Πώς παραδίδονται αυτοκίνητα στους τζιχαντιστές μέσω Τουρκίας με την μέθοδο ‘τζόκερ’

{loadposition ba_textlink}

Τις πινακίδες κλεμμένων αυτοκινήτων αλλάζουν στην Τουρκία οι συνεργάτες των τζιχαντιστών και στην συνέχεια αφού τα περνούν από την περιοχή Ρεϊχανλί της επαρχίας Χατάι της Τουρκίας στα σύνορα με την Συρία τα παραδίδουν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIL).

Την διαδικασία παράδοσης των κλεμμένων αυτοκινήτων εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων στην Αττάλεια, Εργκιούν Ακσιά, από την επαρχία του οποίου είχαν κλαπεί 200 αυτοκίνητα και παραδόθηκαν στoυς τζιχαντιστές. Από ολόκληρη την Τουρκία τα κλεμμένα αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στον ISIL ανέρχονται στα 5000 όπως είπε.

Ο Ακσιά εξήγησε με λεπτομέρεια το σύστημα με το οποίο οι συνεργάτες των τζιχαντιστών παραδίδουν τα αυτοκίνητα. Ακολουθείται η μέθοδος των δύο πινακίδων για το κλεμμένο αυτοκίνητο. Δηλαδή, πηγαίνουν σε μια εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και εκεί ενοικιάζουν ακριβώς το ίδιο αυτοκίνητο με το κλεμμένο. Το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο το ονομάζουν `τζόκερ`. Στη συνέχεια τοποθετούν τις πινακίδες του `τζόκερ` αυτοκινήτου στο κλεμμένο και το παίρνουν από τα σύνορα στην Συρία χρησιμοποιώντας τις άδειες του ενοικιαζόμενο αυτοκινήτου. Αφού το περάσουν και το πουλήσουν σε χαμηλή τιμή στους τζιχαντιστές, στην συνέχεια αφαιρούν και πάλι την πινακίδα και την επιστρέφουν στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο το οποίο παραδίδουν τελικά την εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων.

Τα τελευταία δύο χρόνια τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν κλαπεί από την Κόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κλαπεί αυτοκίνητα και με ενοικιάσεις μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για ενοικιάσεις που γίνονται από ιδιώτες. Επειδή τα μέτρα ασφάλειας είναι λιγότερα η κλοπή μέσω ενοικιάσεων διαδικτύου είναι πιο εύκολη.

Ο Ακσιά αναφέρθηκε και στην περίπτωση μιας βρετανίδας τουρίστριας η οποία είχε ενοικιάσει αυτοκίνητο από την δική τους εταιρεία. Λίγες μέρες αργότερα επικοινώνησε μαζί τους και ζήτησε παράταση της ενοικίασης για ένα μήνα. Η εταιρεία δέχτηκε αλλά δέκα μέρες αργότερα διαπίστωσαν ότι το GPS το οποίο ήταν τοποθετημένο στο αυτοκίνητο και μέσω του οποίου παρακολουθούσαν τις κινήσεις του αφαιρέθηκε. Αμέσως η εταιρεία το κατήγγειλε στην αστυνομία και διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν άλλες 40 καταγγελίες παρόμοιες εναντίον της Βρετανίδας.

Πηγή: KYΠΕ