Ρίτα Σούπερμαν : Η Εθνική στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2024-2026.

Της Αλεξίας Καφετζή

Παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Επίτροπο Ισότητας η εθνική στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2024-2026.  Πρόκειται για μία μεγαλεπήβολη στρατηγική με οριζόντια μέτρα, δράσεις και χρονοδιαγράμματα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε σε μία επιτυχή εφαρμογή, γιατί ακριβώς η ανισότητα συνεχίζει να αποτελεί σημαντικότατο δημοκρατικό έλλειμμα.

Ωστόσο τα προβλήματα είναι πολλά και δεν μπορούν να επιλυθούν με μία φιλόδοξη στρατηγική. Αναμένουμε να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες, όχι μόνο για να προωθηθούν δράσεις προς το κοινό, αλλά και δράσεις μέσα στα ίδια τα Υπουργεία και Οργανισμούς όπου τα θέματα της ισότητας κρύβονται κάτω από το χαλί.

Είδαμε και στο πρόσφατο παρελθόν στην Επιτροπή μας υποθέσεις γυναικών, τα δικαιώματα των οποίων υποβαθμίστηκαν στον βωμό των στερεοτύπων.  Οι λειτουργοί Ισότητας στα Υπουργεία δεν έχουν εκτελεστική εξουσία και εξυπηρετούν μόνο την καλή εικόνα.  Επιπλέον τα οριζόντια μέτρα αποτυγχάνουν στο να εξυπηρετήσουν διαφορετικές ομάδες με διαφορετικές ανάγκες για τα τόσα πολλά θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Η Επίτροπος παρουσιάστηκε πολύ αισιόδοξη, να της δώσουμε τον ανάλογο χρόνο και εδώ είμαστε σε έξι μήνες να τα ξαναπούμε.