Ρωσία: Ο Πούτιν δεν θα πάει στη κηδεία του Πριγκόζιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σκοπεύει να παραστεί στην κηδεία του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σκοπεύει να παραστεί στην κηδεία του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Τρίτη.

«Δεν προβλέπεται η παρουσία του προέδρου», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν θα παρευρεθεί ο Πούτιν.

Ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την κηδεία, την οποία ρυθμίζει αποκλειστικά η οικογένεια του εκλιπόντος. Το Κρεμλίνο απέρριψε επίσης ως «απόλυτο ψέμα» την θέση ορισμένων δυτικών πολιτικών και σχολιαστών ότι ο Πούτιν διέταξε να σκοτωθεί ο Πριγκόζιν για εκδίκηση.

Η ανταρσία

Ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν επέβαινε σε ένα αεροπλάνο που συνετρίβη βορειοδυτικά της Μόσχας την περασμένη Τετάρτη, ανακοίνωσε η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών.

Το «δυστύχημα» ήρθε δύο μήνες ακριβώς μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner, που απείλησε την εξουσία του Πούτιν. Ο Πούτιν είχε καταγγείλει την εξέγερση ως «προδοσία», αλλά ο Πριγκόζιν φαινόταν να γλιτώνει από τα άμεσα αντίποινα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε μεσολαβήσει για τον τερματισμό της εξέγερσης καθώς οι μαχητές του έφτασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Οι μισθοφόροι της Wagner πολέμησαν για τη Ρωσία στην Ουκρανία και η εταιρεία εξακολουθεί να έχει εκτεταμένες επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Το ερώτημα για το αν ο Πούτιν έδωσε πράγματι την εντολή να εξουδετερωθεί ο Πριγκόζιν είναι ασήμαντο όσον αφορά τις επιπτώσεις του», δήλωσε η Μπεθ Σάνερ, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. «Όλοι θα πιστέψουν ότι το έκανε».

«Ο κίνδυνος της ανυπακοής στο εσωτερικό του στρατού έχει εξαφανιστεί», προσέθεσε. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σογικού, «που ήταν τα κύρια αντικείμενα της ανταρσίας του Πριγκόζιν, έχουν πλέον περισσότερη δύναμη από ποτέ», συμπλήρωσε.

Ο Έρικ Γκριν, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, υπεύθυνος για τη Ρωσία και τώρα μελετητής στο Ίδρυμα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, είπε: «Οι προηγούμενες φάσεις αυτού του επεισοδίου έκαναν τον Πούτιν να φαίνεται αδύναμος. Αυτό πιθανότατα βοηθάει στην επαναβεβαίωση του ρόλου του ως νονού της οργάνωσης».

πηγή: in.gr