Ρουσφέτια και βολέματα πίσω από αποσπάσεις στον δημόσιο

Της Αλεξίας Καφετζή

Ρουσφέτια και βολέματα πίσω από αποσπάσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καταγγέλλουν κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ και οι συντεχνίες ζητούν επιτακτικά να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποσπάσεις, ενώ εισηγούνται να μπούνε κριτήρια και προϋποθέσεις, ώστε το εργαλείο των αποσπάσεων να λειτουργεί με γνώμονα την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και όχι για το βόλεμα ημέτερων.

Σύμφωνα με τον διάλογο, το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών με αφορμή το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση και προνοεί την κατάργηση του περιορισμού που υπάρχει σήμερα σε σχέση με τη μέγιστη χρονική διάρκεια της απόσπασης εργαζόμενου, η οποία είναι τρία συν τρία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό οι αποσπάσεις θα μπορούν να έχουν διάρκεια ακόμη και μέχρι την αφυπηρέτηση του εργαζόμενου.

Το ΑΚΕΛ δια του Άντρου Καυκαλιά εισηγήθηκε να μπούνε τα ακόλουθα κριτήρια και προϋποθέσεις:

• Να διασφαλιστεί ότι το εργαλείο δεν θα χρησιμοποιείται για να καλύπτονται μόνιμες ανάγκες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

• Οι αποσπάσεις να στοχεύουν στην κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και όχι στο βόλεμα ημέτερων.

• Να οδηγούν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

• Να επιφέρουν εξοικονόμηση πόρων.

• Να συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σημειώνεται ότι η ΠΑΣΥΔΥ και η ΟΗΟ-ΣΕΚ συμφώνησαν με την αλλαγή η οποία προτείνεται από την κυβέρνηση για κατάργηση του περιορισμού που υπάρχει σήμερα σε σχέση με τη μέγιστη χρονική διάρκεια της απόσπασης εργαζόμενου, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΑΣΔΥΚ, Ισότητα, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ εξέφρασαν επιφυλάξεις και ζήτησαν διαφάνεια και εισαγωγή κριτηρίων και προϋποθέσεων.

 

Η διευθύντρια του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, Έλενα Αζίνα, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνουν αποσπάσεις. Η πρώτη είναι όταν μία υπηρεσία εντοπίσει εργαζόμενο που να ικανοποιεί τις ανάγκες της και να τον ζητήσει, και η δεύτερη μέσα από τον μηχανισμό εσωτερικής αγοράς, όπου δημοσιεύονται οι διαθέσιμες θέσεις για αποσπάσεις και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Ανέφερε επίσης ότι λαμβάνεται υπόψη η γνώμη προϊστάμενου της υπηρεσίας από την οποία αποσπάται ο υπάλληλος, αλλά δεν είναι δεσμευτική.

Το ΑΚΕΛ ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή στοιχεία για τις αποσπάσεις οι οποίες έγιναν από το 2017 μέχρι σήμερα.

Κανένα αίτημα ενόψει της μεταρρύθμισης της ΤΑ

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ρώτησε κατά πόσο έχουν γίνει διευθετήσεις για τις αποσπάσεις που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την Ελ. Αζίνα να απαντά ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ζητήσει ακόμη κάτι για το θέμα.