Reuters: Δέσμευση Σι-Πούτιν για διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έστρεψαν το βλέμμα τους στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξη, σημειώνει το Reuters, καθώς ο Κινέζος ηγέτης έφυγε από τη Μόσχα την Τετάρτη, χωρίς να υποστηρίξει άμεσα τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία κατά τη διήμερη επίσκεψή του.

Ο Σι έκανε έντονη επίδειξη αλληλεγγύης προς τον Πούτιν κατά της Δύσης, αλλά δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στη σύγκρουση στην Ουκρανία και είπε την Τρίτη ότι η Κίνα είχε μια «αμερόληπτη θέση». Δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι οι προσπάθειες του Σι να παίξει τον ρόλο του ειρηνοποιού είχαν αποφέρει αποτελέσματα.

Ωστόσο, καθώς ο Σι έφευγε, είπε στον Πούτιν: «Τώρα υπάρχουν αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Όταν είμαστε μαζί, οδηγούμε αυτές τις αλλαγές».

«Συμφωνώ», είπε ο Πούτιν, στον οποίο ο Σι απάντησε: «Να προσέχεις τον εαυτό σου αγαπητέ φίλε, σε παρακαλώ».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Σι-Πούτιν, ο Λευκός Οίκος είπε ότι η θέση της Κίνας δεν ήταν αμερόληπτη και προέτρεψε το Πεκίνο να πιέσει τη Ρωσία να αποσυρθεί από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας προκειμένου να τερματιστεί η μεγαλύτερη σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο Σι βρισκόταν στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «μαζική αεροπορική επίθεση», εκτοξεύοντας 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Καθώς ο Σι ετοιμαζόταν να φύγει από τη Μόσχα, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και στα βόρεια και ανατολικά της Ουκρανίας, με αναφορές για επιθέσεις με drone, αλλά όχι μεγάλη καταστροφή.

Προαναγγελθείσα από το Κρεμλίνο ως ένδειξη υποστήριξης από τον πιο ισχυρό φίλο του, η επίσκεψη του Xi στη Μόσχα παρουσίασε προσεκτικά σκηνοθετημένη μεγαλοπρέπεια στην τελετή, αλλά το θέαμα σημαδεύτηκε επίσης από άφθονη επιδεικτική καλοσύνη μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Σι και ο Πούτιν αναφέρθηκαν ο ένας στον άλλο ως αγαπημένοι φίλοι, υποσχέθηκαν οικονομική συνεργασία και περιέγραψαν τις σχέσεις των χωρών τους ως τις καλύτερες που υπήρξαν ποτέ.

«Αυτοί (οι ηγέτες) συμμερίστηκαν την άποψη ότι αυτή η σχέση έχει ξεπεράσει πολύ το διμερές πεδίο και απέκτησε κρίσιμη σημασία για το παγκόσμιο τοπίο και το μέλλον της ανθρωπότητας», αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κίνα.

Ο Πούτιν δήλωσε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου: «Εργαζόμαστε με αλληλεγγύη για τη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας του, του διεθνούς δικαίου, των σκοπών και των αρχών του τον Χάρτη του ΟΗΕ».

Σε προηγούμενη κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες κατηγόρησαν τη Δύση ότι υπονομεύει την παγκόσμια σταθερότητα και το ΝΑΤΟ ότι μπήκε στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αλλά υποστήριξαν ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας δεν συνιστούσε «στρατιωτικοπολιτική συμμαχία».

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Πούτιν επαίνεσε τον Σι για ένα ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε τον περασμένο μήνα και κατηγόρησε το Κίεβο και τη Δύση για απόρριψη. Η Δύση βλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας ως ένα τέχνασμα για να κερδίσει στον Πούτιν χρόνο για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του και να εδραιώσει τη λαβή του στην κατεχόμενη γη.

Το σχέδιο 12 σημείων της Κίνας δεν έχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα τερματιστεί ο αιματηρός πόλεμος ενός έτους, ο οποίος στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ζωές και ανάγκασε εκατομμύρια σε φυγή.

πηγή: SIGMALIVE