Προεδρικό-ΚΤ: Ψυχρός πόλεμος


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Η διαφωνία που υπάρχει στο τελικό ύψος του κουρέματος στην Τραπεζα Κύπρου ανέδειξε για ακόμη μια φορά ότι η χώρα δεν έχει κοινή γραμμή απέναντι στην Τρόικα. Η Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πως αποτελεί ασπίδα των δανειστών οι οποίοι ζητούν το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου να κλείσει στο 47,5% και μάλιστα δεν κάνει βήμα πίσω.

Το Προεδρικό χθες έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω και από το 40% που ήθελε με κλειδώσει το κούρεμα, ανέβηκε στο 45%.

Δεν είμαι ο κατάλληλος να κρίνω ποιος έχει δίκαιο σε αυτή την περίπτωση. Δεν είμαι οικονομολόγος να κρίνω γιατί είναι πιο θετικό αν ο κεφαλαιακός πήχης (core tier 1) να είναι αρκετά πιο πάνω από το 9,1%. Η κυβέρνηση πια τον ανεβάζει στο 11% και οι δανειστές στο 12,4%.

Βέβαια οι δανειστές έχουν πάντα το καρότο και το μαστίγιο και στην προκειμένη περίπτωση θα περάσουν το δικό τους. Αλλιώς θα φύγουν με την διαφωνία να παραμένει. Στην έκθεση θα καταγράφει και άγνωστο πως θα προχωρήσει το θέμα της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης.

Το χειρότερο είναι όμως ότι η Τράπεζα Κύπρου θα χάσει το χρονικό ορόσημο της 1ης Αυγούστου. Η ΕΚΤ φαίνεται να έχει διαμηνύσει ότι θα πρέπει μέχρι αύριο θέλει να έχει όλα τα δεδομένα ώστε την Πέμπτη να ανάψει το πράσινο φως για ρευστότητα απευθείας από τη Φρανκφούρτη.

Η επόμενη τακτική συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ μετά την 1η Αυγούστου είναι στις 5 Σεπτεμβρίου.

Όμως μπορώ να κρίνω την νέα εικόνα διαφωνίας ανάμεσα σε Προεδρικό και Κεντρική. Δυστυχώς η σημερινή εικόνα διαφορετικών απόψεων συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια απλώς οι πρωταγωνιστες αλλάζουν.

Φτάσαμε στο Μνημόνιο διότι τραπεζίτες και πολιτικοί έχουν διαφορετικές ατζέντες. Τα θύματα όμως είναι οι πολίτες που νιώθουν την κλοπή που επέφερε το κούρεμα στα χρήματα τους.

Τα στόματα το τελευταίο χρονικό διάστημα ανοίγουν στην Διερευνητική Επιτροπή και αρχίζουμε να μαθαίνουμε πολλά και να ενώνουμε τα κομμάτια του παζλ που λέγεται: κυπριακός οικονομικός όλεθρος.

Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Το οικονομικό σχέδιο πρέπει να έχει Κεντρική και κυβέρνηση κάτω από την ίδια στέγη. Διαφορετικά η κυβέρνηση πρέπει να το καταγγείλει! Αν δεν το κάνει φέρει την κύρια ευθύνη των μελλοντικών αρνητικών εξελίξεων.