ΡΕΠΟΡΤΑΖ 24Η: ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΛΛΑΓΗ του καιρού, έρχονται βροχές, μποφόρ, θα χιονίσει στο Τρόοδος, όλες οι πληροφορίες

Γρήγορο πέρασμα χαμηλού βαρομετρικού, βροχές και χιόνια στο Τρόοδος συνθέτουν το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες.

Τι λέει ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος κύριος Τάσος Ιεροδιακόνου

Με βροχές κατά περιόδους μέχρι και Παρασκευή και λίγα χιόνια στον Όλυμπο!!!

Καιρικές συνθήκες Τρίτη 5 Μαρτίου με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις θα ξεκινήσει η ημέρα. Σε εσωτερικό προς βόρεια και ανατολικά τα ξημερώματα τοπικά με χαμηλή νέφωση και ομίχλη. Μεσημέρι και απόγευμα ηλιοφάνεια και νεφώσεις που τοπικά θα είναι αυξημένες κυρίως από ορεινά-ημιορεινά και προς εσωτερικό-βόρεια με ενδεχόμενο μεσημεριανές ώρες να παρατηρηθούν τοπικές ελαφρές έως μέτριας έντασης βροχές από ορεινά προς εσωτερικό αλλά περιορισμένης έκτασης(εικόνα 1). Λόγω και μερικής ποσότητας σκόνης στην ατμόσφαιρα πέραν των 700-800 μέτρων υψόμετρο θα είναι λασποβροχές.

Βραδινές ώρες Τρίτης προς Τετάρτη με τοπικές βροχές(εικόνα 2-3). Αυτό θα οφείλεται σε μετωπική ύφεση χαμηλού βαρομετρικού με το κέντρο του βόρεια της Κύπρου αλλά και αποκομμένης λίμνης στη ανώτερη ατμόσφαιρα. Αυτή η μετωπική ύφεση θα κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά και αναμένεται να επηρεάσει και την Κύπρο προς τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη αλλά ενδεχομένως όχι όλο το νησί. Πιο αυξημένες πιθανότητες για βροχές-λασποβροχές ελαφριάς έως μέτριας έντασης έχουν τα δυτικά-νοτιοδυτικά και βόρεια τμήματα αλλά και δυτικές ορεινές-ημιορεινές περιοχές του νησιού και ακολούθως πιο τοπικά νοτιοανατολικές περιοχές. Στο θαλάσσιο χώρο κάποιες περιορισμένες καταιγίδες με ηλεκτρική δραστηριότητα με χαλαζόπτωση. Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών θα πέσει η θερμοκρασία και αν ευνοήσει μετά τα μεσάνυχτα και για λίγη ώρα να πέσει λίγο χιονάκι(όχι κάτι το ιδιαίτερο) πάνω στον Όλυμπο πέραν των 1800 μέτρων.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και προς νοτιοανατολικά και μεταξύ 18-20 βαθμούς σε δυτικές-νότιες και ανατολικές παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 10-16 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 8 βαθμούς) και μεταξύ 16-20 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.
Άνεμος ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 12:00-18:00. Πιο τοπικά προς Ακάμα έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Βόρειος-Βορειοανατολικός στα βόρεια και δυτικά της Λευκωσίας ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νότιο-Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Νότιος 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Νότιος έως 3 μποφόρ αλλά στα παραθαλάσσια και έως 4 μποφόρ.

Ενισχυμένο ρεύμα αέρα την Τετάρτη 4 έως 5 μποφόρ με πιθανές ριπές έως 6-7 μποφόρ. Μικρή πτώση θερμοκρασίας με τοπικές βροχές πρωινές προς μεσημεριανές ώρες στα δυτικά-βόρεια και ορεινά. Μειώνονται αρκετά τα ποσοστά σκόνης στην ατμόσφαιρα και καθαρίζει από Πέμπτη και για λίγες μέρες.
Μερικώς άστατος καιρός με τοπικές βροχές όχι σε όλο το νησί και γενικά όχι εκτεταμένες φαίνεται και για Πέμπτη-ΤσικνοΠέμπτη 7 Μαρτίου μεσημέρι προς απόγευμα σε ορεινά(Όλυμπο χιονόνερο)-ημιορεινά και προς εσωτερικό.
Γρήγορο πέρασμα χαμηλού βαρομετρικού Παρασκευή 8 Μαρτίου με τοπικές βροχές πιθανόν σε αρκετές περιοχές με πτώση θερμοκρασίας και ενδεχόμενο για λίγα χιόνια(μικρής διάρκειας και όχι κάτι το ιδαιίτερο) πάνω στον Όλυμπο προς το βράδυ πέραν των 1750 μέτρων υψόμετρο. Σάββατο και Κυριακή δείχνει σημαντική βελτίωση το καιρικό σκηνικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή 6-8/3 δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερη μεταβολή θα κυμαίνονται μεταξύ 18 έως 22 βαθμούς με κάποια πτώση σε ορεινές περιοχές για να είμαστε στις κανονικές έως και ελαφρώς κάτω μέχρι τέλος της εβδομάδας. Την επόμενη εβδομάδα θερμό ρεύμα και άνοδο θερμοκρασίας.

ΜΧ