“Πρέπει να πέσει τσεκούρι επιτέλους” για τους κακοποιητές ζώων λέει ο Σκαλιάς

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα αλεπάλληλα περιστατικά κακοποίησης ζώων που διερευνούν οι Αρχές, με εμπλεκόμενα ανήλικα πρόσωπα. Αποκορύφωμα, η υπόθεση βασανισμού και θανάτωσης γάτων στο Λύκειο Ιδαλίου, την οποία καταδίκασε ο Καθηγητικός Σύλλογος, πολιτικά κόμματα και οργανωμένα σύνολα. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για Εκπαιδευτικά Θέματα Γιώργος Σκαλιάς έκανε λόγο στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση για συγκλονιστικά περιστατικά καθώς συμβαίνουν σε σχολικές μονάδας.

“Επειδή συνέβη σε εξωσχολικό χρόνο, δεν πίστευα ποτέ μου όταν θα ενέχονταν ή θα υπήρχαν υποψίες για μαθητές. Συγκλονίστικα ακόμη περισσότερο, όταν ακούω ότι σε αυτό το επεισόδιο ενέχονται μαθητές και εύχομαι να αποδειχθεί το αντίθετο. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, φορείς, κοινωνία και εκπαιδευτικό σύστημα. Η φιλοζωϊα είναι τρόπος ζωής και ευελπιστώ ότι σε αυτό τον τόπο θα επικρατήσει ο σεβασμός προς τα ζώα.”

Ο κύριος Σκαλιάς κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να αναζητήσουν τα πραγματικά αίτια του φαινομένου κακοποίησης ζώων και να απαντήσουν σε βασανιστικά ερωτήματα.

“Γιατί τα κάνουν αυτά τα πράγματα, ποιοι τα κάνουν, ποιο είναι το υπόβαθρο; Κακοποιούν τα ζώα γιατί δεν μπορούν να τους καταγγείλουν; Επειδή δεν μπορούν να αμυνθούν; Θέλω να τους πω ότι τα ζώα έχουν φωνή, αισθήματα και αγάπη που μας δείχνουν. Τους δίνουμε λίγο και ανταποδίδουν στο πολλαπλάσιο”

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για Εκπαιδευτικά Θέματα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει εισήγηση προς τον Υπουργό Παιδείας ώστε σε επόμενη σχολική χρονιά να τεθεί στόχος φιλοζωϊας σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση.

“Να μπουν κομμάτια στη διδακτέα ύλη μαθημάτων που να αναφέρονται συγκεκριμένα στη φιλοζωία και όχι σκόρπιες έννοιες σε κάποια μαθήματα. Ακρωθιγώς οι διδάσκοντες να αναφέρονται στη φιλοζωϊα, να κάνουμε εκδηλώσεις με συμμετοχή περιφερειακών συνόλων: πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων.”

O κύριος Σκαλιάς σχολίασε ότι στην Αρχαία Ελλάδα ο φιλόσοφος Πυθαγόρας ήταν γνωστός φιλόζωος, στην Αρχαία Αίγυπτο υπήρχε Γάτα-Θεότητα και στην Ινδία η αγελάδα είναι ιερό ζώο.

“Στην Ελλάδα υπάρχει δεκαετής κάθειρξη για κακοποίηση ζώου, εμείς εδώ δεν ξέρω που είμαστε. Δεν πάει απλά υπό κράτηση, συλλαμβάνεται και εάν διαπιστωθεί ότι είναι ένοχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης. Η  κυπριακή κοινωνία έχει διαπιστώσει μια κουλτούρα ατιμωρισίας. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα, πρέπει να πέσει τσεκούρι επιτέλους”.

πηγή: alphanews.live