“Όποιος κρατά κροτίδα έχει τη ψευδαίσθηση ότι έχει τον χρόνο να την πετάξει”

Μια επικίνδυνη εκρηκτική συνήθεια που επέφερε μέχρι και θάνατο, είναι το “έθιμο” των κροτίδων στη χώρα μας. Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Πυροτεχνουργός Αστυνομίας Οδυσσέας Παπαδόπουλος, ανέλυσε τους κινδύνους εξηγώντας ότι όποιος τις χρησιμοποιεί έχει τη ψευδαίσθηση ότι είναι ασφαλής.

Η Αστυνομία τρέχει εδώ και δύο εβδομάδες εκστρατεία που στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την πρόληψη και την αντιμετώπιση. Στο πλαίσιο της πρόληψης γίνονται διαλέξεις σε σχολεία.

“Ένας σωστά γαλουχημένος έφηβος θα γίνει ένας σωστά συνειδητοποιημένος ενήλικας” αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος εξηγώντας ότι η Αστυνομία στοχεύει πολύ στην ενημέρωση, ώστε να αντιληφθεί ένας νέος τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ρίψη κροτίδων.

Επεσήμανε ότι κάποιος που ανάβει μια κροτίδα έχει την ψευδαίσθηση ότι έχει το χρόνο να την πετάξει μακριά, ωστόσο πρόκειται για έναν αόρατο κίνδυνο.

Μίλησε για τους λανθασμένους χειρισμούς σε όλη τη διαδικασία των εργοστασιακών κροτίδων μέχρι να φτάσουν στα χέρια ενός ατόμου, γεγονότα που αυξάνουν ακόμα πιο πολύ τους κίνδυνους.

“Μιλούμε για 400 βαθμούς Κελσίου, μιλούμε για ταχύτητες και υπερπιέσεις μέχρι και 10,000 πόδια το δευτερόλεπτο, μιλούμε για θραύσματα τα οποία εκτοξεύονται προκαλώντας μόνιμες και τελεσίδικες.”

“Κάθε φορά που κάποιος κρατά στο χέρι του εκρηκτικό αντικείμενο, πρέπει να αντιληφθεί ότι ενδεχομένως και πιθανόν να υπόκειται σε όλες τις συνέπειες μιας έκρηξης”, καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος καλώντας και τους γονείς να συμβάλουν στην προσπάθεια ενημέρωσης.

πηγή: alphanews.live