Ψηλός ο βαθμός ικανοποίησης για το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας

Πηγή: KYΠΕ

Πάρα πολύ ικανοποιημένο σε ποσοστό 76% είναι το κοινό που έλαβε υποστήριξη και επικοινώνησε με τους συμβούλους του Συμβουλευτικού Κέντρου (Συ.Κε) του Πολυδύναμου Κέντρου κατέδειξε έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Λευκωσίας.

Επίσης, μεγάλο ποσοστό, που ανέρχεται στο 90%, βρίσκει το χρόνο ανταπόκρισης του Συ.Κε. για τον καθορισμό της πρώτης συνάντησης, πάρα πολύ καλή. Μεγάλα ποσοστά, της τάξεως του 95%, αντιπροσωπεύουν τις ερωτήσεις ως προς τον βαθμό ικανοποίησης για την ευγένεια και το σεβασμό που είχαν οι σύμβουλοι του Συ.Κε. προς τα εξυπηρετούμενα άτομα.

Σε ερώτηση κατά πόσο ήταν αποτελεσματικοί οι σύμβουλοι του Συ.Κε. ως προς το αίτημα των συμμετεχόντων το 86% δείχνει να είναι πάρα πολύ ικανοποιημένο. Στην συνέχεια στις ερωτήσεις αν ο χώρος και το ωράριο των συναντήσεων του Συ.Κε. ήταν ικανοποιητικός απάντησαν με ποσοστά 71% και 76% αντίστοιχα, ότι ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι.

Στην ανοικτή ερώτηση που είχε υποβληθεί για τα δυνατά και αδύνατα σημεία του Συ.Κε. οι συμμετέχοντες προτείνουν γενικά ότι πρέπει να γίνονται περισσότερες συναντήσεις, να υπάρχει περισσότερο προσωπικό και να αυξηθούν οι χώροι συνάντησης. Ως δυνατά σημεία του Συ.Κε. αναφέρουν την δωρεάν παροχή υπηρεσιών, την θετικότητα, την υπομονή, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των συμβούλων.

Το Συ.Κε. είναι ένα από τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, που άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2010. Σκοπός του Συ.Κε. είναι η δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας συμβουλευτικής υπηρεσίας σε όλους τους δημότες Λευκωσίας σε θέματα που τους προβληματίζουν και αφορούν τους ίδιους και την οικογένεια τους.

Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία ήταν τηλεφωνική, πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που διήρκεσε 3 εβδομάδες. Ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 και ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2015. Αφορούσε άτομα που εξυπηρετήθηκαν για μια περίοδο από το 2010 μέχρι το 2014. Μέχρι στιγμής έχουν εξυπηρετηθεί σε ατομικό επίπεδο πέραν των 200 ατόμων από το Συ.Κε., αλλά στη συγκεκριμένη έρευνα έχουν λάβει μέρος 80 άτομα όπου επιλέγησαν με τυχαία δειγματοληπτική μέθοδο, ενώ απάντησαν οι 50 εκ των 80. Δηλαδή το 25% του συνολικού πληθυσμού που εξυπηρετήθηκαν από το Συ.Κε. κατά αυτή την περίοδο.

Κύριοι διερευνητικοί άξονες ήταν τα δημογραφικά στοιχεία και ο βαθμός ικανοποίησης τους σε θέματα όπως: την επικοινωνία με το Συ.Κε., την ανταπόκριση του Συ.Κε. για τον καθορισμό 1ης συνάντησης, την ευγένεια των συμβούλων του Συ.Κε., το σεβασμό των συμβούλων, την αποτελεσματικότητα των συμβούλων, τον βαθμό ικανοποίησης για τον χώρο συναντήσεων και τον βαθμό ικανοποίησης για το ωράριο λειτουργίας του Συ.Κε. Το ερωτηματολόγιο ολοκληρώνεται με μία ανοικτού τύπου ερώτηση, που αφορά την γνώμη των εξυπηρετουμένων για τα δυνατά και αδύνατα σημεία του Συ.Κε.

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ:
———————–
Το 100% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν γυναίκες με το μεγαλύτερο ποσοστό (38%), να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 31 μέχρι 35 χρονών και να ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 36-40, με ποσοστό 14%. Όσον αφορά την εθνικότητα, το μεγαλύτερο ποσοστό (90%) είναι Κυπριακή. Η οικογενειακή κατάσταση, του 62% των συμμετεχόντων φαίνεται να είναι παντρεμένοι. Ακολουθούν οι διαζευγμένοι και οι ελεύθεροι με ποσοστά 24% και 9% αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, μέσα από την έρευνα παρατηρούμε ότι το 60% των γυναικών που έχουν λάβει μέρος έχουν από 1 μέχρι 2 παιδιά ενώ οι γυναίκες που έχουν 4 παιδιά και άνω κατέχουν το 15% .Οι περισσότεροι διαμένουν στο δήμο Λευκωσίας (69%) αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εξυπηρετούμενοι και από τους Δήμους Στροβόλου (19%), Λατσιά (6%) και Λακατάμια (6%).

Μέσα από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι το 43% των εξυπηρετουμένων είναι άνεργοι και το 33% απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι περισσότεροι σύζυγοι των εξυπηρετουμένων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με ποσοστό 38% και με τους άνεργους συζύγους να ακολουθούν με ποσοστό 31%. Ακόμη, το μηνιαίο εισόδημα των συμμετεχόντων καθώς και το σύνολο του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος ανέρχεται στα €501-1000 με ποσοστά 47% και 30% αντίστοιχα.

Οι πλείστες γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα φαίνεται να έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσοστό 57%. Σε ερώτηση αν έχουν επαφή με άλλους κοινωνικούς φορείς το 67% απάντησε αρνητικά, ενώ σε ερώτηση για το πώς έμαθαν το Συ.Κε. η απάντηση των περισσοτέρων ήταν από διάφορες πηγές (50%).

Πηγή: KYΠΕ