Reuters: Επιμήκυνση των ελληνικών δανείων σε 50 χρόνια και μείωση επιτοκίων εξετάζει η Ευρώπη


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Τα σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποκάλυψε το Reuters. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Ευρωζώνη ετοιμάζει την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, δίχως νέο “κούρεμα”, αλλά με επέκταση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης από 30 σε 50 χρόνια και περαιτέρω μείωση ορισμένων επιτοκίων.

“Παρά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, η χώρα- με την κατεστραμμένη οικονομία- απέχει πολύ από την στιγμή που θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί και μάλιστα σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενδέχεται να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση εντός διετίας”, επισημαίνει το Reuters, σχολιάζοντας την πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου.

Όπως αναφέρει αξιωματούχος της ΕΕ, ένας από τους λόγους πίσω από την επιτυχία της επιστροφής στις αγορές την Πέμπτη ήταν η γενικευμένη προσδοκία των επενδυτών πως η Ευρώπη θα διευκολύνει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Reuters για το μέγεθος του ελληνικού χρέους και την όλη πρακτική επιμήκυνσης των δανείων, πηγή της Ε.Ε. απάντησε με ερώτημα, ρωτώντας με νόημα ποιος ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που αποπλήρωσε το χρέος του Λονδίνου προς τις ΗΠΑ για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

”Ποιος ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που αποπλήρωσε το χρέος του Λονδίνου προς τις ΗΠΑ για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η απάντηση είναι ο Τόνι Μπλερ, περισσότερα από 60 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Μάλιστα, η Βρετανία ακόμα έχει χρέος προς την Ουάσιγκτον που εκκρεμεί από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι ευρωπαίοι όπως σημειώνει το πρακτορείο, επιθυμούν να στηρίξουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ώστε να παραμείνει στην εξουσία, παρά να δουν να παίρνει την σκυτάλη ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά διαγραφή του χρέους, πρόταση που βρίσκει εντελώς αντίθετους τους βορειοευρωπαίους δανειστές και θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τους ευρωσκεπτικιστές, αλλά και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Το ζήτημα του χρέους αναμένεται να τεθεί επισήμως επί τάπητος μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat στα τέλη Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως, βάσει της συμφωνίας Eurogroup-ΔΝΤ από το Νοέμβριο του 2012, οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί πως θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εφόσον η χώρα μας τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Πηγή: news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.