Ρωσία: Αποκλείεται να διεξαχθούν συνομιλίες με το Κίεβο ή τη Δύση

Καθώς οι ΗΠΑ έλαβαν πλέον την απόφαση να στείλουν βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία, δεν έχει κανένα νόημα για τη Μόσχα να συζητήσει με το Κίεβο ή αυτούς που κινούν τα νήματα της ουκρανικής κυβέρνησης – «μαριονέτας» το τέλος του πολέμου, τουλάχιστον το τρέχον διάστημα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξή του που μεταδίδει σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Κατά την άποψη του κ. Ριάμπκοφ, ουδείς στη Δύση έχει αναλάβει σοβαρή πρωτοβουλία για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση.

«Μικρά βήματα»

Ο ανώτερος ρώσος διπλωμάτης είπε πως θα χρειαστεί να γίνουν «μικρά βήματα» για να πλησιάσουν σε συμφωνία για διμερή ζητήματα που εκκρεμούν η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι η τακτική των μικρών βημάτων θα μας επιτρέψει να φθάσουμε σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για τα πιο σημαντικά ζητήματα στη διμερή ατζέντα», είπε ο κ. Ριάμπκοφ.

Απίθανη η ανταλλαγή όλων των κρατουμένων

Μόσχα και Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να συζητούν για την ανταλλαγή κρατουμένων, όμως μοιάζει απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανταλλαγή όλων των προσώπων που κρατά η μια και η άλλη χώρα, είπε ακόμη ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Το 2022 οι δύο χώρες αντάλλαξαν τη Μπρίτνι Γκράινερ, αστέρι του μπάσκετ, με τον Βίκτορ Μπουτ, διαβόητο έμπορο όπλων. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απελευθέρωση του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, που φυλακίστηκε το 2020 από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της «κατασκοπείας».

Ζαπορίζια

Οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην περιφέρεια Ζαπορίζια της Ουκρανίας, που βρίσκεται στα χέρια του ρωσικού στρατού, είναι δύσκολες και το Κίεβο μοιάζει να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ανέφερε ακόμα ο κ. Ριάμπκοφ.

«Καθώς συνεχίζονται ακόμη οι διαβουλεύσεις με τον ΔΟΑΕ (σ.σ. τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας), δεν θα ήταν σωστό να δημοσιοποιήσουμε πληροφορίες για τις παραμέτρους της ζώνης ασφαλείας του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν προχωρά με ευκολία», επισήμανε ο διπλωμάτης.

«Παραδώσαμε τις προτάσεις μας στον Ραφαέλ Γκρόσι, τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού. Εξ όσων γνωρίζουμε, το Κίεβο δεν έχει ακόμη δώσει ξεκάθαρη απάντηση στην πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΔΟΑΕ. Κατά τα φαινόμενα απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο»

Νέα START

Στη συνέντευξή του στο RIA ο κ. Ριάμπκοφ προειδοποίησε ακόμα πως είναι «αρκετά πιθανό» η Νέα START, η συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών της χώρας του και των ΗΠΑ, να τερματιστεί μετά το 2026.

«Αυτό είναι αρκετά πιθανό σενάριο», ανέφερε.

Οι συνομιλίες των δύο χωρών με τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων δυνάμει της συμφωνίας, η ισχύς της οποίας θα εκπνεύσει το 2026, ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή τον Νοέμβριο. Οι δυο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει καν στο χρονοδιάγραμμα για ενδεχόμενες νέες διαπραγματεύσεις..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters