Reuters: Πως μια ελληνική τράπεζα “μόλυνε” την Κύπρο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, “ο Ανδρέας Βγενόπουλος οδήγησε την Κύπρο σε σκέψεις για τον μηχανισμό στήριξης”.

Το άρθρο των Stephen Grey, Μιχάλη Καμπά και Νικόλα Λεοντόπουλου, αναφέρει ότι ο κ. Βγενόπουλος χάνοντας περίπου 2 δισ. ευρώ στη MIG, προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι νομοθέτες της Κύπρου πίεσαν τον Βγενόπουλο να παραιτηθεί από την προεδρία της Κύπρου, αλλάζοντας το όνομα της Τράπεζας σε “Λαϊκή Τράπεζα”, η οποία και πέρασε υπό κρατικό έλεγχο.

Οι νέοι διοικητές της τράπεζας, γράφει το Reuters, αποκάλυψαν τις ενδείξεις που είχαν ότι οι δραστηριότητες της τράπεζας στην Ελλάδα είχαν εκτεθεί σε παρακινδυνευμένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων δανείων σε επενδυτές που αγόραζαν μετοχές σε ετερογενείς δραστηριότητες της MIG.

Όπως υποστηρίζουν, οι πράξεις αυτές έκαναν ευάλωτο το μέλλον της τράπεζας.

Σαρρής: “Καθόλου σοφές αποφάσεις”

“Νομίζω ότι ξεκάθαρα δεν ήταν καθόλου σοφές αποφάσεις” λέει στο Reuters ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος και έγινε πρόεδρος της τράπεζας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της τράπεζας αναμένεται να διενεργήσουν έρευνα για το τι πήγε ακριβώς στραβά με τη Marfin.

Τα προβλήματα της Marfin έχουν θέσει σοβαρές δυσκολίες στην Κυπριακή κυβέρνηση, υποστηρίζει το άρθρο. “Σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, στις 17 Μαΐου, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, η οποία χρειαζόταν άμεσα 2 δισ. ευρώ”.

Οι βουλευτές φοβούνται ότι αν δεν βρεθούν άμεσα ιδιώτες επενδυτές, η τράπεζα θα αναγκάσει την Κύπρο να καταφύγει σε πακέτο διάσωσης, καθώς τα χρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο του ΑΕΠ της χώρας, συνεχίζει παρακάτω.

Κούλιας: “Φταίει ο Βγενόπουλος”

Ο Ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κούλιας, λέει στο Reuters ότι η Κύπρος “έχει βρεθεί για πρώτη φορά σε τόσο δύσκολη θέση, και σε αυτό φταίει ο Ανδρέας Βγενόπουλος”.

“Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι Κυπριακές αρχές ξεγελάστηκαν από έναν άνθρωπο πού πήρε τις καταθέσεις των Κυπρίων και τις μετέτρεψε σε αέρα κοπανιστό. Ακόμα πόσο πιθανό είναι για έναν άνθρωπο να έρθει στη χώρα μας, να αρπάξει το κεφάλαιο και να φύγει και όλοι οι ιθύνοντες να μην συνειδητοποιήσουν τι τρέχει;”, λέει ο κ. Κούλιας.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, υποστηρίζει: “Το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας μου ήταν που άφησα αυτόν τον άνθρωπο και την τράπεζα του να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο. Παγιδεύτηκα”.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου που κάνουν εκτενή αναφορά στο προφίλ και την καριέρα του Ανδρέα Βγενόπουλου, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Marfin είναι η έκθεση της στο ελληνικό χρέος, καθώς έπρεπε να γίνει το απαραίτητο κούρεμα, μετά και το ελληνικό PSI.

“Υπήρξε τόσος δανεισμός, τόση συγκέντρωση ρίσκου σε μια μόνο τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανισμοί της τράπεζας απλά δεν δούλευαν σωστά”, προσθέτει στο Reuters o Σαρρής.

Περισσότερες ειδήσεις στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.