Πυρά Ευρωβουλευτών για τους χειρισμούς στο μνημόνιο

 


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


 

Αιχμές άφησαν οι ευρωβουλευτές και κατά ορισμένων κρατών μελών για “αποικιοκρατική” προσέγγιση κατά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης και κατά των πολιτικών που χρησιμοποιούν δύο μέτρα και σταθμά.

Ο Jean-Paul Gauzes (ΕΛΚ, Γαλλία) δήλωσε ότι η φρικτή πολιτική επικοινωνίας του Eurogroup έπαιξε κεντρικό ρόλο στο όλο φιάσκο. Κατηγόρησε επίσης τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα και τις κυπριακές τράπεζες ότι ανέλαβαν πολύ μεγάλους κινδύνους.

Ο Hannes Swoboda (Σοσιαλιστές, Αυστρία) επέκρινε το Συμβούλιο και ιδιαίτερα τη Γερμανία για συμπεριφορά “σχεδόν αποικιοκρατική”. Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαλύσει την τρόικα.

Ο Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μάθουμε τι ακριβώς πήγε στραβά, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ, η τρόικα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, έχουν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Εάν δεν δοθούν αυτές οι απαντήσεις, τότε το ΕΚ θα πρέπει να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή, προσέθεσε ο κ. Verhofstadt.

Ο Daniel Cohn-Bendit (Πράσινοι, Γαλλία) είπε ότι η πραγματική λύση για την Κύπρο θα ήταν η επανένωση του νησιού, ώστε να τονωθεί η δυναμική της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Ο Jan Zahradil (ΕΣΜ, Τσεχία) είπε ότι το αληθινό πρόβλημα ήταν πολύ ευρύτερο από αυτό που συνέβαινε στην Κύπρο. Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να γίνει επίθεση στην εθνική δημοσιονομική κυριαρχία.

Ο Nigel Farage (ΕΕΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εγκληματική συμπεριφορά που ληστεύει τους ανθρώπους για να στηρίξει το οικοδόμημα του ευρώ. Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ, συμπέρανε.

Η Laurence Stassen (Μη Εγγεγραμμένοι, Ολλανδία) είπε ότι η μόνη λύση για την Κύπρο είναι η αποχώρησή της από την ευρωζώνη, προσθέτοντας πως η Ολλανδία δε πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει γι’ αυτή τη χώρα.