δεν υπάρχει άλλη στην ιστορία του συστήματος, δεν είναι παράγοντας που πρέπει να συνυπολογίζεται» ενώ την ευθύνη για την οικονομική κρίση «φταίνε οι τράπεζες, οι κατά καιρούς κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας».

Στην ομιλία του ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας από το ΑΚΕΛ που να είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Τράπεζας,» διερωτήθηκε, ωστόσο, κατά πόσον «είναι έτσι που μετρούμε τα πράγματα» και αναφέρθηκε στην ανάγκη για «σωστή διάγνωση ώστε να υπάρξουν τα σωστά μέτρα».

Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι «η σωστή διάγνωση είναι πως η πρώτη ευθύνη είναι του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του μοντέλου που κατασκεύασε ο Μίλτον Φρίντμαν και εφάρμοσαν ο Ρόναλντ Ρήγκαν και η Μάργκαρετ Θάτσερ και πρώτο πειραματόζωο ήταν ο λαός της Χιλής επί Αουγούστο Πινοσέτ και φτάσαμε μέχρι σήμερα».

Παπαδόπουλος: Υποτίμησα την ικανότητα Χριστόφια και ΑΚΕΛ να καταστρέψουν την οικονομία

Αισιοδοξία για το μέλλον της Κύπρου εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην ήπια αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και στην υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι πολιτικές δυνάμεις στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης συνεπεία του μνημονίου που συμφωνήθηκε με την Τρόικα.

“Παρά του ότι εκτιμώ ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν να γίνουν καλύτερα, είμαι παράλληλα αισιόδοξος για το μέλλον, γιατί βλέπω κάποια θετικά σημεία”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος σε ομιλία του στη σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

Αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν την Τρόικα στην Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε ότι “σίγουρα” ευθύνονται η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι διοικήσεις των τραπεζών που διέπραξαν μέγα στρατηγικό σφάλμα όταν επένδυσαν όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι, ο συνεργατισμός για τις δικές του αδυναμίες, προσθέτοντας όμως ότι “φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης και τόλμης στο να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις όταν έπρεπε”.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις που ακούγονται ότι μετά τη δανειακή σύμβαση, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να φτάσει στο 140% του ΑΕΠ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος θα έχει το τέταρτο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στο κόσμο. “Μόνο η Ζιμπάπουε, η Ιαπωνία και η Ελλάδα θα έχουν μεγαλύτερο χρέος από εμάς… Αυτό είναι το μέγεθος του προβλήματος μας”, είπε. 

Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέλαβε τη διακυβέρνηση ενώ η Κύπρος παρουσίαζε δημοσιονομικό πλεόνασμα και δημόσιο χρέος 48% του ΑΕΠ, ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι “η Κύπρος δεν ήταν Ελλάδα οικονομικά, έγινε Ελλάδα μέσα από εγκληματικά λάθη”.

“Υποτίμησα την ικανότητα του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια να καταστρέψουν μέσα σε πέντε χρόνια ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου και το τραπεζικό της σύστημα”, είπε.

Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, “πρέπει να δαπανούμε λιγότερα απ’ όσα παράγουμε ως οικονομία, για να αποπληρώνουμε τα χρέη μας και να επενδύουμε στις μελλοντικές γενιές. Ανάπτυξη με δανεικά δεν είναι ανάπτυξη”.