Reuters: Αν η τρόικα ήταν ποδοσφαιρική ομάδα, θα έψαχνε για νέο προπονητή


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Μετά τους Financial Times που εκτιμούν ότι η τρόικα οδηγεί την Ελλάδα στη δραχμή, και το πρακτορείο Reuters στρέφει τα πυρά του κατά της “τριάδας”, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που ήταν ποδοσφαιρική ομάδα, τότε πιθανότατα θα αναζητούσε νέο προπονητή έχοντας ως απολογισμό μια νίκη, μια ήττα και μια ισοπαλία.

“Το άβολο τρίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συγκροτήθηκε εσπευσμένα τον Μάρτιο του 2010 μετά την έκρηξη του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος στην Ελλάδα, κάτι που απειλούσε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της αγοράς”, σημειώνει το πρακτορείο.

“Το mea culpa του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τις αποτυχίες του ελληνικού προγράμματος έστρεψε τα βλέμματα στα τρία ιδρύματα και τα πακέτα διάσωσης που σχεδίασαν και επέβαλαν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Πίσω από κλειστές πόρτες, συγκρούστηκαν για το αν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας τους επενδυτές να οδηγηθούν σε ιστορικές απώλειες, και για το αν η Ιρλανδία πρέπει να αναγκάσει τους ομολογιούχους των διαλυμένων τραπεζών της να μοιραστούν το κόστος της οικονομικής διάσωσης.

Εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαγράψουν κάποια δάνεια προς την Αθήνα ώστε να κάνουν το χρέος της βιώσιμο μακροπρόθεσμα, μια ιδέα πολιτικά εκρηκτική ενόψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Η δημόσια αντιπαράθεσή τους οδηγεί στο ερώτημα αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου. Όλες οι πλευρές αισθάνονται πόνο, αλλά το διαζύγιο φαίνεται απίθανο.

Η σύγκρουση στους κόλπους της τρόικας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι “κατέβασε” τα στάνταρ του προκειμένου να υποστηρίξει ένα ελαττωματικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι “διαφωνεί θεμελιωδώς” με την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να είχε διαγραφεί νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εφαρμόζει ένα εκ των υστέρων παραπλανητικό παιχνίδι.

Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι δεδομένου του έντονου πανικού στις αγορές του 2010, πριν η Ευρωζώνη αρχίσει να οικοδομεί ένα τείχος οικονομικής πυροπροστασίας, με το να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή με το να αναδιαρθρώσει το χρέος της θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική μετάδοση του προβλήματος σε άλλες χώρες και ίσως παρέσυρε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Θα γινόταν η Lehman Brothers της Ευρώπης, δηλώνει στο Reuters ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, αναφερόμενος στην κατάρρευση το 2008 της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers η οποία οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

“Δεν θυμάμαι ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν να προτείνει πρόωρη αναδιάρθρωση του χρέους, ωστόσο θυμάμαι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν διαφώνησε σε αυτό”, συμπληρώνει.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει πως η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εκείνη την εποχή και το 2011 αντικατέστησε τον Ντομινίκ Στρος Καν στη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι ρόδινες προβλέψεις και η πραγματικότητα

“Η πιο καταστροφική υποψία που προκύπτει από τη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι η τρόικα έκανε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τους αριθμούς του χρέους, επειδή οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωζώνης ασκούσαν αθέμιτη επιρροή στη διαδικασία.

Οι ειδικοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογραμμίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδείνωσαν την ελληνική οικονομική κρίση περισσότερο με το να καθυστερήσουν μια αναπόφευκτη διαγραφή του χρέους, προς όφελος των δικών τους τραπεζών.

“Οι αποφάσεις θεωρήθηκαν πως πρέπει να ληφθούν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και όχι από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν πρέπει ποτέ ξανά να είναι ένας μικρός εταίρος με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει είτε να αποχωρήσει από την τρόικα τώρα ή να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των προγραμμάτων διάσωσης”, δηλώνει ο Οσμάν Μάντενγκ, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Πολλοί ανεξάρτητοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν εξαρχής ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το βουνό του χρέους της και αμφισβήτησε τις ρόδινες προβλέψεις της τρόικας για την ελληνική οικονομία.

Το αρχικό ελληνικό πρόγραμμα προέβλεπε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά μόλις 3,5% μεταξύ 2009 και 2013, ενώ στην πραγματικότητα συνετρίβη κατά 22%.

Οι αξιωματούχοι της Τρόικας επανειλημμένα αύξαναν το ποσό που η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει ιδιωτικοποιώντας τη δημόσια περιουσία, ακόμη και τη στιγμή που η οικονομία παράπαιε και οι επενδυτές τρέπονταν σε φυγή.

Η “επιτυχία” και τα λάθη

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Πορτογαλία, όπου το αποτέλεσμα του προγράμματος προσαρμογής παραμένει αβέβαιο, ήταν επίσης υπερβολικά αισιόδοξες, αν και όχι της ίδιας τάξης μεγέθους με την Ελλάδα.

Τα μεγαλύτερα σφάλματα στις προβλέψεις αφορούν στις προβλέψεις για την ανεργία, ένα μέγεθος – κλειδί σε οικονομικά χρεωμένες χώρες.

Στην Ελλάδα, η τρόικα προέβλεπε αρχικά ένα μέγιστο επίπεδο ανεργίας της τάξης του 14,8% ανά έτος. Ο πραγματικός αριθμός είναι 27%.

Ακόμη και στην Ιρλανδία, τη μία επιτυχία, η τρόικα υποτίμησε τις απώλειες θέσεων εργασίας και τη συνδεόμενη με αυτές κοινωνική ζημία.

Μια πηγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς ακόμη εμπλέκεται με τα προγράμματα διάσωσης, υποστηρίζει ότι το πραγματικό πρόγραμμα της τρόικα είναι ότι κανείς δεν είναι υπεύθυνος.

“Μοιάζει με ποδοσφαιρική ομάδα χωρίς προπονητή με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο ποιος παίζει σε ποια θέση μέσα στο γήπεδο”, υπογραμμίζει.

Περισσότερα στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.