ΡΕΠΟΡΤΑΖ 24Η: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ οι πολίτες, ΠΕΤΥΧΕ η Αστυνομία την πάταξη του εγκλήματος ή όχι;

Στο 24Η μίλησε η εγκληματολόγος κυρία Δήμητρα Τσίτση, η οποία αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίζονται στην Κύπρο και με την πλέον , αύξηση του εγκλήματος και μάλιστα σε ώρες που οι πολίτες ανυποψίαστοι κινούνται στον δρόμο, πηγαίνοντας στη δουλειά τους.

Οι πολίτες είναι τρομοκρατημένοι. Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα για το μέλλον της Κύπρου, οι προσπάθειες των αρχών για πάταξη του εγκλήματος φαίνεται πως δεν αποδίδουν.

Τι πρέπει να γίνει και τι φταίει στο σύστημα της Κύπρου, η εγκληματολόγος κυρία Δήμητρα Τσίτση αναλύει. Πέτυχε ή όχι η Αστυνομία Κύπρου;

«Το οργανωμένο έγκλημα ανέκαθεν υπήρχε σε όλες τις κοινωνίες. Ο σκοπός δεν είναι η πάταξη του εγκλήματος αλλά η μείωση του εγκλήματος.

Προφανώς και δεν πέτυχε η πάταξη του εγκλήματος στην Κύπρο, ούτε καν να μειωθεί. Δεν είναι μόνο η Αστυνομία που κάνει λάθος, δεν μπορώ να ρίξω ευθύνη μόνο σε έναν φορέα. Η Αστυνομία έχει κάποια πρωτόκολλα, άρα πάνω από την Αστυνομια τι είναι; Τα Υπουργεία, οι αρμόδιοι φορείς είναι πάνω. Ακούσαμε ποτέ κάποιο βουλευτή να μιλάει για την εσωτερική ασφάλεια του τόπου; Να θίξει ποτέ την πρόσληψη προσωπικού στις αρχές; Όταν αυξηθεί προσωπικό αλλά εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα δούμε γενικά ως κοινωνία, αυτό σημαίνει σύστημα.

Το να πιάσεις ένα άτομο από την τροχαία και να το βάλεις στο τμήμα ανιχνεύσεως εγκλημάτων, δεν μπορεί να πράξει σωστά.

Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες από πάνω. Οι λύσεις υπάρχουν. Ας παραδειγματιστούμε από το εξωτερικό. Όπως για παράδειγμα η απόπειρα φόνου στην Λακατάμια μέρα μεσημέρι. Θα το συζητήσουμε θα το ξανασυζητήσουμε και μετά από καμία εβδομάδα θα ξεχαστεί. Ωστόσο οι αρχές είναι στο στάδιο της διερεύνησης και ευελπιστούμε οι δράστες να συλληφθούν .

Αύξηση προσωπικού αστυνομίας, περισσότερες περιπολίες και αστυνόμευση τόσο με πολιτικά ρούχα, όσον και με τα αστυνομικά για να μπορούν να ελέγχουν σε κάθε γειτονιά είναι ένας τρόπος μείωσης. Με αυτό τον τρόπο όταν αυξηθεί το προσωπικό η τεχνολογία της αστυνομίας τότε θα μειωθούν και τέτοια φαινόμενα με τους δράστες και υπόπτους.

Η Αγγλία για παράδειγμα, κάθε δρόμος έχει δυο Αστυνομικούς και με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια και όταν κάποιος σκέφτεται να διαπράξει ένα έγκλημα υπάρχουν ποινές, drones για έλεγχο κ.α.

Η κοινωνία είναι τρομοκρατημένη. Κάθε μέρα ανοίγουμε την τηλεόραση και ακούμε για ανθρωποκτονίες, απόπειρες φόνου. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό που γίνεται και ο κόσμος νιώθει ανασφάλεια.

Οι εγκληματίες ενέργειες γίνονται ώρες που οι πολίτες κυκλοφορούν, μέρα μεσημέρι. Μπορεί κάποιος να πάρει τα παιδιά του σε εμπορικά κέντρα; Όχι! Δεν λέμε οτι μπορούμε να εξαλείψουμε το έγκλημα, δεν θα σταματήσει ποτέ. Αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μια λύση για να μπορεί να μειωθεί ή να αποτραπεί».

 

 

MX