ΠτΔ: “Στρατηγικό έργο υποδομής η Πανεπιστημιούπολη του ΠΚ”

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «η εμπιστοσύνη της πολιτείας προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη για αυτό συμπαρίσταται στις προσπάθειές του και δηλώνει αρωγός στο όραμα για την αποπεράτωση του έργου της Πανεπιστημιούπολης, που αποτελεί στρατηγικό έργο υποδομής και η υλοποίησή του κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική».

Σε χαιρετισμό του σε τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε πως «η Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση δανείου ύψους 162 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα έργα της Πανεπιστημιούπολης».

Πρόσθεσε ότι «συγκεκριμένα το ποσό αυτό, το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύτηκε να αποπληρώνει, πέραν της κρατικής χορηγίας που παρέχει προς το Πανεπιστήμιο, θα αξιοποιηθεί για την ολοκλήρωση της βιβλιοθήκης, της Πολυτεχνικής και Ιατρικής Σχολής, καθώς επίσης και για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «η πολιτεία αναγνωρίζει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την πνευματική και κοινωνική προσφορά του διαδραματίζει ένα πολύ βασικό ρόλο στην αναγέννηση της Κύπρου, μιας Κύπρου που αξίζει σε όλους μας και κυρίως στη νέα γενιά».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί το πρώτο δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας μας που με το κύρος και την αξιοπιστία του έχει εδραιωθεί σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές των υποψήφιων φοιτητών μας».

Είπε, επίσης, ότι «η πολιτεία αλλά και διεθνείς οργανισμοί αξιοποιούν με ποικίλους τρόπους τις εξειδικευμένες γνώσεις μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του ενώ, παράλληλα, συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός Κυπρίων πολιτών που προσφέρουν σε αυτό ανιδιοτελώς δωρεές, αποδεικνύοντας περίτρανα την αναγνώριση και το καταλυτικό ρόλο που επιτελεί».

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «καταφέρνει να διακρίνεται και στον τομέα της έρευνας, με επιτυχίες που αναγνωρίζονται διεθνώς, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για υλοποίηση ερευνητικών έργων, μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Πρόσθεσε πως «το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει στην πράξη τις δυνατότητες Κυπρίων ερευνητών αλλά και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού του».

«Η εμβέλεια της ερευνητικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας συμβάλλοντας στην υλοποίηση ευρύτερων στόχων της ΕΕ για ανάπτυξη στηριγμένη στη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία και οι επιτυχίες του Πανεπιστημίου Κύπρου συμβάλλουν βέβαια ουσιαστικά και στην ανάπτυξη της δικής μας πατρίδας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Απευθυνόμενος, τέλος, στους αποφοίτους, είπε ότι «τα εφόδια που αποκομίσατε μέσα από τις σπουδές και τις δραστηριότητές σας, οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτήσατε θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων που έθεσε ο κάθε ένας από εσάς ξεχωριστά για το μέλλον του».

Πηγή: KYΠΕ