ΡΕΠΟΡΤΑΖ 24Η: ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ του καιρού, ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ με βροχές και καταιγίδες

Τι αναφέρει ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος κύριος Τάσος Ιεροδιακόνου/Άστατος καιρός αυτήν την εβδομάδα με σκόνη που υποχωρεί από Τετάρτη, βροχές και καταιγίδες. 

Μεταφορά σκόνης και λασποβροχές ενώ αναμένεται χαμηλό βαρομετρικό με άστατο καιρό και πτώση θερμοκρασίας!!

Θα αλλάξει ο καιρός στην περιοχή μας με χαμηλό βαρομετρικό να μας επηρεάζει. Στην αρχή θα έχουμε μεταφορά σκόνης από Αφρική με την μεταφορά να σταματά την Τετάρτη. Οι βροχές στην αρχή δεν θα είναι ιδιαίτερες τουλάχιστον για Τρίτη. Πιο άστατος καιρός με βροχές, τοπικές καταιγίδες, ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζόπτωση αλλά και λασποβροχές αναμένεται πρωινές και μεσημεριανές ώρες Τετάρτης 14/2 ενώ από το απόγευμα προς βράδυ θα είναι πιο τοπικά τα φαινόμενα. Όμως λόγω χαμηλού βαρομετρικού θα συνεχίσει ο άστατος καιρός με βροχές κατά περιόδους μέχρι και Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Πτώση θερμοκρασίας αλλά δεν αναμένεται ψυχρός καιρός. Τα χιόνια κυρίως ψηλά στο Όλυμπο. Δεν είναι ξεκάθαρες οι ποσότητες βροχής αλλά θα βρέξει σε όλη την Κύπρο.

Στο αποκορύφωμα του φτάνει όμως το θερμό ρεύμα αέρα που επηρεάζει την περιοχή μας αύριο Τρίτη με τις θερμοκρασίες να παραμένουν πάνω της κανονικής χωρίς κάποια μεταβολή σε σχέση με σήμερα Δευτέρα. Το ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα συνεχίζει την ανατολική του επέκταση με το δροσερό ρεύμα αέρα να φτάνει στην περιοχή της Ελλάδας.

Από Τετάρτη ξεκινά να εκτοπίζεται το θερμό ρεύμα αέρα από την περιοχή μας λόγω της μικρής περαιτέρω επέκτασης του ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα ανατολικότερα με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση αλλά δεν πέφτουμε κάτω της κανονικής διότι βρισκόμαστε μεταξύ θερμού και δροσερού ρεύματος αέρα.

Πιο ανατολικά το ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα που αρχίζει να μας προσεγγίζει περαιτέρω την Πέμπτη το δροσερό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση ενώ Παρασκευή θα βρισκόμαστε στο δροσερό ρεύμα αέρα με μικρή περαιτέρω τοπική πτώση της θερμοκρασίας. Δεν αναμένεται όμως να επηρεαστεί η περιοχή μας από ψυχρό ρεύμα αέρα μέχρι και τέλος της εβδομάδας.

Όσο αφορά τα πεδία χαμηλών και υψηλών πιέσεων από σήμερα Δευτέρα προσεγγίζει σιγά σιγά την περιοχή μας το πεδίο χαμηλών πιέσεων που θα εκτοπίζει το πεδίο υψηλών πιέσεων σηματοδοτώντας και την αλλαγή του καιρού σταδιακά στην περιοχή μας. Το κυρίως χαμηλό δηλαδή το κέντρο του βρίσκεται μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας κινούμενο ανατολικά αλλά λόγω πεδίου χαμηλών πιέσεων και αποκομμένης λίμνης σε ανώτερη ατμόσφαιρα σε ανατολική Μεσόγειο θα ευνοηθεί δημιουργία νέου χαμηλού βαρομετρικού στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κύπρου την Τρίτη μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου αλλά χωρίς ιδιαίτερη δυναμική κατά την διάρκεια της Τρίτης.

Από Τετάρτη αποκόπτεται το πεδίο χαμηλών πιέσεων από την επέκταση των υψηλών πιέσεων-Αντικυκλώνα σε κεντρική Ευρώπη με το χαμηλό βαρομετρικό να εγκλωβίζεται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Την Τετάρτη αναμένεται άστατος καιρός με λασποβροχές με κάποιες μπόρες-καταιγίδες.

Το πεδίο χαμηλών πιέσεων παραμένει αποκομμένο στην περιοχή μας με το χαμηλό βαρομετρικό να περιφέρεται στην περιοχή με άστατο καιρό κατά περιόδους. Αυτό το καιρικό σκηνικό παραμένει μέχρι και Παρασκευή αλλά θα αρχίσει να συρρικνώνεται και να εξασθενεί σταδιακά το πεδίο χαμηλών πιέσεων.

Περαιτέρω εξασθένηση του πεδίου χαμηλών πιέσεων το Σάββατο αλλά θα παρατηρηθούν τοπικά κάποιες βροχές-καταιγίδες αστάθειας λόγω του ότι δροσερό ρεύμα αέρα βρίσκεται στην περιοχή μας και σε συνδυασμό με την θάλασσα ευννοούνται τοπικά φαινόμενα αστάθειας. Κυριακή και Δευτέρα υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας με σημαντική εξασθένηση των φαινομένων για αυτό και δεν φαίνεται κάτι από φαινόμενα με την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Θα έχουμε και πτώση θερμοκρασίας ναι αλλά πιθανόν τα χιόνια να παρατηρηθούν σε ψηλά υψόμετρα πέραν των 1700 μέτρων υψόμετρο δηλαδή κυρίως από το ύψος της πλατείας Τροοδους και πάνω με στρώσιμο όμως οριακά πάνω στον Όλυμπο πέραν των 1900 μέτρων υψόμετρο.

Καιρικές συνθήκες Τρίτη 13 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις σε μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα κάτι που συνεχίζει μεσημέρι προς απόγευμα με αυξημένες νεφώσεις σε μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα με πολύ τοπικά ασθενή φαινόμενα ψιχάλες-βροχής-λασποβροχής αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο κατά τις μεσημεριανές ώρες. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα παραμένουν οι αυξημένες νεφώσεις γενικά στο νησί μας. Στην ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια της Τρίτης θα παρατηρείται σκόνη που θα είναι αυξημένη στα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας ενώ στα χαμηλά αυξάνεται μερικώς σε σχέση με την Δευτέρα.

Προς τα μεσάνυχτα τοπικά διάσπαρτα ασθενή φαινόμενα ψιχάλων-λασποβροχών με κάποιες μπόρες-καταιγίδες μικρής διάρκειας χωρίς πολύ βροχή με ηλεκτρική δραστηριότητα.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλιες περιοχές ενώ πολύ τοπικά στα ανατολικά μεταξύ 18-20 βαθμούς. Στα ορεινά 11-16 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 10 βαθμούς) και μεταξύ 16-20 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής. Λόγω και αυξημένων νεφώσεων μπορεί να κρατηθούν λίγο πιο κάτω οι θερμοκρασίες.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 10:00-18:00 ενώ πολύ τοπικά σε κάποιες περιοχές στα βόρεια-βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Ανατολικός-Βορειοανατολικός στα βόρεια-βορειοδυτικά και ανατολικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Ανατολικός-Νοτιοανατολικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και στα βόρεια-δυτικά παραθαλάσσια και έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2-3 μποφόρ και στα παραθαλάσσια έως 4 μποφόρ.

Καιρικές συνθήκες Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες μέχρι και νωρίς το απόγευμα άστατος καιρός με βροχές κατά περιόδους σε αρκετές περιοχές με τοπικές μπόρες-καταιγίδες μικρής διάρκειας και ηλεκτρική δραστηριότητα. Κυρίως θα είναι λασποβροχές. Μετά τις 15:00-16:00 περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό τα φαινόμενα. Πολύ πιο τοπικά κάποια φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια απόγευμα προς βράδυ. Μειώνονται αισθητά τα ποσοστά σκόνης.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 18 έως 20 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλιες περιοχές ενώ τοπικά στα νότια μεταξύ 16-18 βαθμούς. Στα ορεινά 6-12 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 4 βαθμούς) και μεταξύ 12-16 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής. Σε περιόδους αυξημένης συννεφιάς και βροχής θα πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 10:00-18:00 ενώ τοπικά σε κάποιες περιοχές στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Βορειοανατολικός στα βόρεια, Βορειοδυτικός στα βορειοδυτικά και περιοχές του εσωτερικού ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Δυτικός-Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ και στα βόρεια-βορειοανατολικά παραθαλάσσια και έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ. Αργά βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2-3 μποφόρ.

Καιρικές συνθήκες Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου άστατος καιρός κατά περιόδους με τοπικές βροχές-καταιγίδες με τις πιθανότητες πιο αυξημένες μεσημέρι και απόγευμα για περιοχές του νησιού ενώ βραδινές ώρες κυρίως στη θάλασσα οι βροχές επηρεάζοντας τοπικά και κάποιες παράλιες περιοχές. Μειωμένα τα ποσοστά σκόνης αλλά ίσως μέσα από τις βροχές να έχει λίγη σκόνη αλλά καμία σχέση με το πως θα είναι την προηγούμενη ημέρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 16 έως 18 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλιες περιοχές ενώ τοπικά στα βορειοδυτικά μεταξύ 18-20 βαθμούς. Στα ορεινά 6-12 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 3 βαθμούς) και μεταξύ 12-16 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής. Σε περιόδους αυξημένης συννεφιάς και βροχής θα πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ μεταξύ των ωρών 10:00-17:00. Βορειοανατολικός στα βόρεια-βορειοδυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νότιος-Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Διαφόρων διευθύνσεων 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Διαφόρων διευθύνσεων 2 μποφόρ και στα παραθαλάσσια έως 3 μποφόρ.

Καιρικές συνθήκες Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου άστατος καιρός κατά περιόδους με τοπικές βροχές-καταιγίδες με τις πιθανότητες πιο αυξημένες μεσημέρι και απόγευμα για περιοχές του νησιού ενώ βραδινές ώρες κάποια φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νησιού.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 16 έως 18 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλιες περιοχές ενώ τοπικά στα βορειοδυτικά μεταξύ 18-20 βαθμούς. Στα ορεινά 6-12 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 3 βαθμούς) και μεταξύ 12-16 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής. Σε περιόδους αυξημένης συννεφιάς και βροχής θα πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 10:00-18:00. Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Βορειοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και στα βορειοανατολικά παραθαλάσσια και έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βόρειος-Βορειοδυτικός 2-3 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες Σάββατο και Κυριακή 17-18 Φεβρουαρίου θα κυμαίνονται μεταξύ 17 έως 20 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 8-13 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 5 βαθμούς) και μεταξύ 13-16 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής. Άνεμος έως 3 μποφόρ με κάποιες περιόδους μεσημέρι προς απόγευμα Σαββάτου στα παραθαλάσσια έως 4 μποφόρ. Πιθανότητα για 1 ή 2 χαμηλά βαρομετρικά στο 3 δεκαήμερο Φεβρουαρίου.

 

ΜΧ